Współczesna dietetyka

Zapoznaj się z publikacjami naszych specjalistów.

Nowe 44. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

W gabinecie dietetycznym spotykamy pacjentów, którzy z łatwością zrezygnowali ze spożycia glutenu na podstawie przypuszczeń co do jego szkodliwości czy występowania dolegliwości po jego spożyciu. Otóż pierwszym krokiem, zanim pacjent zmieni dietę, powinna być diagnostyka, gdyż czym innym jest czasowa rezygnacja ze spożycia glutenu czy też ograniczenie jego spożycia, a czym innym bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie, w przypadku diagnozy celiakii. Jakie czynniki dodatkowe mogą wskazywać na występowanie celiakii? Czy każdy pacjent z celiakią będzie miał dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu glutenu? O diagnostyce, celiakii klasycznej, nieklasycznej, postaci objawowej i subklinicznej oraz przede wszystkim – o praktycznych aspektach prowadzenia pacjentów z celiakią – pisze w bieżącym temacie numeru dr n. med. Martyna Marciniak. [...]  Więcej

Nowe 42. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Częstość występowania zaburzeń odżywiania w latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie zna­ne zaburzenia odżywiania, zwłaszcza przez dietetyków pracujących z pacjentami z ZO. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia, nie­mniej obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta, aktu­alnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych. [...]  Więcej

Nowe 41. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Dietetyka jest obszarem, który przez ostatnie lata bardzo się rozszerzył jeśli chodzi o profil pacjentów zgłaszają­cych się do gabinetów dietetycznych. Potrafimy wspomóc leczenie w wielu jednostkach chorobowych, do któ­rych rekomendacje i wyniki badań przedstawiamy regularnie w czasopi­śmie. Niemniej, patrząc na statystyki, nadal naszym częstym pacjentem jest pacjent z nadmierną masą ciała i wciąż badane są optymalnie modele żywienia oraz porównywana jest ich efektywność w redukcji masy ciała. W tym numerze przedstawiamy podsumowanie do­stępnych informacji odnośnie do strategii leczenia otyłości w procesie odchudzania. Warto zapoznać się z przeglądem diet opartych na manipulacji zawartością makroskładników opartych na ograniczeniu określonych pokarmów i ich grup oraz na manipulacji oknem żywieniowym.  [...]  Więcej

Nowe 40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 40. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie 🍉 [...]  Więcej

Nowe 39. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 39. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Menopauza jest nieodłącznym etapem każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie zarówno poprzez odpowiednią dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczny sposób wpłynąć na przebieg menopauzy. Właśnie menopauza jest tematem przewodnim 39. numeru Współczesnej Dietetyki, o którym pisze nasza specjalistka Marta Woźniak. W tym wydaniu również nasze dietetyczki – Oliwia Pietrasińska i Julia Bober – poruszają kwestie: – Witaminy D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji oraz – Konsekwencji nadmiernej masy ciała u dzieci.   Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi artykułami w nowym numerze magazynu! [...]  Więcej

Nowe 38. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 38. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim jest hipertriglicerydemia, która stanowi jeden z czynników ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Temat ten jest niezwykle istotny, bowiem szacuje się, że zwiększone stężenie triglicerydów w osoczu występuje u co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. W artykule zostały poruszone kwestie zagrożeń, konsekwencji i postępowania dietetycznego w owej chorobie. Zachęcamy również do zapoznanie się z kontynuacją artykułów na temat depresji i żywienia w chorobie Leśniowskiego – Crohna. [...]  Więcej

Nowe 37. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 37. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Temat przewodni mówi o wpływie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji. Jest on tym ważniejszy, że według danych WHO depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a aż 42% Polaków zaobserwowało u siebie pogorszenie kondycji psychicznej przez COVID-19. W artykule zostały poruszone kwestie farmakologii, psychoterapii i patofizjologii. Ponadto, dowiecie się jaką rolę odgrywa mikroflora jelitowa, bowiem coraz więcej dowodów wskazuje, że gra ona główne skrzypce w regulacji zachowania i funkcji mózgu.

