Płodność, ciąża, karmienie

Konferencja medyczna dla Pacjentów: „Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy”

„Płodność. Strefa Specjalistycznej Wiedzy” to konferencja organizowana przez Fundację poMOC dla Płodności szeroko poruszająca temat niepłodności, a także chorób takich jak endometrioza, Hashimoto, PCOS, insulinooporność. Na to niepowtarzalne wydarzenie zapraszamy 5 listopada 2022 r. do Centrum Konferencyjno-Targowego EXPO XXI, przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Konferencja dla Pacjentów ma formę stacjonarną. W dwóch salach równolegle odbędzie się łącznie 18 prelekcji. [...]  Więcej

Sylwia Leszczyńska prelegentką I Ogólnopolskiej Konferencji o płodności dla Pacjentów

Dietetyk Sylwia Leszczyńska, autorka książki Dieta dla Płodności, w gronie specjalistów na I Ogólnopolskiej Medycznej Konferencji o płodności dla Pacjentów. Konferencja już w listopadzie!

Sprawdź program i już teraz kup bilet w przedsprzedaży:

https://konferencja.plodnosc.pl/dla-pacjenta

Dodatkowo, jeśli masz ochotę trochę wcześniej zapoznać się z tematem, zapraszamy do udziału w naszych wrześniowych szkoleniach na temat płodności:

W trakcie spotkania dowiesz się między innymi o czynnikach zwiększających i obniżających płodność, jak zwiększyć szansę na zdrowe dziecko, jak zadbać o prawidłową masę ciała sprzyjającą płodności i zdrowiu dziecka, czy o tym jak wzbogacić dietę w żywność funkcjonalną pełną bioaktywnych związków sprzyjających płodności. [...]  Więcej

Obudź w sobie życie!

Projekt „Obudź swoje życie” wystartował w Łodzi, a już 16 marca spotkanie w Warszawie!

Dziękujemy za zaproszenie do grupy specjalistów zaangażowanych w leczenie niepłodności. Na ostatnim spotkaniu uczestnicy mieli szansę posłuchać wykład Sylwii Leszczyńskiej, dietetyk klinicznej, psychodietetyk, autorki książki „Dieta dla płodności” o wspomaganiu leczenia niepłodności dietą, pośród wykładów innych ekspertów – prof. nadzw. dr hab. n. med. Michał Radwan, ginekolog-położnik, embriolog dr n. med. Rafał Krasiński, psychiatra i psychoterapeutka Maja Herman, seksuolog kliniczna Monika Staruch, coach Joanna Płuciennik.

Pełna relacja z ostaniej konferencji i naszych wykładów na plodnosc.pl

Co jeść, żeby dobrze przygotować organizm do ciąży – praktyczne wskazówki

Jeśli planujesz ciążę, niezmiernie ważne jest, aby przynajmniej od trzech do sześciu miesięcy, a nawet rok przed planowanym poczęciem skontrolować stan zdrowia, wprowadzić zmiany w stylu życia i rozpocząć prawidłową dietę. Nie czekaj do momentu aż test ciążowy pokaże wynik dodatni.

Nadmiary i niedobory składników odżywczych już na tym etapie mogą w trwały sposób zmienić (przeprogramować) metabolizm oraz przebieg procesów fizjologicznych i prowadzić do rozwoju powikłań metabolicznych oraz sercowo-naczyniowych u twojego potomka w dorosłości. Dobre odżywianie przed ciążą jest kluczowe dla zdrowia przyszłego dziecka. Pamiętaj, że twój organizm czeka wysiłek związany z intensywnym wzrostem płodu, porodem, karmieniem, dlatego zadbaj o jego wzmocnienie już teraz. W twojej diecie nie powinno zabraknąć kolorowych warzyw i owoców, produktów z pełnego ziarna, produktów mlecznych, ryb i źródeł białka roślinnego. Co jest kluczowe, aby właściwie się przygotować do tego szczególnego czasu, jakim będzie ciąża? [...]  Więcej

Anemia w ciąży – artykuł dietetyk Kingi Falkiewicz w magazynie “Dobra mama”

Witajcie! Chcielibyśmy przybliżyć Wam dziś problematykę anemii w ciąży.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Niedokrwistość inaczej zwana anemią dotyczy od 18,6 do 41,4 % kobiet w Europie. Jest to zespół objawów chorobowych, polegających na obniżeniu stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów względem wartości prawidłowych dla wielu i płci. Do jej przyczyn zalicza się niedobór żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. W Polsce najczęściej występującą jest niedokrwistość z niedoboru żelaza o dotyczy 75-87 % ciężarnych kobiet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Co możemy zrobić, aby zapobiec niedokrwistości w okresie ciąży?

