Żywienie dzieci - dietetyk dla dziecka

Alergia pokarmowa – czym jest, jak zapobiegać i leczyć

Przyczyny

W okresie dzieciństwa alergia pokarmowa może być wynikiem morfologicznej, enzymatycznej, immunologicznej niedojrzałości barier ochronnych jelita cienkiego. Wśród czynników wywołujących alergię pokarmową największy udział mają czynniki rodzinne. Wyniki wielu badań dowodzą, że dzieci pochodzące z rodzin, w których co najmniej u jednego ich członka (pierwszego pokrewieństwa) występuje choroba atopowa, mają zwiększone ryzyko alergii. Ryzyko to mogą zwiększać też czynniki środowiskowe, takie jak: zanieczyszczenia, dym tytoniowy, zmiany w diecie oraz leczenie antybiotykami.

Jak rozpoznać?

Alergia może wystąpić na początku życia dziecka (nawet w 2 miesiącu!). Jeśli zaobserwujesz u swojego dziecka któreś z poniższych objawów, może wskazywać to na alergię:
– obrzęk wokół ust
– wysypka skórna
– zaczerwieniona skóra, głównie na policzkach, płatkach uszu lub w zgięciach kolanowych i łokciowych
– wymioty, biegunka, kolka, bóle brzuszka
– długo trwający katar
– trudności z oddychaniem
– nadpobudliwość, bezsenność, drażliwość.
Najlepszą metodą diagnostyczną jest podwójnie ślepa próba prowokacji kontrolowana placebo, a podstawowym sposobem leczenia jest dieta eliminacyjna.

Ewa Lipka-Kozanka, dietetyk
Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA
Publikacja: Dobra Mama, 2013