Bez kategorii

Sylwia Leszczyńska prelegentką I Ogólnopolskiej Konferencji o płodności dla Pacjentów

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, w gronie specjalistów na I Ogólnopolskiej Medycznej Konferencji o płodności dla Pacjentów. Konferencja już w listopadzie!

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, jeśli masz ochotę trochę wcześniej zapoznać się z tematem, zapraszamy do udziału w naszych wrześniowych szkoleniach na temat płodności:

W trakcie spotkania dowiesz się między innymi o czynnikach zwiększających i obniżających płodność, jak zwiększyć szansę na zdrowe dziecko, jak zadbać o prawidłową masę ciała sprzyjającą płodności i zdrowiu dziecka, czy o tym jak wzbogacić dietę w żywność funkcjonalną pełną bioaktywnych związków sprzyjających płodności. [...]  Więcej

Instytut SANVITA partnerem wyjątkowego wydarzenia

Serdecznie zapraszamy do udziału w V, jubileuszowej edycji Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez Granic 

Do kogo kierowane jest wydarzenie???

Zapraszamy studentów, doktorantów i absolwentów kierunków medycznych i pokrewnych, pracowników ochrony zdrowia, naukowych świrów oraz wszystkich zainteresowanych dietetyką i żywieniem klinicznym.

Bilety do zakupienia na stronie zywieniebezgranic.pl/sklep w trzech wariantach:

  • standard,
  • premium,
  • VIP

Nie zwlekajcie, dołączcie do Żywienia bez Granic już dziś!  [...]  Więcej

Pomidory dla zdrowia

Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Ceniony za swoją uniwersalność, idealnie komponuje się w daniach mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich w postaci sosów. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Substancje odżywcze zawarte w pomidorze

Z żywieniowego punktu widzenia, pomidory są bogate w wiele witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. W 100g tej rośliny znajduje się ok. 20 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczów oraz 1,2 g błonnika. [...]  Więcej

Lato w Instytut Sanvita

Kochani!
Mamy dla Was wyjątkową ofertę, dzięki której będziecie mogli wykonać analizę składu ciała w promocyjnej cenie! 🫐
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund. Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym. Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu.  [...]  Więcej

Joanna Mikołajczak

Psycholog, coach zdrowia, prowadzi konsultacje indywidualne dla dorosłych oraz terapię zaburzeń snu.

Ukończyła studia psychologiczne na Uniwersytecie Łódzkim oraz studia podyplomowe z coachingu zdrowia w Collegium Civitas.

Od 11 lat pracuje jako psycholog w różnych instytucjach publicznych: wspierała dzieci, młodzież i ich rodziców w placówce interwencyjno-wychowawczej, towarzyszyła kandydatom na rodziców adopcyjnych oraz rodzinom zastępczym. Obecnie udziela pomocy psychologicznej osobom dorosłym w Ośrodku Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz oraz w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita“. […]  Więcej

Erytrytol czy ksylitol?

Zamienniki cukru, takie jak erytrytol czy ksylitol są często wybierane przez dietetyków jako alternatywa dla cukru białego. Znalazły one duże zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są wykorzystywane m.in. w wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych. Sprawdzą się również w diecie osób, które chcą zadbać o zdrowie swoich zębów lub cierpią na cukrzycę.

Erytrytol

Niskokaloryczny słodzik, o słodkości o 30% mniejszej niż sacharoza. 1g erytrytolu zawiera ok 0,2 kcal. Charakteryzuje się brakiem posmaku. Konsumenci tego słodzików zauważają również delikatne działanie chłodzące. Dzięki zdolności do zwiększania uczucia słodkości i zmniejszania posmaku intensywnych słodzików w produktach, są często mieszane z syntetycznymi substancjami słodzącymi. Doniesienia wskazują, że erytrytol może chronić komórki śródbłonka w warunkach hiperglikemii. Badania in vitro pokazały również, że erytrytol wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz ma właściwości chroniące błony komórkowe. Ponadto stwierdzono, że jednoczesne przyjmowanie równomolowych ilości erytrytolu i fruktozy powoduje upośledzenie wchłaniania tej ostatniej substancji. Jest dobrze wchłaniany w jelicie, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia efektu przeczyszczającego jest mało prawdopodobne. […]  Więcej

Menopauza i żywienie w okresie okołomenopauzalnym

Czas trwania: 90 min

Kiedy? 18.X.2022, g. 17.00-18.30

Menopauza jest nieodłącznym etapem w życiu każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy odnośnie dolegliwości, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.

