Nowe 42. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka
Częstość występowania zaburzeń odżywiania w latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie znane zaburzenia odżywiania, zwłaszcza przez dietetyków pracujących z pacjentami z ZO. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia, niemniej obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta, aktualnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych.
Przedstawiamy Państwu szereg artykułów z zakresu dietetyki klinicznej, w tym o cukrzycy, osteoporozie – uznanej przez WHO za chorobę cywilizacyjną, chorobie Parkinsona – drugim po chorobie Alzheimera schorzeniu neurodegeneracyjnym (poznacie tutaj Państwo warianty diety w zależności od nasilenia objawów tej choroby).
Wiemy, że zastosowanie suplementów dietetycznych w celu zwiększenia efektywności procesu redukcji masy ciała cieszy się popularnością, zwłaszcza wśród pacjentów. Czy jednak dowody naukowe potwierdzające skuteczność stosowania tych interwencji są wystarczające? Zachęcam do zapoznania się z przeglądem stosowanych w procesie odchudzania suplementów diety, mechanizmami ich działania, potencjalnymi skutkami ubocznymi oraz rekomendacjami na podstawie jakości dowodów.
Nie zabraknie także ciekawych informacji dla osób śledzących treści z zakresu wpływu zawartości talerza na mikroflorę jelit.
Zachęcam do lektury!
Dodatkowo, jeśli jesteście zainteresowani podobnymi kwestiami to zachęcamy Was do wzięcia udziału w szkoleniu: Emocje a dieta, czyli o tym jak nastrój wpływa na naszą dietę, prowadzonym przez specjalistę Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej dr Joannę Jurek.