Badanie przeprowadzane jest w pozycji leżącej, rozluźnionej. Pomiar odbywa się w systemie cztero – lub ośmioelektrodowym w układzie przeciwstronnym.
W porównaniu do podstawowych analizatorów wykonujących pomiar na stojąco, bez użycia elektrod, metoda ta jest dokładniejsza oraz pozwala na ocenę większej ilości parametrów.
Aby prawidłowo przeprowadzić pomiar, należy do gołej prawej stopy oraz prawej dłoni dopasować elektrody, podpiąć do analizatora oraz ustawić na nim podstawowe parametry.
W dzień badania wygodniej jest zatem założyć skarpetki (nie rajstopy).
Pacjent powinien poinformować również dietetyka o ewentualnym zażywaniu leków diuretycznych oraz o cyklu menstruacyjnym.
Aparat może wpływać na działanie innych urządzeń emitujących pole elektromagnetyczne, dlatego analiza składu ciała jest przeciwwskazana u osób z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem.
Badanie może być wykonywane również u dzieci.
Pomiar umożliwia odczyt ponad 45 parametrów, które otrzymujemy już w kilka sekund.
Między innymi dowiemy się o zapotrzebowaniu energetycznym, zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, wody całkowitej, wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, o masie komórkowej, suchej masie ciała, masie mięśni, gęstości ciała, masie glikogenu oraz o odżywieniu białkowym.
Jako pierwsze urządzenie BIA ocenia także zawartość wapnia i potasu.
Otrzymujemy także „surowe” dane techniczne tj. rezystancja, reaktancja, impedancja i kąt fazowy wykorzystywany jako jeden z parametrów monitorowania gospodarki wodnej u pacjentów z chorobami nerek oraz stanu odżywienia pacjentów.
Analiza składu ciała daje możliwość nie tylko precyzyjnej diagnozy i prowadzenia terapii odchudzających oraz terapii pacjentów klinicznych, ale także sportowców.
Podczas kolejnych pomiarów zestawia ze sobą wyniki, przedstawiając progres pracy pacjenta w bardzo przejrzysty sposób.
Wykonując dodatkowy pomiar urządzenie pozwala ocenić poszczególne parametry w 4 segmentach (tułów, klatka piersiowa, kończyny górne, kończyny dolne) oraz ocenę tkanki tłuszczowej z podziałem na podskórną i wewnątrzbrzuszną.