Magazyn Współczesna Dietetyka wydanie 42. zawiera informacje na temat częstości występowania zaburzeń odżywiania. W latach 2000–2018 wzrosła z 3,4 do 7,8%, co aktualnie nasiliło się jako skutek pandemii COVID-19. Co więcej, anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się – to powszechnie znane zaburzenia odżywiania. Spotykają się z nimi dietetycy pracujący w swoich gabinetach. W bieżącym wydaniu skupiamy się na nowej kategorii diagnostycznej zaburzeń odżywiania – ARFID. Jak pomóc pacjentowi z ARFID? Nadal brak wielu danych na temat tego zaburzenia. Obok kryteriów diagnostycznych ARFID (DSM V i ICD 11) w temacie numeru przedstawiamy strategie postępowania zależne od wieku i stanu pacjenta. Przedstawiamy aktualnie dostępne w publikacjach naukowych, skupiając się na strategiach dietetycznych.
Czasopismo zawiera szereg artykułów z zakresu dietetyki klinicznej, w tym o cukrzycy, osteoporozie, chorobie Parkinsona – drugim po chorobie Alzheimera schorzeniu neurodegeneracyjnym. Poznacie tutaj Państwo warianty diety w zależności od nasilenia objawów tej choroby.
Wiemy, że zastosowanie suplementów dietetycznych w celu zwiększenia efektywności procesu redukcji masy ciała cieszy się popularnością, zwłaszcza wśród pacjentów. Czy jednak dowody naukowe potwierdzające skuteczność stosowania tych interwencji są wystarczające? Zapoznaj się z przeglądem stosowanych w procesie odchudzania suplementów diety, potencjalnymi skutkami ubocznymi oraz rekomendacjami na podstawie jakości dowodów.
Nie zabraknie także ciekawych informacji dla osób śledzących treści z zakresu wpływu zawartości talerza na mikroflorę jelit.
Magazyn Współczesna Dietetyka wydanie 42 sprawdzi się jako idealna lektura do porannej kawy 🙂
Zachęcamy Was do wzięcia udziału w szkoleniu: Metody gamifikacji, prowadzonym przez specjalistę Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej.