Czas trwania: 120 min
Kiedy? 20.IV.2022, g. 13.00-15.00
W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji dotyczących wpływu diety na płodność i rozwój płodu. Znamy coraz więcej mechanizmów jak za pomocą określonych czynników diety i stylu życia możemy zaprogramować zdrowie dziecka w przyszłości, zwiększyć szansę na ciążę, wspomóc leczenie niepłodności. Postepowanie dietetyczne jest już stałym elementem leczenia niepłodności, o czym mówi Sylwia Leszczyńska, prowadząca webinarium i dietetyczka, która od ponad 7. lat specjalizuje się w dietoterapii niepłodności i współpracuje z ginekologami oraz specjalistami medycyny rozrodu w zakresie prowadzenia pacjentów z niepłodnością. Pierwsza książka •Dieta dla płodności• autorstwa Sylwii Leszczyńskiej, zbierająca wiedzę i doświadczenie w tym zakresie powstała w 2017r., kolejne zaktualizowane wydanie w 2021r.
Jakie są przyczyny niepłodności kobiet modyfikowalne dietą? Jak regulacja masy ciała wpływa na płodność, jakość komórek jajowych, insulinooporność, PCOS, zaburzenia owulacji? Jakie jest znaczenie diety i suplementacji? Na szkoleniu podsumujemy aktualne trendy i rekomendacje w zakresie postępowania dietetycznego w okresie przedkoncepcyjnym i dietoterapii niepłodności kobiet.
W trakcie spotkania DOWIESZ SIĘ:
- jakie są mechanizmy działania diety na płodność kobiet
- o dietozależnych czynnikach zwiększających i obniżających płodność
- jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności u kobiet
- o postepowaniu dietetycznym w insulinooporności, zaburzeniach owulacji, PCOS,
- jak zwiększyć szansę na dziecko u naszej pacjentki
- jaki jest wpływ regulacji masy ciała na płodność | niepłodność – kluczowe czynniki
- o znaczeniu czynników diety dla parametrów płodności kobiet – przegląd badań
- o żywności funkcjonalnej i suplementacji – przegląd badań
- jakie są aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji w okresie przedkoncepcyjnym
- o roli dietetyka w leczeniu niepłodności
DLA KOGO JEST SZKOLENIE?
- dla dietetyków i studentów dietetyki
- dla lekarzy
- dla specjalistów pracujących w obszarze leczenia niepłodności
CO OTRZYMUJESZ?
- aktualną wiedzę dotyczącą przygotowania do ciąży i wsparcia leczenia niepłodności poprzez postępowanie dietetyczne
- metody postępowania dietetycznego w niepłodności
- informacje na temat aktualnych rekomendacji
- analizy przypadków
- nową perspektywę postępowania z pacjentami – co pomoże zwiększyć jakość pracy
- dostęp online 48 h do webinarium
- e-certyfikat uczestnictwa
WEBINARIUM PROWADZI Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalistka w zakresie dietoterapii niepłodności i obniżonej płodności, otyłości, chorób dietozależnych. Autorka książki •Dieta dla płodności• oraz licznych publikacji obejmujących zagadnienia przygotowania do ciąży i postepowania dietetycznego w niepłodności.
Absolwentka i wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu SWPS. Prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki klinicznej „Sanvita”.
Członek Rady Programowej kierunku Dietetyka WUM, członek Wydziałowego Zespołu ds. Zapewnienia i Doskonalenia Jakości kształcenia WNoZ Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, redaktor prowadząca specjalistycznego czasopisma „Współczesna dietetyka”, autorka publikacji specjalistycznych z zakresu dietetyki.