Żywienie w chorobach

Dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu

unnamed

Dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu

Pragniemy dzielić się z Wami wiedzą z zakresu dietetyki i pogłębiać świadomość naszych pacjentów dotyczącą roli żywienia w profilaktyce i leczeniu różnorodnych chorób.

Tym razem dietetyk kliniczny Kinga Falkiewicz w swoim artykule poruszyła ważny temat- diety w zawale i niedokrwiennym udarze mózgu. Problem zapadalności na choroby układu krążenia nasila się. Obecnie stanowią one główną przyczynę zgonów w Polsce. Jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za rozwój chorób układu krążenia i ich następstw, takich jak zawał i udar niedokrwienny mózgu jest styl życia. Niezdrowa dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość soli i cukru oraz powstająca na skutek jej długotrwałego stosowania otyłość w znacznym stopniu zwiększają ryzyko rozwoju patologicznych zmian w obrębie naczyń krwionośnych. Jeżeli chcesz wiedzieć:

  • Jakie produkty spożywcze powinieneś wyeliminować ze swojej diety?
  • Jaka żywność odgrywa szczególną rolę w poprawie stanu zdrowia pacjentów kardiologicznych?
  • Na jakie składniki odżywcze zwrócić uwagę?
  • Jaki model diety jest preferowany dla pacjentów po zawale i udarze niedokrwiennym mózgu?

koniecznie przeczytaj artykuł naszego specjalisty w grudniowym numerze czasopisma „Medyczny Magazyn”- Dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu

Sprawdź także:

Poprzednie wpisy: