Dietetyk w Pytanie na Śniadanie – mówimy o pestycydach w warzywach i owocach. Pestycydy to pojęcie oznaczające wszelkie preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów np. chwastów czy grzybów. 🌱🍄
Stosując pestycydy w produkcji żywności, zwiększamy jej bezpieczeństwo dla konsumentów. W żywności nie znajdziemy pestycydów a jedynie w przypadku nieprawidłowości podczas uprawy pozostałości po pestycydach po okresie karencji. Zgodnie z prawem pozostałości ŚOR mogą znajdować się w żywności, ale tylko w granicach norm, które są bezpieczne dla człowieka. W Polsce kontrolą Środków Ochrony Roślin zajmuje się Państwowa Inspekcja Sanitarna. Nie ma co panikować – korzyści z jedzenia warzyw i owoców znacząco przewyższają zagrożenia płynące z obecności pozostałości po pestycydach. Sięgajmy po produkty sezonowe, lokalne i różnorodne bo jak najbardziej urozmaicić naszą dietę. 🍅🥦
Warzywa i owoce wystarczy myć pod bieżącą wodą – pozwoli to nie tylko oczyścić je w pewnym stopniu z zanieczyszczeń związanych z użyciem pestycydów podczas produkcji, ale także pasożytów czy bakterii, zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności.
Mówi dietetyk Julia Bober w programie Pytanie na śniadanie.
#instytutsanvita #dietetykwarszawa #wiedza #artykuł #depresja #dietawdepresji #dietetyka #ciekawostkidietetyczne #współczesnadietetyka #wiedzanatalerzu #dietetyk #dietaplanetarna #żywienie #dietaprzyszłości #dietetyk #dietetykwarszawa #poradniadietetyczna #psychodietetyka #psychodietetyk #świadomość #edukacja