Blog

Nowe 44. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

by 19 stycznia 2023

W gabinecie dietetycznym spotykamy pacjentów, którzy z łatwością zrezygnowali ze spożycia glutenu na podstawie przypuszczeń co do jego szkodliwości czy występowania dolegliwości po jego spożyciu. Otóż pierwszym krokiem, zanim pacjent zmieni dietę, powinna być diagnostyka, gdyż czym innym jest czasowa rezygnacja ze spożycia glutenu czy też ograniczenie jego spożycia, a czym innym bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie, w przypadku diagnozy celiakii. Jakie czynniki dodatkowe mogą wskazywać na występowanie celiakii? Czy każdy pacjent z celiakią będzie miał dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu glutenu? O diagnostyce, celiakii klasycznej, nieklasycznej, postaci objawowej i subklinicznej oraz przede wszystkim – o praktycznych aspektach prowadzenia pacjentów z celiakią – pisze w bieżącym temacie numeru dr n. med. Martyna Marciniak.

Polecamy uwadze ciekawe zagadnienia o kreatynie w sporcie, selenie w niepłodności u mężczyzn czy diecie roślinnej w MAFLD. W rubryce Z gabinetu dietetyka tym razem wszystko to, co dietetyk powinien wiedzieć o przygotowaniu pacjenta do operacji bariatrycznej, w tym rekomendowane składowe procesu przygotowania żywieniowego do takiej operacji.

Wydanie 44. niesie ze sobą specjalną niespodziankę – dodatek Dietetyka w onkologii, czyli jak za pomocą żywienia wspierać pacjentów chorych na nowotwory.

Zachęcamy do lektury!

Nie marnuj żywności! – dietetyczka Oliwia Pietrasińska w Radio Plus

by 3 stycznia 2023

O niemarnowaniu jedzenia – praktyczne wskazówki.

Ostatnio nasza specjalistka Oliwia Pietrasińska w rozmowie w Radio Plus zdradziła tajniki na to jak nie marnować jedzenia po świętach. Mówiła też o tym jak odpowiednio mrozić żywność.

Po pierwsze – planuj! Nie kupuj nadmiarowych ilości, a do sklepu wybieraj się z listą zakupów i nie „na głodnego”. Głodny zawsze kupi więcej!
Jednak, jeśli po świętach/ spotkaniu rodzinnym bądź innej imprezie zostanie Ci zbyt dużo w lodówce – mamy dla Ciebie kilka rad!

  • W lodówce przechowuj produkty na odpowiednich półkach. Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”.
  • Wypróbuj MROŻENIA! Pozwala ono znacznie wydłużyć świeżość potraw i ich przydatność do spożycia. Do mrożenia nadają się mięso, ryby, słodkie wypieki, pieczywo, warzywa czy owoce.

Tylko jak zrobić to poprawnie? Zachowaj kilka zasad!

  1. Sprawdź temperaturę w zamrażalniku. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiednio niskiej (minimum -18°C) i niezmiennej temperatury w zamrażarce: rozmrażana i powtórnie zamrażana żywność może być niebezpieczna dla zdrowia.
  2. Podziel większe porcje na mniejsze – tak aby później mieć jedzenie na przysłowiowy „jeden obiad”. Raz zamrożony produkt, nie nadaje się do ponownego mrożenia.
  3. Oznaczaj produkty nazwą i terminem zamrożenia, np. „pierogi z kapustą – 26.12.2022”
  4. Zamrażaj w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych.
  5. Pilnuj dat mrożenia. Każdy produkt ma swój własny czas, przez który może być zamrożony.

Na przykład:
– Pieczywo, ciasta (bez kremów/ żelatyny): ok. 3 miesiące
– Mięso, ryby, wędliny, pasztety: ok. 3-4 miesiące
–  Pierogi/ uszka: ok. 6 miesięcy
– Owoce i warzywa: ok. 12 miesięcy

  • Podziel się z innymi! Obdaruj swoich gości czy sąsiadów przygotowanymi smakołykami. Możesz również zanieść żywność do wybranej Jadłodzielni niedaleko Twojego domu.

