Kolorowo!
 
Dodawanie warzyw do większości posiłków i przekąsek to jedna z lepszych praktyk, którą możesz wprowadzić. Każdy z kolorów warzyw i owoców niesie ze sobą określone niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Dlatego im bardziej kolorowo tym lepiej!. Przekonywaliśmy o tym z dietetyk Sylwia Leszczyńska @_sylwialeszczynska_ i Maciej Dowbor @maciejdowbor podczas nagrania do programu Kopernik była kobietą.
Wybraliśmy też gęste odżywczo produkty, które w prosty sposób pomogą pokryć zapotrzebowanie na kluczowe dla zdrowia składniki. Na naszym talerzu pośród innych superfoods wylądowały
papryka – jedna dostarczy ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
garść pestek dyni – 60% dziennego zapotrzebowania na magnez i 30% na cynk
orzechy brazylijskie – 3 szt. to100% potrzebnej dziennej dawki selenu
garść migdałów – 100% dziennej dawki witaminy E
– soczewica czarna – pół szklanki dostarczy 100% dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego.
 
Więcej podpowiedzi jak w prosty sposób poprawić jakość codziennej diety oraz jak łączyć produkty dla ich optymalnego przyswajania pokazujemy w programie Kopernik była kobietą POLSAT