DIETA PŁODNOŚCI ● LECZENIE NIEPŁODNOŚCI KOBIET I MĘŻCZYZN
Dieta dla płodności to program dietetyczny wspomagający organizm i układ rozrodczy. To dieta pozwalająca na zachowanie optymalnej dla płodności masy ciała, bogata w kluczowe dla płodności składniki, potrzebne do produkcji i działania hormonów, tworzenia komórki jajowej i plemników, zachowania regularnych owulacji, rozwoju płodu i podstawa do zachowania zdrowia dziecka w przyszłości. To dieta, która skupia się na tym, aby dać rodzicom i ich przyszłemu dziecku jak najlepszy start. Badania prowadzone przez różne instytuty naukowe na całym świecie potwierdzają, że określone składniki diety są potrzebne dla płodu, zanim kobieta zajdzie w ciążę, a ich odpowiednia ilość może zmniejszyć ryzyko powikłań w ciąży oraz wystąpienia w przyszłości chorób u dziecka. To co jesz dziś wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników za kilka miesięcy.
Dlatego zaplanujcie działania odpowiednio wcześnie, minimum na 3 miesiące przed planowanym poczęciem. W gabinecie sprawdzimy stan odżywienia i skład ciała, zastosujemy indywidualny program żywieniowy uwzględniający styl życia, preferencje, indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, przyczyny niepłodności. Dzięki połączeniu wiedzy z zakresu genetyki, immunologii i odżywiania możemy wykonać badania nutrigenetyczne oraz testy na nietolerancję pokarmową. Pomoże to maksymalnie dostosować plan żywienia, co może dodatkowo pomóc w lepszym przygotowaniu do ciąży.
Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk i założycielka Instytutu Sanvita, prelegent konferencji naukowych i specjalistka w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności stworzyła swoiste kompendium wiedzy dla przyszłych rodziców „Dieta dla płodności” Wydawnictwo Zwierciadło. To pierwsza tak szeroko opisująca wpływ diety na poprawę funkcji rozrodczych kobiet i mężczyzn książka. Na podstawie przeglądu aktualnych badań, naszego doświadczenia i współpracy ze specjalistami stworzyliśmy program dla płodności, którego elementy wykorzystujemy z powodzeniem w naszej codziennej praktyce.
DLA KOGO?
Dla kobiet, mężczyzn, par, które:
- zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością
- chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę
- pragną podarować dziecku zdrowie na starcie
- chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży
- kobiet z zaburzeniami owulacji, mających nieregularne cykle, cykle bezowulacyjne, PCOS, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, insulinooporność, otyłość, celiakię, nietolerancje pokarmowe, niedobór żelaza, niedożywienie, nawracające poronienia, endometriozę, wybrane zaburzenia endokrynologiczne
- mężczyzn z niską jakością nasienia, nadwagą, otyłością, zaburzeniami endokrynologicznymi
<h3 „font-size: 16px”>JAKIE KORZYŚCI?
- Uzyskanie wskaźnika masy ciała BMI optymalnego dla płodności
- Poprawa stanu odżywienia, uzyskanie optymalnego poziomu tkanki tłuszczowej, nawodnienia, masy białkowej, masy mineralnej, regularne badania składu ciała
- Poprawa parametrów gospodarki hormonalnej
- Poprawa jakości komórek jajowych
- Poprawa jakości nasienia, liczby, ruchliwości, żywotności plemników
- Zwiększenie szansy na dziecko
- Zmniejszenie ryzyka powikłań ciążowych i okołoporodowych
- Obniżenie ryzyka chorób u dziecka w przyszłości (programowanie żywieniowe)
UWAGA: