Dieta dla płodności

Konferencja medyczna dla Pacjentów: „Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy”

„Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy” to konferencja organizowana przez Fundację poMOC dla Płodności szeroko poruszająca temat niepłodności, a także chorób takich jak endometrioza, Hashimoto, PCOS, insulinooporność. Na to niepowtarzalne wydarzenie zapraszamy 5 listopada 2022 r. do Centrum Konferencyjno-Targowego EXPO XXI, przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Konferencja dla Pacjentów ma formę stacjonarną. W dwóch salach równolegle odbędzie się łącznie 18 prelekcji. [...]  Więcej

Sylwia Leszczyńska prelegentką I Ogólnopolskiej Konferencji o płodności dla Pacjentów

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, w gronie specjalistów na I Ogólnopolskiej Medycznej Konferencji o płodności dla Pacjentów. Konferencja już w listopadzie!

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, jeśli masz ochotę trochę wcześniej zapoznać się z tematem, zapraszamy do udziału w naszych wrześniowych szkoleniach na temat płodności:

W trakcie spotkania dowiesz się między innymi o czynnikach zwiększających i obniżających płodność, jak zwiększyć szansę na zdrowe dziecko, jak zadbać o prawidłową masę ciała sprzyjającą płodności i zdrowiu dziecka, czy o tym jak wzbogacić dietę w żywność funkcjonalną pełną bioaktywnych związków sprzyjających płodności. [...]  Więcej

Obudź w sobie życie!

Projekt „Obudź swoje życie” wystartował w Łodzi, a już 16 marca spotkanie w Warszawie!

Dziękujemy za zaproszenie do grupy specjalistów zaangażowanych w leczenie niepłodności. Na ostatnim spotkaniu uczestnicy mieli szansę posłuchać wykład Sylwii Leszczyńskiej, dietetyk klinicznej, psychodietetyk, autorki książki „Dieta dla płodności” o wspomaganiu leczenia niepłodności dietą, pośród wykładów innych ekspertów – prof. nadzw. dr hab. n. med. Michał Radwan, ginekolog-położnik, embriolog dr n. med. Rafał Krasiński, psychiatra i psychoterapeutka Maja Herman, seksuolog kliniczna Monika Staruch, coach Joanna Płuciennik.

Pełna relacja z ostaniej konferencji i naszych wykładów na plodnosc.pl

Co jeść, żeby dobrze przygotować organizm do ciąży – praktyczne wskazówki

Jeśli planujesz ciążę, niezmiernie ważne jest, aby przynajmniej od trzech do sześciu miesięcy, a nawet rok przed planowanym poczęciem skontrolować stan zdrowia, wprowadzić zmiany w stylu życia i rozpocząć prawidłową dietę. Nie czekaj do momentu aż test ciążowy pokaże wynik dodatni.

Nadmiary i niedobory składników odżywczych już na tym etapie mogą w trwały sposób zmienić (przeprogramować) metabolizm oraz przebieg procesów fizjologicznych i prowadzić do rozwoju powikłań metabolicznych oraz sercowo-naczyniowych u twojego potomka w dorosłości. Dobre odżywianie przed ciążą jest kluczowe dla zdrowia przyszłego dziecka. Pamiętaj, że twój organizm czeka wysiłek związany z intensywnym wzrostem płodu, porodem, karmieniem, dlatego zadbaj o jego wzmocnienie już teraz. W twojej diecie nie powinno zabraknąć kolorowych warzyw i owoców, produktów z pełnego ziarna, produktów mlecznych, ryb i źródeł białka roślinnego. Co jest kluczowe, aby właściwie się przygotować do tego szczególnego czasu, jakim będzie ciąża? [...]  Więcej

Chcesz zostać tatą, zadbaj o dietę! – rozmowa w Pytaniu na śniadanie

Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyczka, specjalistka w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności oraz chorób dietozależnych i autorka książki „Dieta dla płodności” na zaproszenie do programu „Pytanie na śniadanie” rozmawiała z prowadzącym Łukaszem Nowickim o diecie dla płodności mężczyzn.

Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka. Niepłodność dotyczy mężczyzn właściwie w takim samym stopniu jak kobiet. 

Niepłodność – jak temu zaradzić?