Zachęcamy także do sięgnięcia po czasopismo, aby wiedzieć więcej o:
• Żywieniu w chorobie Leśniowskiego – Crohna
• Dietetycznym wspomaganiu rekonwalescencji po przebytym COVID-19
• Tłuszczach w diecie
• Selenie – jako składniku szczególnie ważnym w chorobach o podłożu zapalnym
• Osteoporozie – diagnostyce i profilaktyce
• Dietach wegetariańskich i wegańskich u dzieci
• Żywieniu chorych na nowotwór jelita grubego

I wielu innych niezwykle ciekawych zagadnieniach! Serdecznie zapraszamy do lektury nowego 37. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl

Nowe 36. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 36. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim numeru jest dieta planetarna. Czy za pomocą codziennych wyborów żywieniowych możemy wpływać na stan naszej planety? – na to pytanie na pewno znajdziecie odpowiedź w artykule dietetyk Oliwii Pietrasińskiej współpracującej na co dzień z pacjentami w naszej poradni 🌱

Z uwagi na duże zainteresowanie tematyką zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, w tym wydaniu piszemy również o SIBO.

Poruszamy także takie kwestie jak:
☀️ Dieta podczas wyjazdów – jak zachować potrzebną równowagę?
☀️ Znaczenie białka w codziennej diecie
☀️ Jod jako istotny mikroelement w organizmie
☀️ Dieta dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – czy jest potrzebna?
☀️ Wpływ probiotyków na zdrowie kobiety ciężarnej i prawidłowy rozwój dziecka

I wiele innych! Serdecznie zapraszamy do lektury nowego 36. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl

Nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

 
Od dzisiaj w sprzedaży nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Tematem przewodnim numeru są zaburzenia odżywiania, które z roku na rok stają się coraz bardziej powszechne. Izolacja społeczna w trakcie pandemii miała duży wpływ na psychikę, zwłaszcza dzieci. Nie można pomijać tego tematu, dlatego zachęcamy do zapoznania się z magazynem.
 

Znajdziecie też wiele innych ciekawych artykułów, między innymi:

Wygraj zdrowie! – gamifikacja w gabinecie dietetyka
– Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto
– Ziarno pełne zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety?
– Żywienie chorych na nowotwory żołądka
– Insulinooporność – czy istnieje idealny model żywieniowy?
– Sport a dieta bez mięsa
 

I wiele innych! W ciepłe, długie wieczory serdecznie zapraszamy do lektury nowego 35. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer trzydziesty czwarty „Współczesna dietetyka”!

Już jest 34 wydanie magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Tematem przewodnim bieżącego numeru jest Cukrzyca u dzieci. Poruszana jest tak kwestia tego jak wygląda przebieg leczenia i jak ważna jest edukacja żywieniowa dzieci.
 
W tym wydaniu nie zabrakło także artykułów naszych specjalistów:
 

  • Warzywa i owoce w codziennej diecie, czy są jakieś ograniczenia w ich spożywaniu? – artykuł dietetyk Małgorzaty Goc
  • Style jedzenia – czyli jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie? – artykuł Julii Bober 

 
Zachęcamy do lektury magazynu Współczesna Dietetyka, znajdziecie tam wiele więcej ciekawych artykułów!

 

 

Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer trzydziesty trzeci „Współczesna dietetyka”!

Zimowe 33 wydanie magazynu Współczesna Dietetyka już w sprzedaży.

Tematem przewodnim numeru jest rola otyłości w chorobach układu pokarmowego. W tym wydaniu nie zabrakło także artykułów naszych specjalistów:
 

– Suplementacja u kobiet ciężarnych- Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników 2020 | Adrianna Frelich

– Dieta ketogenna w sporcie | Izabela Grabowska

 
W zimowe wieczory ( i nie tylko ) zachęcamy do lektury magazynu Współczesna Dietetyka.

 

 

 

Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

    Koszyk