Wspomaganie pracy mózgu
Mężczyźni potrzebują kwasu foliowego, i to wcale nie w mniejszej ilości niż kobiety. Zalecane jest dobowe spożycie 400 mcg. Naukowcy uważają, że podwyższone ciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu i niski poziom kwasu foliowego mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Dlatego warto stosować produkty bogate w kwas foliowy: zielone warzywa liściaste, szparagi, brokuły, owoce cytrusowe. Ponadto należy unikać jedzenia produktów zawierającychdużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Prawidłowa praca nerek
Nerki m.in. regulują objętość płynów ustrojowych, wpływają na produkcję witaminy D3 oraz na ciśnienie tętnicze krwi. Prawidłową pracę nerek można wzmocnić, dbając o odpowiednie spożycie wody. Wskazane jest wypicie nie mniej niż 10 szklanek płynów dziennie.
Ochrona serca i układu krążenia
Ryzyko chorób serca można zmniejszyć, przygotowując posiłki w domu. Samodzielne gotowanie pozwala na kontrolowanie ilości soli i kalorii z tłuszczów nasyconych oraz cukru. Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem, z jednego grama powstaje dziewięć kcal (ponad 2 razy więcej niż z białka lub węglowodanów). Nie jest jednak wskazana zupełna jego eliminacja. Trzeba zastąpić nasycone kwasy tłuszczowe (pochodzenia zwierzęcego) tłuszczami roślinnymi – wybierać oliwę, olej rzepakowy, olej lniany, które dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z grupy omega-3, obniżą poziom cholesterolu całkowitego, LDL cholesterolu oraz zwiększą stężenie działającego ochronnie na naczynia krwionośne HDL cholesterolu. Brytyjskie Regionalne Badania Serca wskazują na wzrost poziomu cholesterolu wraz ze zwiększaniem BMI. Dlatego przy problemach z nadmierną masą ciała warto zgłosić się do dietetyka, który wykonując szczegółowe badanie składu ciała, sprawdzi również poziom tkanki tłuszczowej w organizmie i oceni ryzyko wystąpienia chorób sercowo-
naczyniowych.
Bezproblemowa trzustka
Przede wszystkim należy odstawić lub zminimalizować spożycie alkoholu (nie więcej niż dwie porcje dziennie, porcja: 20-24 g etanolu = lampka wina, 50 ml wódki, 300 ml piwa). Przygotowując potrawy, należy postawić na różnorodność pokarmów, co pozwoli na stałe dostarczanie organizmowi wszystkich witamin i minerałów. Posiłki warto spożywać niewielkie, ale regularnie. Gotowanie, duszenie lub pieczenie w folii to najkorzystniejsze sposoby
przyrządzania potraw, bo dzięki temu produkty zachowają wartości odżywcze.
Wpływ na funkcje seksualne
Duńskie badania wykazały, że u otyłych mężczyzn (20-45 lat) trzykrotnie wzrasta ryzyko zaburzeń erekcji. Im grubszy mężczyzna, tym ma niższe stężenie testosteronu, im mniej tego hormonu, tym więcej tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha, z czego wynikają zaburzenia seksualne. Poprawa sprawności seksualnej występuje już po zrzuceniu
10% wyjściowej masy ciała. Niektóre składniki żywieniowe mogą poprawić życie intymne, m.in. białko, minerały, takie
jak cynk, selen oraz witaminy C, E, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3.Wpływają one na ochronę naczyń krwionośnych, poprawę krążenia, lepsze ukrwienie narządów płciowych, które stają się wrażliwsze, a to z kolei oznacza większą przyjemność z seksu.
Sylwia Leszczyńska, dietetyk
Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA
Publikacja: Farmacja i Ja, 2012