Pytanie na śniadanie – Dieta a płodność mężczyzn!

Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyczka, specjalistka w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności oraz chorób dietozależnych i autorka książki „Dieta dla płodności” na zaproszenie do programu „Pytanie na śniadanie” rozmawiała z prowadzącym Łukaszem Nowickim o diecie dla płodności mężczyzn.

Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka. Niepłodność dotyczy mężczyzn właściwie w takim samym stopniu jak kobiet. 

Przyczyn mogących powodować problemy z płodnością u mężczyzn jest wiele. Mogą to być wady narządów płciowych czy też nieprawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego. Jednym z najważniejszych parametrów w diagnostyce niepłodności męskiej jest jakość nasienia. Często niepłodność u mężczyzn związana jest z małą ilością nasienia, niską jakością – ruchliwością plemników, odbiegające od normy wielkość i kształt plemników. A dieta, styl życia i wybory żywieniowe mogą wpływać na to czy nasienie będzie zdrowe.
Warto zwrócić uwagę na składniki, których niedobór może być przyczyną niepłodności. Przykładowo – u mężczyzn cynk i selen gromadzą się w organach służących reprodukcji (narządach rozrodczych, w gruczole stercza), dlatego są oni bardziej wrażliwi na niedobór tych minerałów. W kontekście płodności jest to o tyle istotne, że cynk i selen są niezbędne do produkcji nasienia, polepszają jakość nasienia i ruchliwość plemników,   jak również wpływają na potencję. Niedobór cynku ponadto jest związany z niższą produkcją testosteronu.
Selen dostarczą nam warzywa strączkowe, kapustne, brokuł, otręby, cebula, czosnek, ryby morskie, owoce morza, spirulina, żółtka jaja. Najlepszym źródłem selenu spośród produktów roślinnych są orzechy brazylijskie – już kilka orzechów pokryje dzienne zapotrzebowanie.

Więcej o innych czynnikach diety mających wpływ na parametry płodności mężczyzn zobaczcie w rozmowie z Sylwią Leszczyńską w książce Dieta dla płodności.


    Koszyk