Żywienie dzieci

Atopowe zapalenie skóry dziecka

Atopowe zapalenie skóry (AZS, wyprysk atopowy) jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry o charakterze przewlekłym lub nawrotowym. Choroba rozwija się w wyniku uszkodzenia bariery naskórkowej, interakcji czynników genetycznych, zaburzeń układu immunologicznego, czynników środowiskowych.

Elastyczność naskórka znacznie się zmniejsza, obserwujemy większą skłonność do jego mikrourazów i pęknięć. Alergeny wziewne, klimat, stres, hormony, czynniki drażniące, mikroorganizmy oraz niektóre rodzaje pokarmów mogą dodatkowo nasilać przebieg choroby. AZS pojawia się najczęściej w drugim-trzecim miesiącu życia i chociaż często ustępuje po kilku latach, zdarza się, że trzeba się z nim zmagać przez całe dorosłe życie.

JAK SIĘ OBJAWIA?

Do najczęstszych objawów AZS zaliczyć należy suchość skóry, zaczerwienie w zgięciach łokci, kolan oraz na twarzy. W najcięższych przypadkach zmiany mogą zająć całą powierzchnię skóry. Sucha skóra pęka i jest szczególnie wrażliwa, nadmiernie się złuszcza, jest szorstka, matowa. Widoczne są pęcherzyki, grudki, guzki, strupy i nadżerki. Towarzyszą temu bolesność, świąd, pieczenie. Przewlekłe drapanie dodatkowo powoduje zgrubienie naskórka. Objawy choroby mogą nasilać się w wyniku kontaktu z substancjami drażniącymi i alergenami lub na skutek spożywania niektórych produktów. [...]  Więcej

DHA w diecie dziecka

W diecie dziecka nie może zabraknąć miejsca na dobrej jakości tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Szczególną uwagę należy poświęcić koniecznym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej grupy związków samodzielnie, musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważnym elementem w rozwoju dziecka jest prawidłowo skomponowana dieta. Spośród grupy NNKT na wyróżnienie zasługuje kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA. [...]  Więcej

Jak powinna wyglądać dieta dziecka?

Dziecko po 1 roku życia z powodzeniem może dołączyć do rodzinnego stołu i towarzyszyć rodzicom we wszystkich posiłkach. Należy jednak pamiętać, że posiłki całej rodziny powinny być odpowiednio skomponowane i być zgodne z zaleceniami zdrowego żywienia. 

Aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych dieta dziecka powinna codziennie uwzględniać produkty z różnych grup.  Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć przynajmniej 3 z 5 spożywanych w ciągu dnia posiłków. Zatem przynajmniej w 3 głównych posiłkach powinny znajdować się produkty będące dobrym źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów złożonych oraz warzywa lub owoce. [...]  Więcej

Dlaczego żywienie dzieci jest ważne? Rola dietetyka dla dziecka

Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych latach życia ma niezwykłe znaczenie, ponieważ wpływa nie tylko na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka, ale może zmniejszać lub zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Dieta dziecka powinna być już od najmłodszych lat odpowiednio zbilansowana pod kątem odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników odżywczych. Nie zawsze jest to zadanie łatwe, ponieważ dzieci często odmawiają jedzenia zalecanych dla nich produktów z różnych powodów. W prawidłowej kompozycji diety dziecka może natomiast pomóc dietetyk dziecięcy. Jaka jest jego rola?   [...]  Więcej

Wpływ diety na rozwój mózgu i odporności u dzieci.

Zbilansowane żywienie na każdym etapie życia człowieka sprzyja prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia dieta kobiety w czasie ciąży i po ciąży oraz dziecka w pierwszych latach życia warunkuje prawidłowe programowanie metaboliczne organizmu, pozytywnie oddziałując na rozwój fizyczny oraz intelektualny.

ŻYWIENIE A PRAWIDŁOWY ROZWÓJ MÓZGU I ZDOLNOŚCI POZNAWCZYCH

Na rozwój zdolności poznawczych dziecka wpływają zarówno czynniki środowiskowe i żywieniowe. Czynniki środowiskowe to głównie narażenie na stres, skażenie środowiska, używki czy czynniki socjoekonomiczne. [...]  Więcej

Dieta matki w okresie karmienia piersią

DIETA MATKI W OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ – FAKTY I MITY

Specjaliści rekomendują wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, przy czym zaleca się jego kontynuację w kolejnych miesiącach, przy jednoczesnym podawaniu pokarmów uzupełniających. Skład pokarmu matki zapewnia dziecku prawidłowe wzrastanie: przyrosty masy i długości/wysokości ciała, optymalny stan odżywienia oraz rozwój intelektualny i wpływa na odległe efekty zdrowotne, programując stan zdrowia małego dziecka na wszystkie kolejne lata życia. Często zdarza się jednak, że podczas karmienia piersią u dziecka pojawia się kolka lub zmiany skórne. Czy dieta matki ma na to wpływ? Czy konieczne stosowanie jest konkretnej diety w tym okresie? [...]  Więcej

Laktoferyna – nasza naturalna odporność.

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o działaniu laktoferyny jako substancji, która stanowi pierwotną i niezwykle skuteczną ochronę przed drobnoustrojami. To tajemnicze białko, występujące w mleku matki, jest pierwszą barierą dla bakterii i naturalnym budulcem odporności.

Rotawirusy – żywienie i odpowiednie nawodnienie

Zakażenia infekcyjne u dzieci nadal stanowią istotny problem kliniczny i są częstym powodem wizyt u lekarzy pierwszego kontaktu oraz jedną z częstszych przyczyn hospitalizacji. Do najbardziej rozpowszechnionych zakażeń wirusowych należą zakażenia rotawirusowe. Badania wskazują, że rotawirusty są również najczęstszą przyczyną ostrych biegunek infekcyjnych u dzieci.

Dlaczego probiotyki są ważne?

Rola probiotyków w żywieniu dzieci
Zbilansowane żywienie w czasie ciąży, laktacji oraz w pierwszych latach życia dziecka, zapewnia mu prawidłowy przyrost masy ciała, rozwój jak i optymalny stan odżywienia. Odpowiednio zaprogramowany metabolicznie organizm za młodu, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie w dorosłości. Jednym z czynników, które mogą wpływać na ten proces są probiotyki.

Woda w diecie dziecka

Woda to substancja niezbędna do życia, która obok białek, tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin stanowi jeden z sześciu podstawowych składników pokarmowych. Pełni wiele różnorodnych funkcji i jest zaangażowana w większość procesów zachodzących zarówno w organizmie małego dziecka, jak i dorosłego człowieka. Odpowiednie spożycie wody będzie zatem kluczowe dla właściwego funkcjonowania organizmu.

    Koszyk