Czy wiedziałaś, że poprzez wprowadzenie odpowiednich strategii żywieniowych, istnieje możliwość ograniczenia występowania uderzeń gorąca, wahania nastroju, czy problemów ze snem i koncentracją? [...]  Więcej

Wiosna w Instytut Sanvita

Kochani!
Mamy dla Was wyjątkową ofertę, dzięki której będziecie mogli wykonać analizę składu ciała w promocyjnej cenie 🥳🤩
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund. Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym. Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu. Przyjdźcie do naszej placówki i odbierzcie rabat 50% z hasłem: wiosenne zmiany […]  Więcej

Dieta i parametry płodności mężczyzn

Czas trwania: 120 min.

W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji dotyczących wpływu diety na płodność i rozwój płodu. Znamy coraz więcej mechanizmów jak za pomocą określonych czynników diety i stylu życia możemy zaprogramować zdrowie dziecka w przyszłości, zwiększyć szansę na ciążę, wspomóc leczenie niepłodności. Postepowanie dietetyczne jest już stałym elementem leczenia niepłodności, o czym mówi Sylwia Leszczyńska, prowadząca webinarium i dietetyczka, która od ponad 7. lat specjalizuje się w dietoterapii niepłodności i współpracuje z ginekologami oraz specjalistami medycyny rozrodu w zakresie prowadzenia pacjentów z niepłodnością. Pierwsza książka •Dieta dla płodności• autorstwa Sylwii Leszczyńskiej, zbierająca wiedzę i doświadczenie w tym zakresie powstała w 2017r., kolejne zaktualizowane wydanie w 2021r. […]  Więcej

Dieta – IR, zaburzenia owulacji, PCOS – i niepłodność ♀

Czas trwania: 120 min.

W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji dotyczących wpływu diety na płodność i rozwój płodu. Znamy coraz więcej mechanizmów jak za pomocą określonych czynników diety i stylu życia możemy zaprogramować zdrowie dziecka w przyszłości, zwiększyć szansę na ciążę, wspomóc leczenie niepłodności. Postepowanie dietetyczne jest już stałym elementem leczenia niepłodności, o czym mówi Sylwia Leszczyńska, prowadząca webinarium i dietetyczka, która od ponad 7. lat specjalizuje się w dietoterapii niepłodności i współpracuje z ginekologami oraz specjalistami medycyny rozrodu w zakresie prowadzenia pacjentów z niepłodnością. Pierwsza książka •Dieta dla płodności• autorstwa Sylwii Leszczyńskiej, zbierająca wiedzę i doświadczenie w tym zakresie powstała w 2017r., kolejne zaktualizowane wydanie w 2021r. […]  Więcej

Joanna Jurek gościem audycji Czat Czwórki

Dietetyk Joanna Jurek, specjalista medycyny żywienia, absolwentka studiów doktoranckich na Ulster University w Wielkiej Brytanii oraz certyfikowanych kursów specjalizacyjnych prowadzonych przez MyNutriWeb (UK), Stanford University (USA), w zakresie dietetycznego leczenia syndromu przewlekłego zmęczenia po chorobie COVID-19 odpowiada na pytania w audycji Czat Czwórki

Dla chcących posłuchać o
-aktualnej wiedzy na temat żywienia w COVID-19
-zaleceniach dietetycznych i suplementacji w leczeniu i regeneracji po chorobie
-oraz o badaniach epidemiologicznych wykazujących związek między niedoborami poszczególnych składników odżywczych a zwiększonym ryzykiem zachorowaniawłączcie Czwórka Polskie Radio 22. lutego po g.16.00A 2. marca zapraszamy na szkolenie Zalecenia dietetetyczne w leczeniu syndromu pod-covidowego […]  Więcej

Sylwia Leszczyńska powołana do Rady Programowej kierunku Dietetyka WNoZ Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – prof. Mariusz Gujski powołał Sylwię Leszczyńską, założycielkę Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” i dietetyka klinicznego na członka Rady Programowej kierunku Dietetyka na kadencję 2020-2024. Dzięki działalności Rady będziemy optymalizować program nauczania kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dziękujemy za docenienie naszych działań w zakresie dietetyki i zaangażowanie do Rady. Pełny skład Rady dostępny na załączonym dokumencie.  [...]  Więcej

    Koszyk