Wiemy o tym, że dieta ma istotny wpływ na zdrowie naszego organizmu. W ostatnim czasie przeprowadzono wiele badań wskazujących, że określone zmiany wprowadzone do diety poprawiają płodność, wpływają na jakość komórek jajowych, plemników, zmniejszają ryzyko poronień. Jedzenie zgodnie ze wskazówkami jest jednocześnie jedną z lepszych zmian jaką możesz zrobić dla zdrowia swojego i przyszłego dziecka.

Nasz specjalista, psychodietetyk, dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska – autorka książki “Dieta dla płodności” wypowiada się na temat niepłodności. Jak jej zaradzić?

Superfoods dla płodności – 15 produktów, które warto jeść, żeby zwiększyć szanse na ciążę

Książka “Dieta dla płodności” to swoiste kompendium wiedzy dla przyszłych rodziców, odpowiadające na pytania

  1. Co wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników
  2. Jakie składniki diety są potrzebne do wydzielania przez organizm hormonów i ich działania?
  3. Dlaczego dieta ma kluczowe znaczenie w staraniach o dziecko?
  4. Które produkty wpływają pozytywnie, a które mogą szkodzić?

Informacje zawarte w książce naszego specjalisty – dietetyka klinicznego Sylwii Leszczyńskiej znalazły się na portalu poradnikzdrowie.

 

Dieta na płodność – co to jest dieta propłodnościowa?

Jedzenie zgodnie ze wskazówkami w trakcie planowania dziecka i zgodnie z dietą propłodnościową jest czymś, co może zrobić każdy niezależnie od miejsca zamieszkania, płodności czy aktualnych zaburzeń płodności, wieku, czasu i pieniędzy. Wszyscy jemy, więc czemu jedzenia nie wykorzystać do poprawy samopoczucia, wpłynąć na lepsze zdrowie swoje i przyszłego dziecka, prawidłowy przebieg ciąży czy zwiększenie płodności?

NIEPŁODNOŚĆ A DIETA

Zastanawiasz się, czy dieta faktycznie ma znaczenie w waszych staraniach o dziecko? Nie wiesz, jak powinny zmienić się nawyki żywieniowe właśnie w tym okresie?

Czy dieta pomaga niepłodnym parom zostać rodzicami?

Dietetyk Sylwia Leszczyńska w rozmowie na łamach Magazynu Hipoalergiczni, podzieliła się swoimi odkryciami w zakresie diety płodnościowej, która poprzez różne mechanizmy korzystnie działa na organizm i ułatwia zajście w ciążę.

Jak twierdzi, składniki dostarczane z dietą, potrzebne są do budowy oraz działania hormonów, w tym hormonów płciowych – odpowiadają one za pobudzanie dojrzewania pęcherzyków jajnikowych i pęknięcie pęcherzyka jajnikowego, czyli ogólnie mówiąc, do owulacji. Dlatego też odżywianie wpływa na zdrowie całego organizmu, w tym również układu rozrodczego.

– Składniki budulcowe dla hormonów dostarczane są z produktami, które jesz. Także antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek jajowych i plemników, znajdują się w produktach, które jesz. Od razu zaznaczę, że działania poprzez dietę na pewno nie dotyczą osób ze zdiagnozowaną bezpłodnością, czyli trwałą niezdolnością posiadania potomstwa, np. w wyniku braku jąder lub jajników – podkreśla.

Sytuacje, w których możemy pomóc dietą, to niepłodność lub obniżona płodność w wyniku:

  • nieregularnych cykli bądź cykli bezowulacyjnych,
  • nadwagi i otyłości,
  • niedowagi,
  • niedożywienia,
  • stresującego trybu życia,
  • PCOS,
  • niskiego libido,
  • zaburzeń funkcji seksualnych,
  • zaburzeń erekcji,
  • insulinooporności,
  • zaburzeń funkcji tarczycy,
  • niedoboru żelaza,
  • celiakii,
  • nawracających poronień,
  • zbyt krótkiej fazy lutealnej,
  • niskiej jakości nasienia,
  • innych zaburzeń hormonalnych (np. wysokiego FSH).
  •  [...]  Więcej

      Koszyk