Żywienie w chorobach

Dieta w Chorobie Refluksowej Przełyku

CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU

Choroba refluksowa przełyku (z ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) to jedno
z najczęściej spotykanych schorzeń przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami atakującymi i ochraniającymi błonę śluzową – wynikiem jest podrażnienie ścian i stan zapalny.

Żywienie w Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc. Dietetyk kliniczny o POChP

Żywienie w Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc. Dietetyk kliniczny o POChP

POChP jest ogólnoustrojową chorobą postępującą, związaną z nieprawidłową odpowiedzią zapalną płuc na szkodliwe cząstki lub gazy. Charakteryzuje się ograniczeniem przepływu powietrza przez płuca, co upośledza funkcję układu oddechowego. Zmianom w układzie oddechowym towarzyszą także niepożądane konsekwencje, takie jak: kacheksja, osteoporoza, zanik beztłuszczowej masy ciała, depresja, niedokrwistość oraz zwiększona zapadalność na choroby układu krążenia. Choroba ta dwa razy częściej dotyka mężczyzn niż kobiet. Przewlekła obturacyjna choroba płuc jest uważana za jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i śmierci na świecie. Jak pokazują badania 95% chorych na POChP to osoby palące obecnie lub będące palaczami w przeszłości, jednak choroba ta rozwija się tylko u około 20% osób w tej grupie. Dane te pokazują, że w rozwoju POChP ważną rolę odgrywają także inne czynniki m.in. dieta i stan odżywienia organizmu oraz występowanie chorób współistniejących. [...]  Więcej

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba tkanki kostnej o podłożu autoimmunologicznym. Proces chorobowy charakteryzuje się występowaniem postępującego stanu zapalnego stawów, który prowadzi do częściowej niepełnosprawności lub trwałego kalectwa. Przyczyną jest nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, co potwierdza obecność w organizmie chorego różnych przeciwciał skierowanych przeciwko elementom tkanek.

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna (FH) to schorzenie o podłożu genetycznym, dziedziczone autosomalnie dominująco. Polega ono na występowaniu nieprawidłowości w obrębie genu odpowiadającego za metabolizm lipidów przez człowieka. Charakteryzuje je znacznie podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy krwi oraz związane z tym zwiększone ryzyko przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy od 150 do 200 tysięcy osób.

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla. Powoduje to zmianę pH soku żołądkowego i umożliwia przetrwanie bakterii w przewodzie pokarmowym.

Jak powinna wyglądać dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu ?

Pragniemy dzielić się z Wami wiedzą z zakresu dietetyki i pogłębiać świadomość naszych pacjentów dotyczącą roli żywienia w profilaktyce i leczeniu różnorodnych chorób. 

Tym razem dietetyk kliniczny Kinga Falkiewicz w swoim artykule poruszyła ważny temat- diety w zawale i niedokrwiennym udarze mózgu. Problem zapadalności na choroby układu krążenia nasila się. Obecnie stanowią one główną przyczynę zgonów w Polsce. Jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za rozwój chorób układu krążenia i ich następstw, takich jak zawał i udar niedokrwienny mózgu jest styl życia. Niezdrowa dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość soli i cukru oraz powstająca na skutek jej długotrwałego stosowania otyłość w znacznym stopniu zwiększają ryzyko rozwoju patologicznych zmian w obrębie naczyń krwionośnych. Jeżeli chcesz wiedzieć: [...]  Więcej

Dieta w miażdżycy. Miażdżyca tętnic obwodowych a dieta.

Dieta w miażdżycy tętnic

Miażdżyca tętnic obwodowych to proces chorobowy dotyczący głównie średnich i dużych naczyń tętniczych. Stanowi czynnik predykcyjny uogólnionej miażdżycy i uważana jest za równoważnik choroby wieńcowej (CAD – coronary artery disease) w ocenie globalnego ryzyka sercowo-naczyniowego.

DIETA OPTYMALNA W INSULINOOPORNOŚCI

Insulinooporność stanowi coraz częściej pojawiający się problem zdrowotny zarówno wśród osób z
otyłością, ale także wśród osób z nadwagą i prawidłową masą ciała. Nieodłącznym elementem
leczenia insulinooporności jest zmiana stylu życia – zwiększenie aktywności fizycznej oraz
stosowanie odpowiedniej diety, w czym może pomóc dietetyk kliniczny. Jak powinna wyglądać
taka dieta oraz czy istnieje jedna dieta optymalna dieta w leczeniu insulinooporności? Odpowiedzi
na te pytania postaramy się dostarczyć w tym artykule, którego autorką jest nasza specjalistka, dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska.

Insulinooporność (ang. insulin resistance, IR) to zaburzenie homeostazy glukozy, czyli stan polegający
na zmniejszeniu wrażliwości tkanek docelowych na insulinę pomimo jej prawidłowego lub
podwyższonego stężenia w surowicy krwi. Wrażliwość tkanek na insulinę zależna jest przede
wszystkim od czynników genetycznych, ale także od aktywności fizycznej i stopnia i rodzaju otyłości.

Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto a dieta

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY I  CHOROBA HASHIMOTO A DIETA,

CZYLI JAKA JEST ROLA I ZNACZENIE DIETY W CHOROBACH TARCZYCY

Częstość występowania chorób tarczycy, a w szczególności niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto w ostatnich latach stale wzrasta. Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi praktycznie najważniejszy element leczenia, ale coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowo skomponowana dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w szczególności tych które wykorzystywane są do syntezy hormonów tarczycy może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia. W celu uzyskania odpowiednio zbilansowanej diety, indywidualnie dostosowanej do potrzeb organizmu i preferencji warto zgłosić się do dietetyka.  [...]  Więcej

Dieta przy wrzodach żołądka

Nadmierny stres, duże ilości kawy, jedzenie na szybko – to czynniki zaostrzające objawy choroby wrzodowej. Tymczasem lekkostrawna, ograniczająca wydzielanie kwasu żołądkowego dieta nie tylko złagodzi jej dolegliwości, ale także znacznie wspomoże proces leczenia.

    Koszyk