Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – dietetyk Klaudia Wiśniewska w Dzień Dobry TVN

Nasza specjalistka- Klaudia Wiśniewska była gościem w programie Dzień Dobry TVN
Podczas spotkania omawiany był temat związany z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
– wątroba jest odpowiedzialna za filtrację toksycznych substancji, znajdujących się w organizmie. Proces tłuszczenia, czyli gromadzenia przez narząd większej ilości tłuszczu, może doprowadzić do powstania marskości wątroby.
czynnikiem sprzyjającym pojawieniu się niealkoholowego stłuszczenia wątroby jest zły styl życia: niedostateczna podaż wody, spożywanie w dużej ilości cukrów dodanych oraz żywności typu fast food, zbyt małe spożywanie warzyw liściastych, owoców, produktów pełnoziarnistych, niska aktywność fizyczna.
choroba ta dotyka przede wszystkim osób otyłych oraz posiadających nadwagę, jednak według badań, nawet 30% osób z prawidłową masą ciała może cierpieć na tę dolegliwość.
– w ostatnich latach zaobserwowano wzrost świadomości społeczeństwa na temat występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Więcej informacji na ten temat dowiecie się oglądając wywiad
Zachęcamy do sprawdzenia!
A jeśli Ty również cierpisz na tę lub inną jednostkę chorobową i nie wiesz jak sobie z nią poradzić, zapraszamy do kontaktu. Nasi specjaliści z pewnością znajdą rozwiązanie 🙂
tel: 535 300 340
mail: info@instytutsanvita.pl


    Koszyk