Publikacje

Lato w Instytut Sanvita

Kochani!
Mamy dla Was wyjątkową ofertę, dzięki której będziecie mogli wykonać analizę składu ciała w promocyjnej cenie! 🫐
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund. Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym. Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu.  [...]  Więcej

Dietetyk kliniczny- Marta Woźniak w audycji sieci radiowej Czwórka

Dietetyk kliniczny pracujący w naszym Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej- Marta Woźniak, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, autorka artykułów do specjalistycznego czasopisma dla dietetyków ,,Współczesna Dietetyka” odpowiadała na pytania w audycji Pierwsze Słyszę 😍🌞

Zapraszamy do przesłuchania nagrania dostępnego na stronie internetowej https://www.polskieradio.pl/10/5566/Artykul/3003557,Pierwsze-slysze-19-lipca-godz-0804 🎙

(Program czwórka, 38 min)  […]  Więcej

Joanna Mikołajczak

Psycholog, coach zdrowia, prowadzi konsultacje indywidualne dla dorosłych oraz terapię zaburzeń snu.

Ukończyła studia psychologiczne na Uniwersytecie Łódzkim oraz studia podyplomowe z coachingu zdrowia w Collegium Civitas.

Od 11 lat pracuje jako psycholog w różnych instytucjach publicznych: wspierała dzieci, młodzież i ich rodziców w placówce interwencyjno-wychowawczej, towarzyszyła kandydatom na rodziców adopcyjnych oraz rodzinom zastępczym. Obecnie udziela pomocy psychologicznej osobom dorosłym w Ośrodku Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz oraz w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita“. […]  Więcej

Erytrytol czy ksylitol?

Zamienniki cukru, takie jak erytrytol czy ksylitol są często wybierane przez dietetyków jako alternatywa dla cukru białego. Znalazły one duże zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są wykorzystywane m.in. w wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych. Sprawdzą się również w diecie osób, które chcą zadbać o zdrowie swoich zębów lub cierpią na cukrzycę.

Erytrytol

Niskokaloryczny słodzik, o słodkości o 30% mniejszej niż sacharoza. 1g erytrytolu zawiera ok 0,2 kcal. Charakteryzuje się brakiem posmaku. Konsumenci tego słodzików zauważają również delikatne działanie chłodzące. Dzięki zdolności do zwiększania uczucia słodkości i zmniejszania posmaku intensywnych słodzików w produktach, są często mieszane z syntetycznymi substancjami słodzącymi. Doniesienia wskazują, że erytrytol może chronić komórki śródbłonka w warunkach hiperglikemii. Badania in vitro pokazały również, że erytrytol wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz ma właściwości chroniące błony komórkowe. Ponadto stwierdzono, że jednoczesne przyjmowanie równomolowych ilości erytrytolu i fruktozy powoduje upośledzenie wchłaniania tej ostatniej substancji. Jest dobrze wchłaniany w jelicie, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia efektu przeczyszczającego jest mało prawdopodobne. […]  Więcej

Nadciśnienie Tętnicze

Nadciśnienie tętnicze w obecnych czasach przyjęło rozmiary epidemii zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że niemal 10 milionów dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze – czyli co czwarty Polak cierpi na to schorzenie.

Czym jest nadciśnienie tętnicze?

Jest to choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale podwyższonymi wartościami ciśnienia krwi. Głównymi czynnikami wpływającymi na rozwój nadciśnienia są:

  • otyłość,
  • wysokie spożycie sodu (= soli),
  • stres,
  • czynniki genetyczne.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do naprawdę groźnych powikłań. Poprzez uszkadzanie naczyń krwionośnych może spowodować miażdżycę tętnic, a to z kolei może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu. Skutki choroby mogą obejmować również niewydolność nerek, niewydolność krążenia i demencję. […]  Więcej

Nasza specjalistka – dr Joanna Jurek zwyciężczynią nagrody #API2022 w kategorii badania naukowe

Niedawno nasza specjalistka dr Joanna Jurek była nominowana do nagród #API2022!

A teraz… z ogromną przyjemnością ogłaszamy, że Asia została zwyciężczynią w kategorii badań naukowych!

Ambasadorzy Polskich Innowacji (API) @PLUGinFoundation mają na celu wyróżnienie i docenienie niezwykłych osób, które rozwinęły się i przyczyniły do promocji polskich innowacji na arenie międzynarodowej.

Jest to naprawdę niesłychanie duże osiągnięcie! Serdecznie gratulujemy!

