Współczesna dietetyka

Zapoznaj się z publikacjami naszych specjalistów.

Nowe 40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 40. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie 🍉 [...]  Więcej

Nowe 39. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 39. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Menopauza jest nieodłącznym etapem każdej kobiety. Wiąże się ona z zachodzeniem wielu zmian w organizmie. Znaczna część kobiet ma obawy przed dolegliwościami, które mogą towarzyszyć temu okresowi. Odpowiednie przygotowanie zarówno poprzez odpowiednią dietę, jak i aktywność fizyczną, może w znaczny sposób wpłynąć na przebieg menopauzy. Właśnie menopauza jest tematem przewodnim 39. numeru Współczesnej Dietetyki, o którym pisze nasza specjalistka Marta Woźniak. W tym wydaniu również nasze dietetyczki – Oliwia Pietrasińska i Julia Bober – poruszają kwestie: – Witaminy D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji oraz – Konsekwencji nadmiernej masy ciała u dzieci.   Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi artykułami w nowym numerze magazynu! [...]  Więcej

Nowe 38. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 38. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim jest hipertriglicerydemia, która stanowi jeden z czynników ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Temat ten jest niezwykle istotny, bowiem szacuje się, że zwiększone stężenie triglicerydów w osoczu występuje u co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. W artykule zostały poruszone kwestie zagrożeń, konsekwencji i postępowania dietetycznego w owej chorobie. Zachęcamy również do zapoznanie się z kontynuacją artykułów na temat depresji i żywienia w chorobie Leśniowskiego – Crohna. [...]  Więcej

Nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

 
Od dzisiaj w sprzedaży nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Tematem przewodnim numeru są zaburzenia odżywiania, które z roku na rok stają się coraz bardziej powszechne. Izolacja społeczna w trakcie pandemii miała duży wpływ na psychikę, zwłaszcza dzieci. Nie można pomijać tego tematu, dlatego zachęcamy do zapoznania się z magazynem.
 

Znajdziecie też wiele innych ciekawych artykułów, między innymi:

Wygraj zdrowie! – gamifikacja w gabinecie dietetyka
– Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto
– Ziarno pełne zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety?
– Żywienie chorych na nowotwory żołądka
– Insulinooporność – czy istnieje idealny model żywieniowy?
– Sport a dieta bez mięsa
 

I wiele innych! W ciepłe, długie wieczory serdecznie zapraszamy do lektury nowego 35. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer trzydziesty czwarty „Współczesna dietetyka”!

Już jest 34 wydanie magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Tematem przewodnim bieżącego numeru jest Cukrzyca u dzieci. Poruszana jest tak kwestia tego jak wygląda przebieg leczenia i jak ważna jest edukacja żywieniowa dzieci.
 
W tym wydaniu nie zabrakło także artykułów naszych specjalistów:
 

  • Warzywa i owoce w codziennej diecie, czy są jakieś ograniczenia w ich spożywaniu? – artykuł dietetyk Małgorzaty Goc
  • Style jedzenia – czyli jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie? – artykuł Julii Bober 

 
Zachęcamy do lektury magazynu Współczesna Dietetyka, znajdziecie tam wiele więcej ciekawych artykułów!

 

 

Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer trzydziesty trzeci „Współczesna dietetyka”!

Zimowe 33 wydanie magazynu Współczesna Dietetyka już w sprzedaży.

Tematem przewodnim numeru jest rola otyłości w chorobach układu pokarmowego. W tym wydaniu nie zabrakło także artykułów naszych specjalistów:
 

– Suplementacja u kobiet ciężarnych- Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników 2020 | Adrianna Frelich

– Dieta ketogenna w sporcie | Izabela Grabowska

 
W zimowe wieczory ( i nie tylko ) zachęcamy do lektury magazynu Współczesna Dietetyka.

 

 

 

Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer dwudziesty ósmy „Współczesna Dietetyka”!

Już jest nowy numer Współczesnej Dietetyki!

Wydanie 28 dostarczy Wam informacji m.in. na temat zastosowania diet roślinnych w otyłości. Dieta roślinna to jeden z badanych modeli żywienia w kontekście otyłości i właśnie tej diecie oraz jej efektom bliżej chcieliśmy się przyjrzeć w aktualnym numerze. Semiwegetarianizm, pescowegetarianizm, laktoowowegetarianizm, weganizm, czy jednak wszystkożerność – który model żywienia daje największe korzyści u pacjenta z otyłością – dietetyk Klaudia Wiśniewska z Instytutu Sanvita dokonuje podsumowania wyników badań w artykule „Diety roślinne a otyłość”.

 

Przeczytacie tam także artykuł innego z naszych specjalistów – dietetyk Kingi Falkiewicz, która dostaczy wiedzy na temat diety w próchnicy i chorobie przyzębia

 

Od znajomości nawet najbardziej efektywnych modeli żywieniowych w profilaktyce i leczeniu otyłości do ich wdrożenia dzieli nas kolejny, nie zawsze łatwy, krok. Jak przełożyć wiedzę na działania? O tym też piszemy, ułatwiamy i wdrażamy na co dzień z naszymi pacjentami ????❤️

Zapraszam do zapoznania się i do zapisów na e-wizyty dietetyczne oraz e-sesje psychologiczne i psychodietetyczne w Instytut Sanvita 

 

Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer dwudziesty siódmy „Współczesna Dietetyka”!

Już jest 27 numer magazynu Współczesna Dietetyka. Znajdziecie w nim aktualne doniesienia ze świata dietetyki i psychodietetyki, w tym artykułu specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’ . W najnowszym numerze znajdziecie informacje na temat:

  • Zaleceń żywieniowych w celiakii
  • Protokołu autoimmunologicznego w chorobie Hashimoto – artykuł dietetyk Małgorzaty Goc
  • Wpływie rodzaju żywienia na aktywność fizyczną
  • Właściwości odżywczych kokosa i jego przetworów – artykuł dietetyk Kingi Falkiewicz
  • Dietetycznych właściwości olejów roślinnych – artykuł dietetyk Zuzanny Szypowskiej 
  •  [...]  Więcej

      Koszyk