Podsumowując – planuj mądrze, przemyśl i zrób listę zakupów, odpowiednio przechowuj jedzenie, a to, co zostanie – rozdaj lub zamroź i wykorzystaj później 🙂

Konferencja medyczna dla Pacjentów: „Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy”

by 27 października 2022

„Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy” to konferencja organizowana przez Fundację poMOC dla Płodności szeroko poruszająca temat niepłodności, a także chorób takich jak endometrioza, Hashimoto, PCOS, insulinooporność. Na to niepowtarzalne wydarzenie zapraszamy 5 listopada 2022 r. do Centrum Konferencyjno-Targowego EXPO XXI, przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Konferencja dla Pacjentów ma formę stacjonarną. W dwóch salach równolegle odbędzie się łącznie 18 prelekcji.

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, znalazła się w gronie prelegentów wydarzenia! Podczas swojego wystąpienia poruszy temat diety dla płodności oraz insulinooporności.

Oprócz wysłuchania seminariów najlepszych Specjalistów w zakresie leczenia niepłodności, uczestnicy będą mieli możliwość bezpośrednich rozmów z Ekspertami z całej Polski.

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, tego dnia w warszawskim Expo odbędzie się też konferencja dla lekarzy:
Niepłodność w praktyce lekarskiej.
Aspekty medyczne i psychologiczne.

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-lekarzy

Zapisz się już dziś!

#instytutsanvita #dietetykwarszawa #wiedza #konferencja #płodność  #dietetyka #ciekawostkidietetyczne #wiedzanatalerzu #dietetyk #dietadlapłodności #żywienie #dietadlaprzyszłości #dietetyk #dietetykwarszawa #poradniadietetyczna #psychodietetyka #psychodietetyk #świadomość #edukacja #motywacja 

Insulinooporność – jakie są sprawdzone modele diety?

by 26 października 2022

IO stanowi główną składową zespołu metabolicznego i jest coraz częściej pojawiającym się problemem zdrowotnym, zarówno u osób z nadmierną masą ciała, jak i u osób z prawidłowym BMI. W tej drugiej grupie osób zwykle dotyczy osób z otyłością metaboliczną (MONW), czyli masa ciała jest w normie, ale w badaniu składu ciała, które wykonujemy w gabinecie dietetycznym, tkanka tłuszczowa wykazuje wartości powyżej normy. IO jest stanem, który poprzedza wystąpienie cukrzycy typu 2. Naszym oraz celem naszych pacjentów jest uniknięcie lub maksymalne opóźnienie przejścia w kolejny etap.

Coraz więcej świadomych pacjentów zgłaszających się lub kierowanych do naszej poradni wie, że nieodłącznym elementem leczenia insulinooporności jest zmiana sposobu jedzenia – w czym może pomóc dietetyk kliniczny. Dietoterapia, aktywność fizyczna w połączeniu z leczeniem farmakologicznym stanowią skuteczną terapię leczenia insulinooporności.

W ostatnich latach analizowano wpływ różnych modeli żywieniowych zarówno na profilaktykę, jak i leczenie insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. To co warto podkreślić, to, że niezależnie od modelu żywienia sama redukcja masy ciała zwiększa wrażliwość na insulinę. Dotyczy to zwłaszcza redukcji tkanki tłuszczowej wisceralnej. Dlatego podstawą dietoterapii insulinooporności jest dieta hipokaloryczna u osób z nadmierną masą ciała lub MONW. Kaloryczność diety najlepiej dopasować indywidualnie. A które modele diety wybierać? Dobrze przebadanymi i stosowanymi z korzystnymi efektami modelami diety w insulinoopornosci są dieta śródziemnomorska, dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, dieta bazująca na produktach roślinnych, a także zastosowanie składników o działaniu przeciwzapalnym (polecamy webinar o diecie przeciwzapalnej dr Joanny Jurek 👉🏻https://instytutsanvita.pl/produkt/dieta-przeciwzapalna/). Pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej oraz diety bazującej na produktach roślinnych potwierdzono w zakresie zwiększenia wrażliwości tkanek na insulinę, jak i poprawy profilu lipidowego oraz obniżenia ryzyka chorób układu krążenia. Optymalnie jeśli dietoterapia jest indywidualnie dostosowana do pacjenta, jednostek towarzyszących, w oparciu o szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny, najlepiej pod opieką dietetyka, jako członka zespołu zaangażowanego w terapię IO i kontrolą badania składu ciała.

