Płodność, ciąża, karmienie

Anemia w ciąży – artykuł dietetyk Kingi Falkiewicz w magazynie “Dobra mama”

Witajcie! Chcielibyśmy przybliżyć Wam dziś problematykę anemii w ciąży.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Niedokrwistość inaczej zwana anemią dotyczy od 18,6 do 41,4 % kobiet w Europie. Jest to zespół objawów chorobowych, polegających na obniżeniu stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów względem wartości prawidłowych dla wielu i płci. Do jej przyczyn zalicza się niedobór żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. W Polsce najczęściej występującą jest niedokrwistość z niedoboru żelaza o dotyczy 75-87 % ciężarnych kobiet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Co możemy zrobić, aby zapobiec niedokrwistości w okresie ciąży?
 [...]  Więcej

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

Ciąża to okres wzmożonego zapotrzebowania organizmu na większość makro i mikroelementów. Przyszła mama powinna zadbać o to, aby jej dieta w ciąży miała wysoką wartość odżywczą i dostarczała niezbędnych dla jej zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dziecka składników odżywczych. Niewątpliwie ważna w tym zakresie może okazać się pomoc dietetyka, który przekaże rzetelną wiedzę oraz przygotuje zbilansowany jadłospis. Jak wskazują rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, pomimo stosowania zdrowej diety, która jest podstawą, istnieje konieczność suplementacji niektórych składników odżywczych przez kobiety ciężarne. Jest to związane z wielokrotnym wzrostem zapotrzebowania na ich podaż, a także lepszą przyswajalnością niektórych składników z preparatów suplementacyjnych. [...]  Więcej

Rola żelaza w okresie ciąży

Już jest nowy numer czasopisma Magazyn Medyczny! Tym razem, dietetyk kliniczny Zuzanna Szypowska porusza temat roli żelaza w okresie ciąży.

Prawidłowe żywienie kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie w prawidłowym przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka w życiu płodowym. Jednym z kluczowych składników w diecie przyszłej mamy jest właśnie żelazo.

Chcesz zostać tatą, zadbaj o dietę! – rozmowa w Pytaniu na śniadanie

Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyczka, specjalistka w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności oraz chorób dietozależnych i autorka książki „Dieta dla płodności” na zaproszenie do programu „Pytanie na śniadanie” rozmawiała z prowadzącym Łukaszem Nowickim o diecie dla płodności mężczyzn.

Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka. Niepłodność dotyczy mężczyzn właściwie w takim samym stopniu jak kobiet. 

ARTYKUŁY NASZYCH SPECJALISTÓW – KCALMAR BLOG

Od pewnego czasu artykuły naszych specjalistów pojawiają się regularnie na portalu Kcalmar. Dotyczą one przede wszystkim żywienia w różnych jednostkach chorobowych, a także żywności traktowanej jako jedną z pierwszych potrzeb człowieka. 

Właściciel Instytutu Sanvita – dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska, napisała artykuł, który został opublikowany na blogu portalu Kcalmar. 

Zachęcamy do przeczytania. Oczywiście pozostajemy w temacie niepłodności. Dietetyk porusza temat związku celiakii (choroby trzewnej) z niepłodnością. [...]  Więcej

Programowanie prenatalne

Programowanie prenatalne, czyli jak dieta mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości?

Prawidłowa dieta kobiety w ciąży jest niezwykle ważna dla właściwego rozwoju płodu. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki. Jednak liczne badania kliniczne potwierdzają również wpływ diety na rozwój chorób wieku dorosłego. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe komponowanie swojego jadłospisu, aby zabezpieczyć swoje potomstwo również przed rozwojem chorób w późniejszych latach życia. [...]  Więcej

Ciążowe zachcianki

Wiemy jak ważnym elementem podczas ciąży jest odpowiednia dieta, z drugiej jednak strony dla wielu ten czas jest równoznaczny z zaspokajaniem zachcianek żywieniowych. Skąd się bierze tzw. wilczy głód i niepohamowana ochota na określone produkty?

