Pomidory dla zdrowia
Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Ceniony za swoją uniwersalność, idealnie komponuje się w daniach mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich w postaci sosów. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Substancje odżywcze zawarte w pomidorze
Z żywieniowego punktu widzenia, pomidory są bogate w wiele witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. W 100g tej rośliny znajduje się ok. 20 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczów oraz 1,2 g błonnika.
Co jeszcze znajdziemy w tym warzywie?
W warzywie tym znajdziemy:
– potas- odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu oraz obniżenie ciśnienia krwi
– witamina A- spożycie jednego pomidora (180 g) dostarcza 25% RDA na wit. A dla dorosłej kobiety i prawie 20% dla dorosłego mężczyzny. Witamina ta wzmacnia układ immunologiczny oraz wpływa na procesy widzenia
– likopen- jasnoczerowny karoten, który zapobiega takim chorobom jak: zespół metaboliczny, usuwa wolne rodniki z organizmu
– witamina C- posiada zdolności antyoksydacyjne, zapobiega występowaniu szkorbutu, bierze udział w syntezie kolagenu.
Pomidor, czy papryka?
Poniżej znajduje się tabela, przedstawiająca zawartość wybranych substancji odżywczych, w przeliczeniu na 100g pomidora oraz papryki czerwonej.
Pomidor (100 g) | Papryka czerwona (100 g) | |
Wartość energetyczna | 20 kcal | 32 kcal |
Białko | 1 g | 1 g |
Tłuszcze | 0 g | 0,5 g |
Węglowodany | 4 g | 6,6 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g | 2 g |
Wit. C | 23 mg | 144 mg |
Wit. A | 107 ug | 528 ug |
Beta-karoten | 640 ug | 3165 ug |
Wapń | 9 mg | 13 mg |
Żelazo | 0,5 mg | 0,6 mg |
Magnez | 8 mg | 11 mg |
Potas | 280 mg | 255 mg |
Zauważyć można, że pomidor cechuje się mniejszą gęstością odżywczą niż papryka, która w znacznym stopniu wygrywa zawartością wit. C, wit. A oraz beta-karotenu. Pomidor ma jednak niższą kaloryczność, wyższą zawartość potasu i likopenu. Jak pokazują badania picie 200 ml soku pomidorowego dziennie przez 8 tygodni 2 razy w ciągu dnia, w przypadku kobiet w średnim wieku, może doprowadzić do zmniejszenia objawów związanych z menopauzą: uderzenia gorąca, rozdrażnienie. Co więcej, wpływa on na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowanie
Warto zatem włączyć pomidora do swojego codziennego jadłospisu. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, mogą pomóc w walce z takimi chorobami jak np.: choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, ich duże walory smakowe sprawiają, że sprawdzą się one w każdym daniu- w postaci sosu, soku lub zupy.
Autor: Marta Woźniak
Dietetyk Instytutu Sanvita
Godziny przyjęć:
Piątek: 12.00 – 18.00
Sprawdź także:
Erytrytol, czy ksylitol
Menopauza i dieta w okresie okołomenopauzalnym
Bibliografia
- Van Eck J, Kirk DD, Walmsley AM. Tomato (Lycopersicum esculentum). Methods Mol Biol. 2006;343:459-73. doi: 10.1385/1-59745-130-4:459.
- Li N, Wu X, Zhuang W, Xia L, Chen Y, Wu C, Rao Z, Du L, Zhao R, Yi M, Wan Q, Zhou Y. Tomato and lycopene and multiple health outcomes: Umbrella review. Food Chem. 2021 May 1;343:128396.
- Belter A, Giel-Pietraszuk M, Oziewicz S, Chomczyński P, Barciszewski J. Likopen–wystepowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie [Lycopene–occurrence, properties and applications]. Postepy Biochem. 2011;57(4):372-80.
- Gwóźdź, Ewelina, and Piotr Gębczyński. “Owoce pomidora źródłem karotenoidów.” Medycyna Rodzinna 20 (2017): 211-214.
- Hirose A, Terauchi M, Tamura M, Akiyoshi M, Owa Y, Kato K, Kubota T. Tomato juice intake increases resting energy expenditure and improves hypertriglyceridemia in middle-aged women: an open-label, single-arm study. Nutr J. 2015 Apr 8;14:34
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.