Płodność kobiet i mężczyzn a dieta – Sylwia Leszczyńska w PNŚ

Płodność kobiet i mężczyzn a dieta
 
Czy wiesz, że to co jesz dziś wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników za trzy miesiące?
Składniki, które dostarczasz z dietą, są potrzebne do budowy i działania hormonów. Dieta płodności ma za zadanie wspomóc organizm i układ rozrodczy. Zobaczcie, które ze składników będą szczególnie istotne dla kobiet, a które dla mężczyzn.
 
Kobiety:
– Płatki amarantusowe, płatki gryczane – pełnoziarniste, bezglutenowe zboża z dużą ilość błonnika, który ułatwia utrzymanie stałego poziomu glukozy i równowagi hormonalnej, ważne dla kobiet z PCOS, IO i czynnikiem owulacyjnym jako przyczyna niepłodności.
– Fasola – dobre źródło białka roślinnego i żelaza, którego dobre stężenie we krwi może obniżać ryzyko poronienia oraz jest szczególnie istotne u kobiet z zaburzeniami funkcji tarczycy.
– Szpinak, jarmuż i brokuły – zawierają luteinę, zeaksantynę, izotiocyjaniany, izoflawony, magnez, witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, które korzystnie działają, gdy stres, niedobór progesteronu, zaburzenia fazy lutealnej, przedwczesne poronienia, wczesne objawy menopauzalne.
– Łosoś, szprotki, sardynki, algi – źródło kwasów omega-3 (DHA) niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka oraz jodu, którego niedobór może wiązać się z niską masą urodzeniową dziecka, wadami rozwojowymi, a nawet poronieniem.
– Orzechy włoskie, siemię lniane – najbogatsze pośród orzechów i nasion źródła kwasów omega-3.
 
Mężczyźni:
– Pestki dyni, sezam- garść tych nasion pokryje 30% dziennego zapotrzebowania na niezbędny w procesie spermatogenezy cynk.
– Orzechy brazylijskie – 3 sztuki pokryją dziennie zapotrzebowanie na konieczny do syntezy hormonów płciowych selen, który wpływa na liczbę i ruchliwość plemników.
– Kakao- bogate w polifenole poprawiające funkcje śródbłonka naczyń, którego uszkodzenie jest jedną z przyczyn zaburzeń erekcji.
– Soczewica – źródło białka roślinnego i selenu.
– Imbir- dostarczy cynku, antyoksydantów oraz magnezu, obniża proces zapalny – stężenie prozapalnych cytokin TNF-alfa, poprawia krążenie i napływ krwi do narządów rozrodczych.
– Owoce jagodowe- zawierają polifenole, antocyjanidy, resweratrol, które pomagają zwalczać choroby sercowo-naczyniowe oraz zaburzenia erekcji.
 
O diecie propłodnościowej mówiła dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska w Pytanie na śniadanie.
 
 
Więcej na ten temat przeczytacie też w jej nowej książce •Dieta dla płodności• wydawnictwo Zwierciadło.
Jeśli masz możliwość najlepiej umów się z dietetykiem, który uwzględni indywidualne potrzeby, przyczynę niepłodności, wykona szczegółowe badanie składu ciała, oceni stan odżywienia i zoptymalizuje twoją dietę 🙂
 
 
 

    Koszyk