W programie „Pytanie na śniadanie” Sylwia Leszczyńska mówi dlaczego warto jeść warzywa strączkowe/

W tym o wpływie soi na hiperlipemię (zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, zmniejsza poziom LDL-cholesterolu, zwiększa aktywność receptora LDL) oraz na naczynia tętnicze (rozszerza naczynia przez działanie na receptory mięśni gładkich, zmniejsza zawartość cholesterolu w ścianie aorty).

foto 21

foto 22

W programie „Pytanie na śniadanie” rozmawiamy na temat będącej spotkaniem wielu kultur kulinarnych kuchni wrocławskiej, czyli urozmaicona kuchnia wrocławska pod okiem dietetyka.

foto 23

W programie 'Pytanie na śniadanie’ mówimy o diecie osób aktywnych fizycznie. Jeżeli regularnie uprawiasz sport zadbaj o odpowiednią ilość energii spożywanej w posiłkach, aby utrzymać prawidłową masę i skład ciała. Pamiętaj, że dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa = mniejsza sprawność mięśni, ponieważ prowadzi do zmniejszenia puli glikogenu.

foto 13

foto 14