O modelach żywienia w insulinooporności, a także o konkretnych składnikach diety o potencjale zwiększającym wrażliwość na insulinę dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska pisze w artykule •Insulinooporność. Postępowanie dietetyczne jako element terapii• dla czasopisma dla lekarzy •Medycyna po dyplomie • 2022, vol. 31 nr 7-8, s. 90-95.•

Nowe 42. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

by 30 września 2022

Częstość występowania zaburzeń odżywiania w latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie zna­ne zaburzenia odżywiania, zwłaszcza przez dietetyków pracujących z pacjentami z ZO. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia, nie­mniej obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta, aktu­alnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych.

Przedstawiamy Państwu szereg artykułów z zakresu dietetyki klinicznej, w tym o cukrzycy, osteoporozie – uznanej przez WHO za chorobę cywilizacyjną, chorobie Parkinsona – drugim po chorobie Alzheimera schorzeniu neurodegeneracyjnym (poznacie tutaj Państwo warianty diety w zależności od nasilenia objawów tej choroby).

Wiemy, że zastosowanie suplementów dietetycznych w celu zwiększe­nia efektywności procesu redukcji masy ciała cieszy się popularnością, zwłaszcza wśród pacjentów. Czy jednak dowody naukowe potwierdzające skuteczność stosowania tych interwencji są wystarczające? Zachęcam do zapoznania się z przeglądem stosowanych w procesie odchudzania suplementów diety, mechanizmami ich działania, potencjalnymi skutkami ubocznymi oraz rekomendacjami na podstawie jakości dowodów.

Nie zabraknie także ciekawych informacji dla osób śledzących treści z zakresu wpływu zawartości talerza na mikroflorę jelit.

Zachęcam do lektury!

Dodatkowo, jeśli jesteście zainteresowani podobnymi kwestiami to zachęcamy Was do wzięcia udziału w szkoleniu: Emocje a dieta, czyli o tym jak nastrój wpływa na naszą dietę, prowadzonym przez specjalistę Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej dr Joannę Jurek.

Sylwia Leszczyńska prelegentką I Ogólnopolskiej Konferencji o płodności dla Pacjentów

by 22 sierpnia 2022

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, w gronie specjalistów na I Ogólnopolskiej Medycznej Konferencji o płodności dla Pacjentów. Konferencja już w listopadzie!

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, jeśli masz ochotę trochę wcześniej zapoznać się z tematem, zapraszamy do udziału w naszych wrześniowych szkoleniach na temat płodności:

W trakcie spotkania dowiesz się między innymi o czynnikach zwiększających i obniżających płodność, jak zwiększyć szansę na zdrowe dziecko, jak zadbać o prawidłową masę ciała sprzyjającą płodności i zdrowiu dziecka, czy o tym jak wzbogacić dietę w żywność funkcjonalną pełną bioaktywnych związków sprzyjających płodności.

Zapisz się już dziś!

#instytutsanvita #dietetykwarszawa #wiedza #konferencja #płodność  #dietetyka #ciekawostkidietetyczne #wiedzanatalerzu #dietetyk #dietadlapłodności #żywienie #dietadlaprzyszłości #dietetyk #dietetykwarszawa #poradniadietetyczna #psychodietetyka #psychodietetyk #świadomość #edukacja #motywacja 

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. 

      Koszyk