 Przede wszystkim należy zadbać o właściwą podaż składników odżywczych wraz z dietą, których niedobór odpowiada za rozwój anemii. Najlepszym źródłem żelaza, ze względu na dobrą przyswajalność są mięso, jaja, ryby i owoce morza. Do roślinnych źródeł żelaza zaliczamy m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kakao, orzechy. Warto pamiętać o tym, że obecność w potrawach produktów będących źródłem witaminy C tj. kiszonki, natka pietruszki, sok cytrynowy, papryka zwiększa jego przyswajalność. Czynnikami ograniczającymi biodostępność żelaza są: nadmierna podaż wapnia, cynku, błonnika, szczawianów, polifenoli, picie kawy i herbaty, stosowanie diety bogatotłuszczowej. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
W przypadku wysokiego ryzyka anemii oraz jej ciężkiego przebiegu konieczna może okazać się suplementacja tego składnika. ⠀ [...]  Więcej

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

Ciąża to okres wzmożonego zapotrzebowania organizmu na większość makro i mikroelementów. Przyszła mama powinna zadbać o to, aby jej dieta w ciąży miała wysoką wartość odżywczą i dostarczała niezbędnych dla jej zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dziecka składników odżywczych. Niewątpliwie ważna w tym zakresie może okazać się pomoc dietetyka, który przekaże rzetelną wiedzę oraz przygotuje zbilansowany jadłospis. Jak wskazują rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, pomimo stosowania zdrowej diety, która jest podstawą, istnieje konieczność suplementacji niektórych składników odżywczych przez kobiety ciężarne. Jest to związane z wielokrotnym wzrostem zapotrzebowania na ich podaż, a także lepszą przyswajalnością niektórych składników z preparatów suplementacyjnych.

Kwas foliowy w ciąży
Jest niezbędnym koenzymem metabolizmu kwasów nukleinowych. Katalizuje procesy krwiotwórcze, przez co jego niedobór prowadzi do powstania niedokrwistości megaloblastycznej. Zapobiega powstaniu wad cewy nerwowej u dzieci w okresie prenatalnym. Jego suplementacja przez kobiety ciężarne powinna rozpocząć się co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem i trwać do drugiego trymestru ciąży. Zalecana dawka suplementu wynosi 0,4 mg/dobę u osób zdrowych, wyższe dawki zaleca się w przypadku występowania: wad cewy nerwowej w poprzedniej ciąży, anemii megaloblastycznej, hiperhomocysteinemii, stosowania leków obniżających wchłanianie kwasu foliowego, otyłości, nikotynizmu lub alkoholizmu. Wyższą dawkę suplementacyjną należy skonsultować ze specjalistą. Warto zadbać również o produkty bogate w kwas foliowy w diecie, takie jak zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaja kurzego, drożdże, orzechy.

Żelazo w diecie ciężarnej
Suplementacja żelazem w ciąży dotyczy kobiet z niedokrwistością oraz znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka jej wystąpienia. Wskazane jest wprowadzenie u tej grupy kobiet suplementacji doustnej preparatami żelaza po ukończeniu 8 tygodnia ciąży w dawce od 30 mg dziennie i zwiększenie dawki dobowej do 60-120 mg w przypadku potwierdzenia różnego stopnia anemii z niedoboru żelaza. Składnik ten bierze udział w procesach krwiotwórczych, dokomórkowym transporcie tlenu, a także w syntezie DNA. Jego niedobór w diecie ciężarnej przyczynia się do zwiększonego ryzyka niedokrwistości u dziecka, chorób układu krążenia oraz niskiej masy urodzeniowej. W codziennej diecie produkty bogate w żelazo (m.in. kasza gryczana, mięso, buraki, orzechy, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych) warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C (czerwone i zielone warzywa i owoce), w ten sposób można zwiększyć przyswajalność żelaza. W opracowaniu zbliansowanej diety może pomóc dietetyk, który szczegółowo podpowie jakie produkty warto ze sobą łączyć, a których połączeń unikać w celu zoptymalizowania przyswajalności.

