Odżywianie dla zdrowia, Plan żywieniowy - porady dietetyczne

Pomidory dla zdrowia

Projekt bez tytulu 60 1

Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Ceniony za swoją uniwersalność, idealnie komponuje się w daniach mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich w postaci sosów. Z pewnością sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Substancje odżywcze zawarte w pomidorze

Z żywieniowego punktu widzenia, pomidory są bogate w wiele witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. W 100g tej rośliny znajduje się ok. 20 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczów oraz 1,2 g błonnika.

Co jeszcze znajdziemy w tym warzywie?

W warzywie tym znajdziemy:

– potas- odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu oraz obniżenie ciśnienia krwi

– witamina A- spożycie jednego pomidora (180 g) dostarcza 25% RDA na wit. A dla dorosłej kobiety i prawie 20% dla dorosłego mężczyzny. Witamina ta wzmacnia układ immunologiczny oraz wpływa na procesy widzenia

– likopen- jasnoczerowny karoten, który zapobiega takim chorobom jak: zespół metaboliczny, usuwa wolne rodniki z organizmu

– witamina C- posiada zdolności antyoksydacyjne, zapobiega występowaniu szkorbutu, bierze udział w syntezie kolagenu. 

Pomidor, czy papryka?

Poniżej znajduje się tabela, przedstawiająca zawartość wybranych substancji odżywczych, w przeliczeniu na 100g pomidora oraz papryki czerwonej.

 Pomidor (100 g)Papryka czerwona (100 g)
Wartość energetyczna20 kcal32 kcal
Białko1 g1 g
Tłuszcze0 g0,5 g
Węglowodany4 g6,6 g
Błonnik pokarmowy1,2 g2 g
Wit. C23 mg144 mg
Wit. A107 ug528 ug
Beta-karoten640 ug3165 ug
Wapń9 mg13 mg
Żelazo0,5 mg0,6 mg
Magnez8 mg11 mg
Potas280 mg255 mg

Zauważyć można, że pomidor cechuje się mniejszą gęstością odżywczą niż papryka, która w znacznym stopniu wygrywa zawartością wit. C, wit. A oraz beta-karotenu, jednak pomidor ma niższą kaloryczność, wyższą zawartość potasu i likopenu. Po pierwsze, według badań picie 200 ml soku pomidorowego dziennie przez 8 tygodni 2 razy w ciągu dnia, w przypadku kobiet w średnim wieku, może doprowadzić do zmniejszenia objawów związanych z menopauzą: uderzenia gorąca, rozdrażnienie. Po drugie wpływa on na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowanie

Podsumowując, bez wątpienia warto włączyć pomidora do swojego codziennego jadłospisu ze względu na fakt dużej zawartości antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, mogą pomóc w walce z takimi chorobami jak np.: choroby układu sercowo-naczyniowego, co więcej ich duże walory smakowe sprawiają, że sprawdzą się one w każdym daniu- w postaci sosu, soku lub zupy.

Autor: Marta Woźniak

Dietetyk Instytutu Sanvita

Godziny przyjęć:

Piątek: 12.00 – 18.00

Sprawdź także:
Erytrytol, czy ksylitol
Menopauza i dieta w okresie okołomenopauzalnym

Bibliografia

  1. Van Eck J, Kirk DD, Walmsley AM. Tomato (Lycopersicum esculentum). Methods Mol Biol. 2006;343:459-73. doi: 10.1385/1-59745-130-4:459.
  2. Li N, Wu X, Zhuang W, Xia L, Chen Y, Wu C, Rao Z, Du L, Zhao R, Yi M, Wan Q, Zhou Y. Tomato and lycopene and multiple health outcomes: Umbrella review. Food Chem. 2021 May 1;343:128396.
  3. Belter A, Giel-Pietraszuk M, Oziewicz S, Chomczyński P, Barciszewski J. Likopen–wystepowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie [Lycopene–occurrence, properties and applications]. Postepy Biochem. 2011;57(4):372-80.
  4. Gwóźdź, Ewelina, and Piotr Gębczyński. “Owoce pomidora źródłem karotenoidów.” Medycyna Rodzinna 20 (2017): 211-214.
  5. Hirose A, Terauchi M, Tamura M, Akiyoshi M, Owa Y, Kato K, Kubota T. Tomato juice intake increases resting energy expenditure and improves hypertriglyceridemia in middle-aged women: an open-label, single-arm study. Nutr J. 2015 Apr 8;14:34

Jedna odpowiedź do “Pomidory dla zdrowia

  1. Mark pisze:

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Dodaj komentarz