Przygotowanie do wizyty
Jak najlepiej przygotować się do wizyty u dietetyka?
Poniżej przedstawiamy kilka wytycznych, które należy spełnić, aby prawidłowo przygotować się do wizyty wstępnej u dietetyka.
OBOWIĄZKOWO
Przygotowanie do szczegółowej analizy składu ciała Podczas każdej wizyty przy braku przeciwwskazań zdrowotnych (patrz poniżej) wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Aby wyniki odzwierciedliły faktyczny stan organizmu, należy:
- przez 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego
- przez 12 godzin przed pomiarem nie spożywać alkoholu
- w dniu badania unikać napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyczne, niektóre napoje gazowane)
- przed badaniem zachować minimum 3 godzinną przerwę od ostatniego posiłku (można spożywać wodę)
- w ciągu 30 min przed badaniem oddać mocz
Analiza składu ciała nie może zostać przeprowadzona:
- kobietom w ciąży
- osobom cierpiącym na epilepsję
- osobom posiadającym rozrusznik serca
OPCJONALNIE
Wyniki badań oraz wykaz spożywanych leków Podczas konsultacji wstępnej dietetyk przeprowadza pełen wywiad żywieniowo zdrowotny, aby móc jak najlepiej dostosować zalecenia żywieniowe i opracować indywidualny plan zmiany stylu życia. W tej ocenie pomocne są wyniki ostatnio wykonywanych badań (morfologia, glukoza na czczo, profil lipidowy – cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy, TSH).
- należy wziąć ze sobą najbardziej aktualne wyniki badań laboratoryjnych (szczególnie ważne w przypadku osób z chorobami przewlekłymi – najnowsze badania związane z daną jednostką chorobową).
- wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 12 miesięcy. Jeśli nie posiadasz aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.
- spis leków oraz suplementów diety, jeśli są spożywane.
- należy wypisać: nazwę, dawkowanie, częstotliwość spożycia oraz okres, w jakim dany lek jest przyjmowany np. Witamina D3, 1 x dziennie, dawka 2000 j.m., od 3 miesięcy
Dzienniczek żywieniowy
Na pierwszą wizytą możesz przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Ułatwi on ocenę sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych, spersonalizowanych zaleceń żywieniowych. Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości. Prawidłowo sporządzony dzienniczek powinien zawierać poniższe informacje takie jak:
- ilość posiłków
- godziny spożycia posiłków
- skład posiłków (należy pamiętać o wszystkich składowych potraw)
- gramatura produktów/ miary domowe np. garście, łyżki, szklanki, sztuki (jeśli dany produkt spożywamy w opakowaniu jednostkowym należy podać jego gramaturę z opakowania np. jogurt naturalny, kefir czy sok z butelki)
- sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie, grillowanie)
Przykład:
POSIŁEK | NAZWA | ILOŚĆ | SKŁADNIKI | UWAGI |
ŚNIADANIE 7:30, dom | Grzanki z twarożkiem i rzodkiewką | 2 kromki 1łyżeczka 100g 1-2 łyżki 3 sztuki 1 sztuka 3 łyżki 1 szklanka | chleb żytni pełnoziarnisty masło Twaróg półtłusty Jogurt naturalny 1,5% Rzodkiewka Ogórek gruntowy Kiełki rzodkiewki Herbata gorzka | przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie |