KUCHNIA POLSKA. Pysznie i zdrowiej
Zastanawialiście się jak może wyglądać zdrowsza wersja leniwych, schabowego czy pierogów? Jak wykorzystać moc tradycyjnych składników w codziennej diecie? Próbowaliście gryczanki z owocami lub bigosu z jarmużem? Wiecie co możemy dodać do kaszy jaglanej, aby żelazo w niej zawarte przyswajało się lepiej?
„Polska kuchnia jest wspaniała dlatego wciąż warto ją odkrywać na nowo. Korzystać z nieco zapomnianych, a bardzo polskich produktów, takich jak jarmuż, mąka gryczana, olej rydzowy czy kasza jaglana. Eksperymentować, aby przekonać się, jak smakuje domowy chleb lub kapusta małosolna z czosnkiem i koprem”
Przed Wami KUCHNIA POLSKA – w nowej odsłonie – Pysznie i zdrowiej, która powstała przy współpracy z dietetyk Sylwią Leszczyńską. Przepisy tradycyjnej kuchni polskiej zebrane w jednym miejscu pod tytułem „KUCHNIA POLSKA. Pysznie i zdrowiej”.
Książka prosto z druku już zawitała w naszym gabinecie, a od jutra dostępna w sklepach Biedronka.
„Dania, które zebraliśmy w tej książce, są dobrą odpowiedzią na codzienny dylemat – jak zachować w jednym daniu jego doskonały smak i wartości odżywcze? W klasycznych przepisach dodaliśmy lub zmieniliśmy składniki oraz ich proporcje, unowocześniając sposób przyrządzania potraw. Zadbaliśmy też o urozmaicenie menu w oparciu o powszechne dostępne produkty.”
Wydawca: Jeronimo Martins Polska S.A.
Koncepcja i produkcja: Aga Kozak, Michał Janica, Maciek Żakowski (PLANOIA.COM: Planoía)
Projekt okładki: MIchał Janica
Ilustracja: Jagna Wróblewska
Autorka konsultacji dietetycznej: Sylwia Leszczyńska (Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’)
Konsultacja merytoryczna: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Polecamy – pyszne i zdrowsze przepisy ze szczyptą wiedzy dietetycznej!