Jeśli chcecie poznać dr Joannę bardziej i skorzystać z jej wiedzy zachęcamy do indywidualnych konsultacji online, a także polecamy nasze szkolenia:  […]  Więcej

Nasza specjalistka- Julia Bober mówiła w PNŚ o pestycydach w warzywach i owocach

Pestycydy to pojęcie oznaczające wszelkie preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów np. chwastów czy grzybów. 🌱🍄

Stosując pestycydy w produkcji żywności, zwiększamy jej bezpieczeństwo dla konsumentów. W żywności nie znajdziemy pestycydów a jedynie w przypadku nieprawidłowości podczas uprawy pozostałości po pestycydach po okresie karencji. Zgodnie z prawem pozostałości ŚOR mogą znajdować się w żywności, ale tylko w granicach norm, które są bezpieczne dla człowieka. W Polsce kontrolą Środków Ochrony Roślin zajmuje się Państwowa Inspekcja Sanitarna. Nie ma co panikować – korzyści z jedzenia warzyw i owoców znacząco przewyższają zagrożenia płynące z obecności pozostałości po pestycydach. Sięgajmy po produkty sezonowe, lokalne i różnorodne bo jak najbardziej urozmaicić naszą dietę. 🍅🥦 […]  Więcej

Dietetyk Sylwia Leszczyńska prelegentem na kongresie Virtual Medical Summit 2022

W czwartek- 26 maja 2022 r. specjalistka Instytutu Sanvita, dietetyk Sylwia Leszczyńska była jednym z prelegentów, którzy poprowadzili wykłady na kongresie Virtual Medical Summit 2022:  Aktualne wyzwania diagnostyczno-terapeutyczne w pracy lekarzy internistów 😍🤩

Była to 3-dniowa, bezpłatna knferencja online, podczas której najlepsi specjaliści przyjżeli się najnowszym wyzwaniom z zakresu diagnostyki, terapii i profilaktyki chorób wewnętrznych w praktyce lekarza POZ 🧐

Dietetyk Sylwia poruszyła zagadnienie o zależnościach między otyłością i insulinoopornością oraz roli diety 🍎 […]  Więcej

Nowe 40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 40. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie 🍉 […]  Więcej

Improwizowane gotowanie – Sylwia Leszczyńska w PNS

Dbanie o siebie i swoje ciało jest przyjemne. A dobre jedzenie jest dbaniem o potrzeby swojego ciała i daje dużo radości, zwłaszcza wtedy, jeśli ciało odpowiada nam zdrowiem i energią.  

Dbaj o wewnętrzną harmonię – swoją i Bliskich. Zaobserwowano, że nasz sposób jedzenia pozytywnie wpływa na sposób jedzenia naszych Przyjaciół. Odżywiaj więc swoje ciało korzystnymi składnikami, wybierz wartościowy styl jedzenia, w ten sposób dbasz o siebie i swoich Bliskich. […]  Więcej

Dieta dla mężczyzn

Choć ogólne założenia dla diety kobiet i mężczyzn są zbliżone, możemy zaobserwować różnice w zapotrzebowaniu kalorycznym i spoczynkowej przemianie materii – porównując kobiety i mężczyzn o tej samej masie ciała – oraz w zapotrzebowaniu na określone witaminy i składniki mineralne w diecie.

Dieta mężczyzn. Ilość kalorii w diecie

Mężczyźni zazwyczaj mają wyższą podstawową przemianę materii. Wynika to głównie z różnic w składzie ciała pomiędzy płcią męską a żeńską. Przyczyn szuka się w niższej zawartości tkanki tłuszczowej oraz większej ilości masy mięśniowej u mężczyzn [1]. Dokładne ich zawartości możesz sprawdzić wykonując badanie składu ciała w gabinecie dietetycznym. Tkanka mięśniowa zużywa więcej energii niż tkanka tłuszczowa, co równocześnie wpływa na wynik podstawowej przemiany materii. W związku z tym dieta mężczyzn będzie miała zazwyczaj większą kaloryczność. O ile rozkład procentowy białka, tłuszczów, węglowodanów, jest podobny u obu płci – i wynosi według norm: […]  Więcej

Menopauza i żywienie w okresie okołomenopauzalnym

Czas trwania: 90 min

Kiedy? 18.X.2022, g. 17.00-18.30

Menopauza jest nieodłącznym etapem w życiu każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy odnośnie dolegliwości, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.

Czy wiedziałaś, że poprzez wprowadzenie odpowiednich strategii żywieniowych, istnieje możliwość ograniczenia występowania uderzeń gorąca, wahania nastroju, czy problemów ze snem i koncentracją? [...]  Więcej

    Koszyk