Nasze publikacje

Dr Joanna Jurek

160995421_4061552443904895_4889994475490980921_n-4
doktor nauk biomedycznych, specjalista medycyny żywienia 

Dr Joanna Jurek

Dr n. biomed. Joanna Jurek, doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii.

Joanna jest absolwentką wielu dodatkowych certyfikowanych kursów specjalizacyjnych prowadzonych przez MyNutriWeb (UK), Stanford University (USA) w zakresie dietetycznego leczenia syndromu przewlekłego zmęczenia po chorobie COVID-19, suplementacji sportowej, ustalania diety w chorobach psychicznych oraz autoimmunologicznych, a także leczenia otyłości, zarówno u dzieci jak i dorosłych.   

Badania naukowe prowadzone przez Joannę skupiają się na określeniu roli spożycia ryb w zachowaniu ogólnego zdrowia, jak i zapobieganiu chorobom o podłożu zapalnym oraz zaburzeniom psychicznym, jak depresja czy ADHD. Podczas doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University zajmowała się wpływem diety na ryzyko chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak toczeń wędrowny. Jako doktorantka, uczestniczyła również w międzynarodowym projekcie Seychelles Child Development Study realizowanym przez Ministerstwo Zdrowia i Edukacji na Seszelach, Rochester University w Nowym Jorku (USA) oraz Lund University w Szwecji, w ramach którego przeprowadziła badanie epidemiologiczne mające na celu określenie w jaki sposób ekspozycja na obecny w rybach metylek rtęci (MeHg) może wpływać na ryzyko odpowiedzi autoimmunologicznej w populacji ogólnej młodych dorosłych, którzy regularnie spożywają duże ilości produktów rybnych. 

Praca naukowa Joanny w zakresie żywienia i promocji zdrowia została doceniona na wielu konkursach międzynarodowych, jak Intel ISEF w USA, Royal Society of Biology (UK) oraz EUCYS (Włochy), a także wyróżniona przez Ministra Zdrowia, Bartosza Arłukowicza. 

Joanna jest także doświadczonym edukatorem i doradcą ds. żywienia oraz uznanym wykładowcą akademickim specjalizującym się w dietach wspierających funkcjonowanie układu immunologicznego (diety przeciwzapalne stosowane w chorobach autoimmunologicznych) oraz nerwowego (żywienie podczas depresji, suplementacja przy zaburzeniach depresyjnych i lękowych). Joanna jest także autorką wielu publikacji naukowych oraz rekomendacji dietetycznych, jak te dotyczące zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19 (Jurek, 2020) oraz rekomendacji ds. suplementacji witaminy D u sportowców (Jurek et al., 2019).

Joanna jest także doświadczonym wykładowcą akademickim i edukatorem żywieniowym, który nieprzerwanie od 6 lat dzieli się wiedzą naukową jak wykorzystywać strategie dietetyczne, aby wspierać swoje zdrowie i ograniczać ryzyko choroby. 

Podkasty:

  • Jak karmienie piersią może wesprzeć zdrowie matki i jej dziecka podczas pandemii COVID-19?
    How breastfeeding can protect mother and her newborn health during COVID-19 pandemic? Interview with Professor Karen Gribble from Western Sydney University. Link tu.
  • Prehistoryczne nawyki żywieniowe kultywowane w epoce kamienia łupanego mogą pomóc nam w walce z chorobami cywilizacyjnymi, czyli jak stosowanie diet tradycyjnych może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy w XXI wieku. Wywiad z professorem Hermanem Pontzer’em.
    Interview with Herman Pontzer, an associate professor of evolutionary anthropology at Duke University, who investigates impact of traditional diets may help us today reduce risk of metabolic diseases. Link tu.
  • Prezentacja TEDx na Politechnice Łódzkiej – Rola diety w zapobieganiu chorobie nowotworowej zatytułowana Uzbrój się przeciwko nowotworowi

Autroka artykułów popularnonaukowych publikowanych na łamach czasopism takich jak Współczesna Dietetyka, Wiedza i Praktyka, Biokurier, LNE czy Thrive.

Współpraca w ramach konsultacji dietetycznych (pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi i o podłożu zapalnym; leczenie otyłości i stanów podcukrzycowych) oraz zaleceń suplementacyjnych. 

Specjalizacja: diety przeciwzapalne, diety redukcyjne/objętościowe, diety tradycyjne (fleksitariański, śródziemnomorski i skandynawski sposób odżywiania).

Publikacje

Stałe godziny przyjęć

  • Wtorek: 15.00-19.00
  • Środa: 17.00-21.00
  • Czwartek: 15.00-19.00
(po uzgodnieniu telefonicznym)

Dodatkowe godziny

  • Środa: 12.00-16.00
  • Piątek: 12.00-17.00
  • Sobota: 16.00-21.00
Twój koszyk
Logowanie

Nie masz jeszcze konta?

0 Porównaj
0 Ulubione produkty
0 Koszyk
Menu