Blog

Menu na odporność – artykuł dietetyk Klaudii Wiśniewskiej w magazynie CZAS na JESIEŃ!

Jesień to idealny czas, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zmienne warunki atmosferyczne, nadmierna aktywność patogenów chorobotwórczych oraz mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców prowadzą do zwiększonej zachorowalności.
 

Poprzez prawidłowe odżywianie możemy modulować pracę naszego układu immunologicznego! 
Ważną rolę odgrywa tu mikroflora jelitowa, której struktura zależna jest między innymi od diety. Dobroczynne bakterie obecne w jelitach indukują bowiem odpowiedź immunologiczną organizmu na przedostające się do niego patogeny. 
 
Nie możemy także zapomnieć o składnikach odżywczych tj. selen, cynk, czy witamina A, które są oksydantami zapobiegającymi degradacji komórek i wzmacniającymi barierę ochronną organizmu.
 
 
Więcej na temat wpływu diety na układ odpornościowy przeczytacie w artykule naszego dietetyka Klaudii Wiśniewskiej w magazynie „Czas na jesień”. Zachęcamy do lektury!
 
    Koszyk