Słowo aloes pochodzi od arabskiego słowa alloeh, czyli błyszcząca, gorzka substancja. Aloes jest roślina ceniona w lecznictwie już od czasów starożytnych,wspomina o nim nawet Biblia. Poznano ponad 240 gatunków tej rośliny, spośród których najszersze zastosowanie ma odmiana aloe vera barbadensis.
Substancje aktywne
Cenne właściwości liści aloesu (zwłaszcza miąższu z nich pozyskiwanego) zawdzięczamy zawartości ponad 200 aktywnych związków chemicznych. Aloes znany jest głównie z właściwości gojących. Dzięki obecności glikoprotein i związków fenolowych przyspiesza proces gojenia ran, ale także redukuje ból i zapalenie oraz zwiększa elastyczność skóry. Działanie przeciwzapalne i łagodzące, wykorzystywane w leczeniu łuszczycy, podrażnien, zmian trądzikowych i innych dolegliwości skóry wynika również z obecności pochodnych kromonu, salicylanów i steroli. Nie bez znaczenia są również polisacharydy oraz glikoproteiny. Obok zdolności nawilżających i regenerujących skórę, aloes wykazuje działanie immunostymulujące, czyli wzmacniające mechanizmy obronne naszego organizmu. Picie soku z aloesu sprzyja oczyszczaniu z toksyn, może być korzystne również z innych względów. Miąższ tej rośliny zawiera cenne dla zdrowia witaminy (z grupy B, witaminy C i E, beta-karoten, kwas foliowy), substancje mineralne (wapn, magnez, fosfor, cynk, żelazo, mangan, potas, chrom, miedź i selen), aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki obecności cennych składników aloes ma także działanie wzmacniające organizm po przebytych infekcjach czy kuracji antybiotykowej (ponieważ zwiększa wzrost bakterii symbiotycznych w przewodzie pokarmowym) oraz wspomagające w leczeniu podrażnień układu pokarmowego. Aloes wzmaga tworzenie żółci, działa nieznacznie bakteriobójczo, a także może wykazywać efekt przeczyszczający (również u dzieci matek karmiących). Ze względu na obecność przeciwutleniaczy działa antyoksydacyjnie.
Liczne zalety
Aloes jest wiec roślina niezwykle cenna dla zdrowia. Jednak na rynku, ze względu na ograniczanie drogich kosztów produkcji, część produktów aloesowych nie wykazuje takich właściwości, ponieważ są zbyt rozcieńczone lub nieprawidłowo pozyskane. Jeżeli nie jesteśmy pewni co do pochodzenia
produktu, korzystniejsza alternatywa wydaje się być pozyskiwanie korzystnych składników z innych źródeł niż aloes.
Sylwia Leszczyńska, dietetyk
Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA