Blog

Nowe 40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 40. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie 🍉

W 40. numerze magazynu Współczesna Dietetyka nasza specjalistka dr Joanna Jurek dzieli się z nami wiedzą na temat żywności jako źródła dietetycznych neuroprzekaźników, czyli w skrócie jakie produkty warto uwzględnić w diecie w celu utrzymania dobrego nastroju.

Dietetyczka wspomina o neuroprzekaźnikach takich jak: acetylocholina, glutaminian, tryptofan, kwas y-aminomasłowy (GABA), dopamina, serotonina czy histamina, ich działaniu oraz źródłach w produktach spożywczych.

Przykładowo zwiększenie poziomu serotoniny w organizmie człowieka może pomóc w łagodzeniu objawów depresyjnych, a także przyczynić się do zmniejszenia stanów pobudzenia i agresji.

Źródłami serotoniny w żywności są między innymi:

  • owoce: banany, ananas, śliwki, kiwi, truskawki, granat,
  • warzywa: papryka, pomidory, szczypiorek, kapusta pekińska, sałaty i inne zielone liściaste warzywa,
  • orzechy laskowe,
  • pieprz,
  • dziki ryż.

Zecydowanie więcej ciekawych informacji na ten, ale również wiele innych tematów przeczytacie w nowym numerze Magazynu 😊

Dodatkowo, jeśli jesteście zainteresowani podobnymi kwestiami to zachęcamy Was do wzięcia udziału w szkoleniu: „Emocje a dieta, czyli o tym jak nastrój wpływa na naszą dietę”. 6 października o godz. 18.00 poprowadzi je dr Joanna Jurek!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl

Zostaw komentarz

    Koszyk