Newsy

Nowe 40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 40. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie 🍉 [...]  Więcej

Improwizowane gotowanie – Sylwia Leszczyńska w PNS

Dbanie o siebie i swoje ciało jest przyjemne. A dobre jedzenie jest dbaniem o potrzeby swojego ciała i daje dużo radości, zwłaszcza wtedy, jeśli ciało odpowiada nam zdrowiem i energią.  

Dbaj o wewnętrzną harmonię – swoją i Bliskich. Zaobserwowano, że nasz sposób jedzenia pozytywnie wpływa na sposób jedzenia naszych Przyjaciół. Odżywiaj więc swoje ciało korzystnymi składnikami, wybierz wartościowy styl jedzenia, w ten sposób dbasz o siebie i swoich Bliskich. [...]  Więcej

Dieta dla mężczyzn

Choć ogólne założenia dla diety kobiet i mężczyzn są zbliżone, możemy zaobserwować różnice w zapotrzebowaniu kalorycznym i spoczynkowej przemianie materii – porównując kobiety i mężczyzn o tej samej masie ciała – oraz w zapotrzebowaniu na określone witaminy i składniki mineralne w diecie.

Dieta mężczyzn. Ilość kalorii w diecie

Mężczyźni zazwyczaj mają wyższą podstawową przemianę materii. Wynika to głównie z różnic w składzie ciała pomiędzy płcią męską a żeńską. Przyczyn szuka się w niższej zawartości tkanki tłuszczowej oraz większej ilości masy mięśniowej u mężczyzn [1]. Dokładne ich zawartości możesz sprawdzić wykonując badanie składu ciała w gabinecie dietetycznym. Tkanka mięśniowa zużywa więcej energii niż tkanka tłuszczowa, co równocześnie wpływa na wynik podstawowej przemiany materii. W związku z tym dieta mężczyzn będzie miała zazwyczaj większą kaloryczność. O ile rozkład procentowy białka, tłuszczów, węglowodanów, jest podobny u obu płci – i wynosi według norm: [...]  Więcej

Wiosna w Instytut Sanvita

Kochani!
Mamy dla Was wyjątkową ofertę, dzięki której będziecie mogli wykonać analizę składu ciała w promocyjnej cenie 🥳🤩
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund. Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym. Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu. Przyjdźcie do naszej placówki i odbierzcie rabat 50% z hasłem: wiosenne zmiany [...]  Więcej

Nowe 39. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 39. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Menopauza jest nieodłącznym etapem każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie zarówno poprzez odpowiednią dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczny sposób wpłynąć na przebieg menopauzy. Właśnie menopauza jest tematem przewodnim 39. numeru Współczesnej Dietetyki, o którym pisze nasza specjalistka Marta Woźniak. W tym wydaniu również nasze dietetyczki – Oliwia Pietrasińska i Julia Bober – poruszają kwestie: – Witaminy D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji oraz – Konsekwencji nadmiernej masy ciała u dzieci.   Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi artykułami w nowym numerze magazynu! [...]  Więcej

W audycji “Pierwsze Słyszę” wystąpiła specjalistka Joanna Jurek

 

Joanna Jurek- absolwentka nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, ukończyła studia biomedyczne na Ulster University w Wielkiej Brytanii, w dn. 02.03.2022r. była gościem w audycji “pierwsze słyszę”.

Joanna odpowiedziałą między innymi na pytanie: Czy ograniczenie liczby spożywanych kalorii może wydłużyć życie i polepszyć odporność?

Zapraszamy do odsłuchania audycji, klikając w link.

Zachęcamy również do zakupu szkoleń, które prowadziła Joanna:
Dieta przeciwzapalna
– Zalecenia dietetyczne w leczeniu syndromu post-covidowego

 

Dietetyk Joanna Jurek o żywieniu w COVID-19 w Polskim Radio Czwórka

 
Dietetyk Joanna Jurek, specjalista medycyny żywienia, absolwentka studiów doktoranckich na Ulster University w Wielkiej Brytanii oraz certyfikowanych kursów specjalizacyjnych prowadzonych przez MyNutriWeb (UK), Stanford University (USA), w zakresie dietetycznego leczenia syndromu przewlekłego zmęczenia po chorobie COVID-19 odpowiadała na pytania w audycji Czat Czwórki 22 lutego!
 
