Witajcie! Chcielibyśmy przybliżyć Wam dziś problematykę anemii w ciąży.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Niedokrwistość inaczej zwana anemią dotyczy od 18,6 do 41,4 % kobiet w Europie. Jest to zespół objawów chorobowych, polegających na obniżeniu stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów względem wartości prawidłowych dla wielu i płci. Do jej przyczyn zalicza się niedobór żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. W Polsce najczęściej występującą jest niedokrwistość z niedoboru żelaza o dotyczy 75-87 % ciężarnych kobiet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Co możemy zrobić, aby zapobiec niedokrwistości w okresie ciąży?
Przede wszystkim należy zadbać o właściwą podaż składników odżywczych wraz z dietą, których niedobór odpowiada za rozwój anemii. Najlepszym źródłem żelaza, ze względu na dobrą przyswajalność są mięso, jaja, ryby i owoce morza. Do roślinnych źródeł żelaza zaliczamy m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kakao, orzechy. Warto pamiętać o tym, że obecność w potrawach produktów będących źródłem witaminy C tj. kiszonki, natka pietruszki, sok cytrynowy, papryka zwiększa jego przyswajalność. Czynnikami ograniczającymi biodostępność żelaza są: nadmierna podaż wapnia, cynku, błonnika, szczawianów, polifenoli, picie kawy i herbaty, stosowanie diety bogatotłuszczowej. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
W przypadku wysokiego ryzyka anemii oraz jej ciężkiego przebiegu konieczna może okazać się suplementacja tego składnika. ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat niedokrwistość w ciąży? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Koniecznie zapoznaj się z artykułem dietetyka Instytutu Sanvita Kingi Falkiewicz magazynu Dobra Mama.