GutFlora i GutFlora+
GutFlora
Badanie GutFlora wykonasz samodzielnie, w domowych warunkach.
GutFlora pozwala na określenie ilościowego i jakościowego składu mikroorganizmów znajdujących się w jelicie człowieka.
Mikroflora jelitowa pełni niezywkle ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Stresujący tryb życia, nieprawidłowa dieta, czy brak aktywności fizycznej to tylko jedne z wielu czynników mogących zaburzać pracę mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Flora jelitowa stymuluje układ odpornościowy, chroni nasze jelita przed inwazją patogennych drobnoustrojów jak wirusy i bakterie. Ponadto wspomaga trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz jest źródłem witamin z grupy B i K. Zaburzenia flory bakteryjnej jelit (dysbiozy) mogą prowadzić do zaburzeń przepuszczalności bariery jelitowej, która jest jedną z przyczyn rozwoju nadwrażliwości pokarmowych, a prawdopodobnie także wielu chorób przewlekłych (m. in. autoimmunologiczych, nieswoistych zapaleń jelit).
Badanie GutFlora szczególnie zalecane jest osobom:
- zmagającym się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi takimi jak przewlekłe biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy, zgaga, ból brzucha
- z nadwagą i otyłością, zespołem metabolicznym
- przed planowaną ciążą, cesarskim cięciem oraz kobietom karmiących piersią
- po przebytej antybiotykoterapii
- nadużywającym leków przeciwbólowych
- z alergiami i częstymi infekcjami układu oddechowego
- z zespołem przewlekłego zmęczenia i problemem z koncentracją
- z zaburzeniami nastroju
- przewlekle zestresowanym
- cierpiącym na depresję i zaburzenia snu
- w podeszłym wieku
Badanie GutFlora wykonasz samodzielnie, w domowych warunkach.
Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego
Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie
- bakterie tlenowe
Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.; - bakterie beztlenowe
Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.; - grzyby
Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp., Pleśń
- Uzyskane wyniki pozwolą na ocenę stanu Twojej mikroflory jelitowej, dobranie indywidualnej probiotykoterapii oraz opracowanie właściwego planu żywieniowego przez dietetyka.
Zachęcamy do zapoznania się z naszym CENNIKIEM
GutFlora+
Badanie GutFlora+ dodatkowo pozwala na ocenę markerów funkcjonalności układu pokarmowego.
Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+ ma na celu oprócz ilościowej oceny głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów, ocenę wydajności procesu trawienia oraz markerów zapalnych.
Badanie jest nieinwazyjne i może wskazać czy badana osoba jest narażona na rozwój nadwrażliwości pokarmowych (szczególnie IgG-zależnej), bądź czy w jelicie toczą się procesy zapalne. Badanie GutFlora+ to istotna diagnostyka w prewencji poważnych chorób.
Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+ obejmuje następujące parametry
- ocenę składu mikrobiologicznego kału
- konsystencję i pH kału – które dają informację o przebiegu procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym.
- pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów– które kompleksowo pozwalają na ocenę procesów trawienia i wchłaniania na całym odcinku przewodu pokarmowego.
- sekrecyjną immunoglobulinę A (sIgA) – której poziom jest związany z obecnością antygenów pochodzących z pokarmu, bakterii, grzybów i wirusów. Przeciwciało wydzielnicze sIgA pełni bardzo istotną rolę w odporności związanej z błonami śluzowymi, w tym błoną śluzową jelita, neutralizując antygeny obecne w przewodzie pokarmowym.
- krew utajoną w kale – której dodatni wynik może wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego i być sygnałem poważnych schorzeń.
- elastazę trzustkową – której niskie stężenie może oznaczać nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, co ma wpływ na procesy trawienne. Oznaczenie stężenia elastazy trzustkowej jest bezpośrednim wskaźnikiem ilości wydzielanego przez trzustkę enzymu, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym.
- alfa-1-antytrypsynę – której stężenie gwałtownie wzrasta w wyniku reakcji zapalnej toczącej się np. w jelicie. Badanie w kale alfa-1-antytrypsyny, która nie jest trawiona przez enzymy jelitowe, wykazuje dobrą korelację z wynikami oznaczeń zespołu utraty białek uzyskanymi metodą izotopową.
- kalprotektynę – która jest markerem chorób nowotworowych i zapalnych przewodu pokarmowego oraz wskaźnikiem różnicującym pacjentów z jelitem drażliwym (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) i pacjentów z chorobami zapalnymi jelit (IBD, ang. Inflammatory Bowel Disease).