Jod a dieta w ciąży
W Polsce głównym źródłem jodu jest sól jodowana. Podczas ciąży zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta do wartości 220 mcg/dobę. Nie oznacza to jednak, iż przyszła mama powinna zwiększyć spożycie soli, co mogłoby stanowić ryzyko wstąpienia nadciśnienia oraz innych zaburzeń ze strony układu krążenia. Konieczna w tym zakresie może okazać się suplementacja tego składnika. Jod bowiem odpowiada za prawidłowy rozwój umysłowy dziecka oraz prawidłową pracę tarczycy. O dawce suplementu zawsze decyduje lekarz, może ona wahać się w przedziale od 150 do nawet 500 mcg/ dobę. Źródłem jodu w diecie mogą być ryby morskie, owoce morza oraz algi.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe- PUFAs a dieta w ciąży
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) wykazują wielokierunkowe działanie: są składnikiem błon fosfolipidowych, biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz siatkówki oka. Ich niedobór w diecie przyszłej mamy stanowi ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej u dziecka oraz przedwczesnego porodu. Jak pokazują badania, równie istotny wpływ na zdrowie dziecka wykazuje właściwa podaż z dietą tych kwasów jeszcze w okresie przedkoncepcyjnym. Ich głównym źródłem w diecie są ryby, oleje roślinne, orzechy i nasiona, a także awokado. Zapewnienie organizmowi właściwej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z dietą wpływa na wydłużenie czasu trwania ciąży oraz wzrost masy urodzeniowej noworodka bez wzrostu ryzyka makrosomii. Kwasy tłuszczowe omega 3 zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I, choroby nadciśnieniowej w wieku dorosłym oraz alergii. Jednym z najważniejszych składników diety w czasie ciąży i laktacji z grupy kwasów omega-3 jest DHA (kwas dokozaheksaenowy), którego naturalnym źródłem są tłuste ryby morskie, owoce morza i algi morskie. DHA wykazuje korzystny wpływ na rozwój psychomotoryczny dziecka, ostrość widzenia oraz obniżenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej u matki. W przypadku niskiego spożycia ryb przez kobietę ciężarną zalecana jest dodatkowa suplementacja DHA w ilości 600 mg/dobę. U kobiet będących w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, dawka ta może wynosić nawet 1000 mg/dobę. Dietetyk pomoże przeanalizować dotychczasową dietę, tak, abyś miała pewność, czy dostarczasz właściwe ilości czy też potrzebujesz dodatkowej suplementacji.

Witamina D
Wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową, utrzymywanie prawidłowej gęstości mineralnej kości, hamowanie nadmiernej proliferacji i stymulowanie różnicowania komórek w układzie krwiotwórczym oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D ma również działanie antynowotworowe. Źródłem witaminy D w organizmie jest jej synteza przez skórę pod wpływem działania promieni słonecznych UV. W okresie jesienno-zimowym zaleca się stosowanie suplementacji 800-2000 IU/ dobę przez całą populację polską. Przed włączeniem suplementacji najlepiej oznaczyć stężenie wtaminy D.

Sprawdź: Badanie metabolitów witaminy D

Magnez
Odpowiada za przewodnictwo nerwowo-mięśniowe oraz gęstość mineralną kości. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek wynosi około 6 mg/ kg masy ciała i może wzrastać nawet dwukrotnie w okresie ciąży i laktacji. Stosowane dawki doustnej suplementacji magnezu w zależności od wskazań lekarza mogą wynosić od 200 do 1000 mg na dobę. Z dietą dostarczysz go jedząc takie produkty jak kasza, produkty zbożowe pełnoziarniste, kakao, orzechy i nasiona. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie diety w ciąży optymalnie będzie skonsultować się z dietetykiem klinicznym.