Zapraszamy do posłuchania o:
– aktualnej wiedzy na temat żywienia w COVID-19
– zaleceniach dietetycznych i suplementacji w leczeniu i regeneracji po chorobie
– oraz badaniach epidemiologicznych wykazujących związek między niedoborami poszczególnych składników odżywczych a zwiększonym ryzykiem zachorowania
 
 

 

#dieta #dietacovid #covid_19 #covid #dietetyk #pocovid #dietetykkliniczny #dietetyka #zdroweżywienie #zdrowie #dietetykkliniczny #poradniadietetyczna #odporność #świadomość #mot

Joanna Jurek gościem audycji Czat Czwórki

Dietetyk Joanna Jurek, specjalista medycyny żywienia, absolwentka studiów doktoranckich na Ulster University w Wielkiej Brytanii oraz certyfikowanych kursów specjalizacyjnych prowadzonych przez MyNutriWeb (UK), Stanford University (USA), w zakresie dietetycznego leczenia syndromu przewlekłego zmęczenia po chorobie COVID-19 odpowiada na pytania w audycji Czat Czwórki

Dla chcących posłuchać o
-aktualnej wiedzy na temat żywienia w COVID-19
-zaleceniach dietetycznych i suplementacji w leczeniu i regeneracji po chorobie
-oraz o badaniach epidemiologicznych wykazujących związek między niedoborami poszczególnych składników odżywczych a zwiększonym ryzykiem zachorowaniawłączcie Czwórka Polskie Radio 22. lutego po g.16.00A 2. marca zapraszamy na szkolenie Zalecenia dietetetyczne w leczeniu syndromu pod-covidowego [...]  Więcej

Menopauza i dieta w okresie okołomenopauzalnym

Menopauza i dieta w okresie okołomenopauzalnym na złagodzenie typowych objawów. Wskazówki dietetyka klinicznego- Marty Woźniak

Menopauza jest naturalnym etapem w życiu każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy odnośnie dolegliwości, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie, zarówno poprzez prawidłową dietę, jak i aktywność fizyczną może w znaczy sposób wpłynąć na przebieg menopauzy.

Menopauza

Menopauza jest to proces fizjologiczny, który zostaje stwierdzona, gdy w przeciągu 12 miesięcy po ostatnim krwawieniu, nie odnotowuje się kolejnej miesiączki. W jej wyniku zdolności rozrodcze kobiet zostają zatrzymane, gdyż zmniejsza się liczba pęcherzyków w jajnikach, zatrzymana zostaje owulacja oraz menstruacja. [...]  Więcej

Dieta 3D. Dietetyk Klaudia Wiśniewska w Polskim Radio Czwórka

 
W Radiu Czwórka Czwórka Polskie Radio w audycji STACJA NAUKA po godz. 12:00, nasz dietetyk Klaudia Wiśniewska będzie mówiła na temat DIETY 3D!
Znacie?
Dieta 3D jest to dieta, w której duże znaczenie mają przyprawy używane do potraw.
 
3 odnosi się do 3 kolorów przypraw:
zielonego,
– czerwonego,
żółtego.
 
O tym, czy dieta 3D ma sens i w jaki sposób ją stosować dowiecie się więcej jutro 🙂 Zachęcamy do słuchania!

Nowe 38. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 38. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim jest hipertriglicerydemia, która stanowi jeden z czynników ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Temat ten jest niezwykle istotny, bowiem szacuje się, że zwiększone stężenie triglicerydów w osoczu występuje u co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. W artykule zostały poruszone kwestie zagrożeń, konsekwencji i postępowania dietetycznego w owej chorobie. Zachęcamy również do zapoznanie się z kontynuacją artykułów na temat depresji i żywienia w chorobie Leśniowskiego – Crohna. [...]  Więcej

    Koszyk