Głównym celem szkolenia jest zrozumienie w jaki sposób stan zapalny, może przyczynić się do powstania chorób przewlekłych (otyłość, choroby autoimmunologiczne) oraz zaburzeń psychicznych (np. depresja). Podczas szkolenia omówimy w jaki sposób różne schematy dietetyczne (np. dieta zachodnia, diety tradycyjne) mogą wpływać na poziom stanu zapalnego w organizmie i jak jego obecność została powiązana ze spożywaniem poszczególnych grup żywności/składników odżywczych. Wspólnie spróbujemy zastanowić się czy zmiany nawyków żywieniowych mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu objawów tych chorób, ze szczególnym uwzględnieniem depresji, chorób autoimmunologicznych. Omówimy także mechanizmy w jaki sposób poszczególne składniki odżywcze mogą modulować stan zapalny. Na koniec spróbujemy opracować listę produktów, które wdrożone do codziennej diety będą mogły pomóc nam w profilaktyce zaburzeń psychicznych i ogólnej poprawie zdrowia, zwłaszcza u osób, które obecnie zmagają się z innymi dolegliwościami o podłożu zapalnym (cukrzyca, otyłość).
Dla kogo: Dla dietetyków i specjalistów żywienia, studentów dietetyki
Otrzymujesz:
- Aktualną wiedzę i wskazówki dotyczące możliwości stosowania diety przeciwzapalnej
- Sesję Q&A
- Dostęp online 24h do webinarium
- Materiały dodatkowe
- E-certyfikat uczestnictwa
Prowadząca: dr Joanna Jurek