Obecnie możemy jedynie przypuszczać jakie są przyczyny gwałtownych zmian w preferencjach smakowych u kobiet ciężarnych. Prawdopodobnie mechanizm powstawania tzw. zachcianek żywieniowych jest niezwykle złożony. Za główną przyczynę uważa się koktajl hormonów, takich jak: leptyna, grelina, cholecystokinina, peptyd YY, progesteron czy estrogeny. Istnieją także hipotezy mówiące o tym, że zmiana preferencji smakowych i węchowych podczas ciąży wynika po prostu ze zwiększonego zapotrzebowania kobiety na składniki odżywcze. Wyostrzona wrażliwość węchowa i smakowa steruje zachowaniami żywieniowymi ciężarnej kobiety, która potrzebuje więcej energii. Pamiętajmy jednak o tym, że nadwyżka kaloryczna dotyczy dopiero II i III trymestru ciąży. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w II trymestrze ciąży należy zwiększyć kaloryczność dobowej diety o 360 kcal, natomiast w III trymestrze o 475 kcal. Nie są to więc na tyle duże wartości, które mogłyby tłumaczyć napady wilczego głodu. Niepohamowane i nieprzemyślane wybory żywieniowe mogą nieść ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości oraz sprawić, że dieta stanie się niedoborowa w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży. Nadwaga i otyłość kobiety ciężarnej predysponuje do rozwoju wielu chorób, takich jak: cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze, a także do makrosomii płodu oraz rozwoju otyłości u dziecka w przyszłości. Pamiętajmy, aby jeść dla dwojga, nie za dwoje! [...]  Więcej

Prawidłowa waga po porodzie

Przyrost masy ciała kobiety w ciąży jest czymś zupełnie normalnym. Specjaliści mówią, że kobieta o prawidłowej masie ciała przed ciążą powinna przytyć średnio 11-15 kg. Jednak nie wszystkim tak łatwo jest pozbyć się nadmiernych kilogramów, które zostały po urodzeniu dziecka.
Często przyjście na świat dziecka zmienia nasze życie o 180 stopni- przede wszystkim, jeżeli stajemy się mamami po raz pierwszy. Teorię mamy w małym paluszku, jednak gdy przychodzi do praktyki, coś zaczyna kuleć. Najczęściej główną przyczyną zaniedbywania siebie jest brak czasu. Nasze życie koncentruje się dookoła małej istoty i zupełnie zapominamy o swoich potrzebach. W trakcie dnia zjadamy posiłki w biegu, pomiędzy jedną a drugą drzemką swojego dziecka, nie koncentrując się na zbilansowanej diecie. Nie wspominając już o odpowiedniej ilości płynów wypijanych w ciągu dnia. [...]  Więcej

Sposoby na nudności

Nudności dotyczą od 50% do nawet 90% ciężarnych kobiet. Częstość występowania nudności waha się od sporadycznych do permanentnych, nasilenie objawów od umiarkowanych do ciężko przebiegających niepowściągliwych wymiotów ciężarnych (hyperemesis gravidarum, HEG). Na szczęście HEG dotyka niewielkiego procenta kobiet, ale gdy występuje zazwyczaj wskazana jest hospitalizacja…

Jakie są przyczyny nudności ciężarnych, czy nudności mogą być niebezpieczne dla zdrowia kobiety i rozwijającego się płodu, jakie produkty spożywcze są zalecane, a które przeciwwskazane przy wystąpieniu nudności? Odpowiedzi na powyższe pytania w artykule Barbary Laskus dietetyka Instytutu Sanvita– “Sposoby na nudności”, czasopismo Dobra Mama nr 1 (47). [...]  Więcej

Nawadnianie przy infekcji. Jak zapobiec odwodnieniu u dzieci z infekcją rotawirusową?

Jak zapobiec odwodnieniu u dzieci z infekcją rotawirusową?
Zakażenia rotawirusowe stanowią jedną z głównych przyczyn pojawiania się ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci do 5. roku życia wywołującej odwodnienie organizmu. Postępujące odwodnienie prowadzić może do powstania kwasicy metabolicznej i zaburzeń elektrolitowych, które wymagają hospitalizacji i mogą stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia i życia maluszka. Z tego względu zapobieganie infekcjom i odwodnieniu, szczególnie w przypadku małych dzieci jest bardzo ważne.  [...]  Więcej

Laktoferyna w diecie niemowląt

Laktoferyna jest rodzajem białka występującym w mleku krowim oraz kobiecym. W siarze stanowi około 30% całkowitej zawartości białka, w mleku dojrzałym- 15-20%. Posiada zdolności do silnego i odwracalnego wiązania się z żelazem. Poza tym przypisywane jest jej również działanie antybakteryjne.
Laktoferyna działa bezpośrednio na powierzchni bakterii, powodując uszkodzenia błony komórkowej i w konsekwencji rozpad bakterii. Jednak jej negatywne działania nie są skierowane na bakterie probiotyczne, czyli nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej człowieka. Co więcej, wspomaga namnażanie Bifidobacterium udostępniając im jony żelaza, dzięki czemu działa podobnie jak prebiotyk. Laktoferyna działa również przeciwwirusowo zapobiegając interakcji wirusa z komórkami człowieka i tym sposobem nie dopuszcza do zakażenia. Poza tym ma również działanie immunomodulacyjne, gdyż wpływa na aktywacje komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu.  [...]  Więcej

    Koszyk