Plan żywieniowy - porady dietetyczne

Dieta – IR, zaburzenia owulacji, PCOS – i niepłodność ♀

Szkolenia 45

Czas trwania: 120 min.

W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji dotyczących wpływu diety na płodność i rozwój płodu. Znamy coraz więcej mechanizmów jak za pomocą określonych czynników diety i stylu życia możemy zaprogramować zdrowie dziecka w przyszłości, zwiększyć szansę na ciążę, wspomóc leczenie niepłodności. Postepowanie dietetyczne jest już stałym elementem leczenia niepłodności, o czym mówi Sylwia Leszczyńska, prowadząca webinarium i dietetyczka, która od ponad 7. lat specjalizuje się w dietoterapii niepłodności i współpracuje z ginekologami oraz specjalistami medycyny rozrodu w zakresie prowadzenia pacjentów z niepłodnością. Pierwsza książka •Dieta dla płodności• autorstwa Sylwii Leszczyńskiej, zbierająca wiedzę i doświadczenie w tym zakresie powstała w 2017r., kolejne zaktualizowane wydanie w 2021r.

Jakie są przyczyny niepłodności kobiet modyfikowalne dietą? Jak regulacja masy ciała wpływa na płodność, jakość komórek jajowych, insulinooporność, PCOS, zaburzenia owulacji? Jakie jest znaczenie diety i suplementacji? Na szkoleniu podsumujemy aktualne trendy i rekomendacje w zakresie postępowania dietetycznego w okresie przedkoncepcyjnym i dietoterapii niepłodności kobiet.

W trakcie spotkania DOWIESZ SIĘ:

  • jakie są mechanizmy działania diety na płodność kobiet
  • o dietozależnych czynnikach zwiększających i obniżających płodność ♀
  • jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności u kobiet
  • o postepowaniu dietetycznym w insulinooporności, zaburzeniach owulacji, PCOS,
  • jak zwiększyć szansę na dziecko u naszej pacjentki
  • jaki jest wpływ regulacji masy ciała na płodność | niepłodność – kluczowe czynniki
  • o znaczeniu czynników diety dla parametrów płodności kobiet – przegląd badań
  • o żywności funkcjonalnej i suplementacji – przegląd badań
  • jakie są aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji w okresie przedkoncepcyjnym
  • o roli dietetyka w leczeniu niepłodności

DLA KOGO JEST SZKOLENIE?

  • dla dietetyków i studentów dietetyki
  • dla lekarzy
  • dla specjalistów pracujących w obszarze leczenia niepłodności
  • dla osób zainteresowanych tematyką wsparcia płodności dietą

CO OTRZYMUJESZ?

  • aktualną wiedzę dotyczącą przygotowania do ciąży i wsparcia leczenia niepłodności ♀ poprzez postępowanie dietetyczne
  • metody postępowania dietetycznego w niepłodności
  • informacje na temat aktualnych rekomendacji
  • analizy przypadków
  • nową perspektywę postępowania z pacjentami – co pomoże zwiększyć jakość pracy
  • dostęp do webinarium przez 30 dni

WEBINARIUM PROWADZI Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalistka w zakresie dietoterapii niepłodności i obniżonej płodności, otyłości, chorób dietozależnych. Autorka książki •Dieta dla płodności• oraz licznych publikacji obejmujących zagadnienia przygotowania do ciąży i postepowania dietetycznego w niepłodności.

Absolwentka i wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu SWPS. Prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki klinicznej „Sanvita”.

Członek Rady Programowej kierunku Dietetyka WUM, członek Wydziałowego Zespołu ds. Zapewnienia i Doskonalenia Jakości kształcenia WNoZ Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, redaktor prowadząca specjalistycznego czasopisma „Współczesna dietetyka”, autorka publikacji specjalistycznych z zakresu dietetyki.

KUP SZKOLENIE

Dodaj komentarz