Kandydoza, inaczej drożdżyca, jest jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego. Związana jest ona z zakażeniem drożdżami, najczęściej z grupy Candida. C. albicans znajdują się w jelitach u każdego człowieka. Problem pojawia się wtedy kiedy dochodzi do nadmiernej kolonizacji jelit przez drożdżaki, czego częstą przyczyną  jest antybiotykoterapia. Obserwuje się również większą możliwość rozwoju kandydozy u osób z celiakią, zespołem jelita drażliwego, czy chorobą Leśniowskiego-Crohna. Czy dieta może być elementem zapobiegającym i wspomagającym leczenie kandydozy? W programie DD TVN na pytania odpowiadała dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska.

Warto wiedzieć, że większe ryzyko zakażenia istnieje również u osób z cukrzycą, pacjentów onkologicznych i osób ze znacznie obniżoną odpornością, a także u osób z otyłością. W sytuacji nadmiernej masy ciała i chorób towarzyszących wskazana jest pomoc dietetyków, którzy zlecą spersonalizowane żywienie.

 

Link do rozmowy. Zachęcamy do obejrzenia!