Newsy

Konferencja medyczna dla Pacjentów: „Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy”

„Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy” to konferencja organizowana przez Fundację poMOC dla Płodności szeroko poruszająca temat niepłodności, a także chorób takich jak endometrioza, Hashimoto, PCOS, insulinooporność. Na to niepowtarzalne wydarzenie zapraszamy 5 listopada 2022 r. do Centrum Konferencyjno-Targowego EXPO XXI, przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Konferencja dla Pacjentów ma formę stacjonarną. W dwóch salach równolegle odbędzie się łącznie 18 prelekcji. [...]  Więcej

Insulinooporność – jakie są sprawdzone modele diety?

IO stanowi główną składową zespołu metabolicznego i jest coraz częściej pojawiającym się problemem zdrowotnym, zarówno u osób z nadmierną masą ciała, jak i u osób z prawidłowym BMI. W tej drugiej grupie osób zwykle dotyczy osób z otyłością metaboliczną (MONW), czyli masa ciała jest w normie, ale w badaniu składu ciała, które wykonujemy w gabinecie dietetycznym, tkanka tłuszczowa wykazuje wartości powyżej normy. IO jest stanem, który poprzedza wystąpienie cukrzycy typu 2. Naszym oraz celem naszych pacjentów jest uniknięcie lub maksymalne opóźnienie przejścia w kolejny etap. [...]  Więcej

Nowe 42. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Częstość występowania zaburzeń odżywiania w latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie zna­ne zaburzenia odżywiania, zwłaszcza przez dietetyków pracujących z pacjentami z ZO. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia, nie­mniej obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta, aktu­alnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych. [...]  Więcej

Sylwia Leszczyńska prelegentką I Ogólnopolskiej Konferencji o płodności dla Pacjentów

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, w gronie specjalistów na I Ogólnopolskiej Medycznej Konferencji o płodności dla Pacjentów. Konferencja już w listopadzie!

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, jeśli masz ochotę trochę wcześniej zapoznać się z tematem, zapraszamy do udziału w naszych wrześniowych szkoleniach na temat płodności:

W trakcie spotkania dowiesz się między innymi o czynnikach zwiększających i obniżających płodność, jak zwiększyć szansę na zdrowe dziecko, jak zadbać o prawidłową masę ciała sprzyjającą płodności i zdrowiu dziecka, czy o tym jak wzbogacić dietę w żywność funkcjonalną pełną bioaktywnych związków sprzyjających płodności. [...]  Więcej

Instytut SANVITA partnerem wyjątkowego wydarzenia

Serdecznie zapraszamy do udziału w V, jubileuszowej edycji Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez Granic 

Do kogo kierowane jest wydarzenie???

Zapraszamy studentów, doktorantów i absolwentów kierunków medycznych i pokrewnych, pracowników ochrony zdrowia, naukowych świrów oraz wszystkich zainteresowanych dietetyką i żywieniem klinicznym.

Bilety do zakupienia na stronie zywieniebezgranic.pl/sklep w trzech wariantach:

  • standard,
  • premium,
  • VIP

Nie zwlekajcie, dołączcie do Żywienia bez Granic już dziś!  [...]  Więcej

Pomidory dla zdrowia

Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Ceniony za swoją uniwersalność, idealnie komponuje się w daniach mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich w postaci sosów. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Substancje odżywcze zawarte w pomidorze

Z żywieniowego punktu widzenia, pomidory są bogate w wiele witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. W 100g tej rośliny znajduje się ok. 20 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczów oraz 1,2 g błonnika. [...]  Więcej

Lato w Instytut Sanvita

Kochani!
Mamy dla Was wyjątkową ofertę, dzięki której będziecie mogli wykonać analizę składu ciała w promocyjnej cenie! 🫐
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund. Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym. Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu.  [...]  Więcej

Dietetyk kliniczny- Marta Woźniak w audycji sieci radiowej Czwórka

Dietetyk kliniczny pracujący w naszym Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej- Marta Woźniak, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, autorka artykułów do specjalistycznego czasopisma dla dietetyków ,,Współczesna Dietetyka” odpowiadała na pytania w audycji Pierwsze Słyszę 😍🌞

Zapraszamy do przesłuchania nagrania dostępnego na stronie internetowej https://www.polskieradio.pl/10/5566/Artykul/3003557,Pierwsze-slysze-19-lipca-godz-0804 🎙

(Program czwórka, 38 min)  […]  Więcej

Joanna Mikołajczak

Psycholog, coach zdrowia, prowadzi konsultacje indywidualne dla dorosłych oraz terapię zaburzeń snu.

Ukończyła studia psychologiczne na Uniwersytecie Łódzkim oraz studia podyplomowe z coachingu zdrowia w Collegium Civitas.

Od 11 lat pracuje jako psycholog w różnych instytucjach publicznych: wspierała dzieci, młodzież i ich rodziców w placówce interwencyjno-wychowawczej, towarzyszyła kandydatom na rodziców adopcyjnych oraz rodzinom zastępczym. Obecnie udziela pomocy psychologicznej osobom dorosłym w Ośrodku Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz oraz w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita“. […]  Więcej

Erytrytol czy ksylitol?

Zamienniki cukru, takie jak erytrytol czy ksylitol są często wybierane przez dietetyków jako alternatywa dla cukru białego. Znalazły one duże zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są wykorzystywane m.in. w wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych. Sprawdzą się również w diecie osób, które chcą zadbać o zdrowie swoich zębów lub cierpią na cukrzycę.

Erytrytol

Niskokaloryczny słodzik, o słodkości o 30% mniejszej niż sacharoza. 1g erytrytolu zawiera ok 0,2 kcal. Charakteryzuje się brakiem posmaku. Konsumenci tego słodzików zauważają również delikatne działanie chłodzące. Dzięki zdolności do zwiększania uczucia słodkości i zmniejszania posmaku intensywnych słodzików w produktach, są często mieszane z syntetycznymi substancjami słodzącymi. Doniesienia wskazują, że erytrytol może chronić komórki śródbłonka w warunkach hiperglikemii. Badania in vitro pokazały również, że erytrytol wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu oraz ma właściwości chroniące błony komórkowe. Ponadto stwierdzono, że jednoczesne przyjmowanie równomolowych ilości erytrytolu i fruktozy powoduje upośledzenie wchłaniania tej ostatniej substancji. Jest dobrze wchłaniany w jelicie, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia efektu przeczyszczającego jest mało prawdopodobne. […]  Więcej

Nadciśnienie Tętnicze

Nadciśnienie tętnicze w obecnych czasach przyjęło rozmiary epidemii zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że niemal 10 milionów dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze – czyli co czwarty Polak cierpi na to schorzenie.

Czym jest nadciśnienie tętnicze?

Jest to choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale podwyższonymi wartościami ciśnienia krwi. Głównymi czynnikami wpływającymi na rozwój nadciśnienia są:

  • otyłość,
  • wysokie spożycie sodu (= soli),
  • stres,
  • czynniki genetyczne.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do naprawdę groźnych powikłań. Poprzez uszkadzanie naczyń krwionośnych może spowodować miażdżycę tętnic, a to z kolei może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu. Skutki choroby mogą obejmować również niewydolność nerek, niewydolność krążenia i demencję. […]  Więcej

Nowe 41. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Dietetyka jest obszarem, który przez ostatnie lata bardzo się rozszerzył jeśli chodzi o profil pacjentów zgłaszają­cych się do gabinetów dietetycznych. Potrafimy wspomóc leczenie w wielu jednostkach chorobowych, do któ­rych rekomendacje i wyniki badań przedstawiamy regularnie w czasopi­śmie. Niemniej, patrząc na statystyki, nadal naszym częstym pacjentem jest pacjent z nadmierną masą ciała i wciąż badane są optymalnie modele żywienia oraz porównywana jest ich efektywność w redukcji masy ciała. W tym numerze przedstawiamy podsumowanie do­stępnych informacji odnośnie do strategii leczenia otyłości w procesie odchudzania. Warto zapoznać się z przeglądem diet opartych na manipulacji zawartością makroskładników opartych na ograniczeniu określonych pokarmów i ich grup oraz na manipulacji oknem żywieniowym.  […]  Więcej

    Koszyk