 

Autor: Zuzanna Szypowska, dietetyk kliniczny

Zachęcamy do zapisów na konsultację online lub telekonsultację z dietetykiem Zuzanną Szypowską oraz z innymi specjalistami. Zobacz na czym polega Telekonsultacja dietetyczna

umow wizyte

 

Zobacz także: 

 

 

Piśmiennictwo:

  • Karowicz-Bilińska A., Nowak-Markwitz E., Opala T., Oszukowski P.,Poręba R., Spaczyński M.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Położnicza 2014, 5 (85); 395-399
  • Makowska-Donajska M., Hirnle L.: Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017, (4); 166–172
  •  [...]  Więcej

    Rola żelaza w okresie ciąży

    Już jest nowy numer czasopisma Magazyn Medyczny! Tym razem, dietetyk kliniczny Zuzanna Szypowska porusza temat roli żelaza w okresie ciąży.

    Prawidłowe żywienie kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie w prawidłowym przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka w życiu płodowym. Jednym z kluczowych składników w diecie przyszłej mamy jest właśnie żelazo.

    Chcesz zostać tatą, zadbaj o dietę! – rozmowa w Pytaniu na śniadanie

    Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyczka, specjalistka w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności oraz chorób dietozależnych i autorka książki „Dieta dla płodności” na zaproszenie do programu „Pytanie na śniadanie” rozmawiała z prowadzącym Łukaszem Nowickim o diecie dla płodności mężczyzn.

    Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka. Niepłodność dotyczy mężczyzn właściwie w takim samym stopniu jak kobiet. 

    ARTYKUŁY NASZYCH SPECJALISTÓW – KCALMAR BLOG

    Od pewnego czasu artykuły naszych specjalistów pojawiają się regularnie na portalu Kcalmar. Dotyczą one przede wszystkim żywienia w różnych jednostkach chorobowych, a także żywności traktowanej jako jedną z pierwszych potrzeb człowieka. 

    Właściciel Instytutu Sanvita – dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska, napisała artykuł, który został opublikowany na blogu portalu Kcalmar. 

    Zachęcamy do przeczytania. Oczywiście pozostajemy w temacie niepłodności. Dietetyk porusza temat związku celiakii (choroby trzewnej) z niepłodnością.

    Celiakia czyli trwała nietolerancja glutenu – frakcji białek znajdujących się w zbożach (na przykład w pszenicy, życie, jęczmieniu). Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym rozpoznawana 3-4-krotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Dotyczy ona 1% dorosłej populacji.

    Choroba trzewna wpływa na układ immunologiczny zwiększając w organizmie ilość substancji prozapalnych – cytokin. Badania wykazują wpływ celiakii na niepłodność. Może się ona wiązać na przykład z późniejszym wystąpieniem pierwszej miesiączki, wcześniejszą menopauzą, jak również z nieregularnymi cyklami. Prowadzi również do poronień, przedwczesnych porodów, jak również może prowadzić do niskiej masy urodzeniowej dziecka. Co więcej, celiakia może wpływać również na płodność u mężczyzn – na przykład pogarszając jakość nasienia.

    O tym czy warto iść do dietetyka w takiej sytuacji oraz jak stosować zasady rozsądnej diety bezglutenowej dowiecie się z artykułu “Choroba trzewna a niepłodność – ważne informacje dla dietetyka!”.

    Link do artykułu: https://kcalmar.com/…/20…/04/24/choroba-trzewna-nieplodnosc/

     

    Godziny przyjęć dietetyk Sylwii Leszczyńskiej to:
    Poniedziałek: 16:00-21:00
    Wtorek: 10:00-14:00
    Środa: 17:00-21:00

    Programowanie prenatalne

    Programowanie prenatalne, czyli jak dieta mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości?

    Prawidłowa dieta kobiety w ciąży jest niezwykle ważna dla właściwego rozwoju płodu. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki. Jednak liczne badania kliniczne potwierdzają również wpływ diety na rozwój chorób wieku dorosłego. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe komponowanie swojego jadłospisu, aby zabezpieczyć swoje potomstwo również przed rozwojem chorób w późniejszych latach życia. [...]  Więcej