Na czym polega dieta propłodnościowa?
Wg. Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność to niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia płciowego utrzymywanego powyżej 12 miesięcy bez stosowania środków zapobiegawczych.
Szacuje się, że w Polsce niepłodność dotyczy 14-20% par. Najczęściej wskazywanymi przyczynami trudności zajścia w ciążę są PCOS, endometrioza, zaburzenia endokrynologiczne. Zaburzenia owulacji w około 40% przypadków utrudniają zajście w ciążę. Badania pokazują, że styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna w znacznym stopniu zmniejszają to ryzyko. W diagnozie niepłodności męskiej najważniejszym parametrem jest jakość nasienia.
W diecie propłodnościowej istotna jest jakość węglowodanów, wpływających na stabilność stężenia glukozy we krwi oraz jakość zjadanych przez nas tłuszczów. Potrzebujemy ich do produkcji hormonów. Prawidłowa masa ciała również ma znaczenie. Skrajne masy ciała nie są korzystne dla płodności. Zarówno pacjentka z niedowagą, jak i nadwagą ma mniejsze szanse na zajście w ciążę. Nieprawidłowa masa ciała zwiększa również ryzyko niepłodności u mężczyzn – pisze dietetyk Sylwia Leszczyńska w książce •Dieta dla płodności•. Optymalnie jeśli zmiany w diecie dopasowane są do przyczyny zaburzeń płodności.
Jak właściwie regulować masę ciała w okresie przygotowania do ciąży? I przede wszystkim
co powinno się znaleźć na talerzu przyszłych rodziców?
Więcej o tym w artykule w październikowym magazynie Sens i Zwierciadlo
Pamiętajmy, że wiek metrykalny nie równa się biologicznemu, ten zależy od stylu i warunków życia, w tym sposobu odżywiania. Dlatego możesz sprawdzić skład ciała, zoptymalizować dietę i zwiększyć szanse na ciążę.
Pięknego tygodnia październikowego!
