Dietetyk - insulinooporność, hiperinsulinemia, cukrzyca, Nadwaga i otyłość - leczenie otyłości, Newsy, Odżywianie dla zdrowia, Żywienie w chorobach

Insulinooporność – jakie są sprawdzone modele diety?

IO stanowi główną składową zespołu metabolicznego i jest coraz częściej pojawiającym się problemem zdrowotnym, zarówno u osób z nadmierną masą ciała, jak i u osób z prawidłowym BMI. W tej drugiej grupie osób zwykle dotyczy osób z otyłością metaboliczną (MONW), czyli masa ciała jest w normie, ale w badaniu składu ciała, które wykonujemy w gabinecie dietetycznym, tkanka tłuszczowa wykazuje wartości powyżej normy. IO jest stanem, który poprzedza wystąpienie cukrzycy typu 2. Naszym oraz celem naszych pacjentów jest uniknięcie lub maksymalne opóźnienie przejścia w kolejny etap.

Coraz więcej świadomych pacjentów zgłaszających się lub kierowanych do naszej poradni wie, że nieodłącznym elementem leczenia insulinooporności jest zmiana sposobu jedzenia – w czym może pomóc dietetyk kliniczny. Dietoterapia, aktywność fizyczna w połączeniu z leczeniem farmakologicznym stanowią skuteczną terapię leczenia insulinooporności.

W ostatnich latach analizowano wpływ różnych modeli żywieniowych zarówno na profilaktykę, jak i leczenie insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. To co warto podkreślić, to, że niezależnie od modelu żywienia sama redukcja masy ciała zwiększa wrażliwość na insulinę. Dotyczy to zwłaszcza redukcji tkanki tłuszczowej wisceralnej. Dlatego podstawą dietoterapii insulinooporności jest dieta hipokaloryczna u osób z nadmierną masą ciała lub MONW. Kaloryczność diety najlepiej dopasować indywidualnie. A które modele diety wybierać? Dobrze przebadanymi i stosowanymi z korzystnymi efektami modelami diety w insulinoopornosci są dieta śródziemnomorska, dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, dieta bazująca na produktach roślinnych, a także zastosowanie składników o działaniu przeciwzapalnym (polecamy webinar o diecie przeciwzapalnej dr Joanny Jurek 👉🏻https://instytutsanvita.pl/produkt/dieta-przeciwzapalna/). Pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej oraz diety bazującej na produktach roślinnych potwierdzono w zakresie zwiększenia wrażliwości tkanek na insulinę, jak i poprawy profilu lipidowego oraz obniżenia ryzyka chorób układu krążenia. Optymalnie jeśli dietoterapia jest indywidualnie dostosowana do pacjenta, jednostek towarzyszących, w oparciu o szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny, najlepiej pod opieką dietetyka, jako członka zespołu zaangażowanego w terapię IO i kontrolą badania składu ciała.

O modelach żywienia w insulinooporności, a także o konkretnych składnikach diety o potencjale zwiększającym wrażliwość na insulinę dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska pisze w artykule •Insulinooporność. Postępowanie dietetyczne jako element terapii• dla czasopisma dla lekarzy •Medycyna po dyplomie • 2022, vol. 31 nr 7-8, s. 90-95.•

Dodaj komentarz