Odżywianie dla zdrowia

Witamina B2 – jak dużo jej potrzebujemy, żywieniowe źródła i skutki niedoborów

witamina b2

Witamina B2, inaczej nazywana jest ryboflawiną. Stanowi niezwykle istotny składnik w diecie każdego, gdyż odpowiada za bardzo ważne funkcje organizmu. Jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego czy utrzymanie dobrej kondycji naszej skóry. Posiada również szereg innych istotnych właściwości. A jeśli zastanawiasz się jak dużo potrzebujemy witaminy B2 – przeczytaj do końca!

Jakie pełni funkcje witamina B2?

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
  • przyczynia się̨ do utrzymania prawidło­wego metabolizmu żelaza
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

Żywieniowe źródła witaminy B2

Ryboflawina obecna jest w wielu produktach spożywczych. Jednakże niektóre produkty są szczególnie bogate w tę witaminę. Są to to m.in. jaja, mięso, podroby (wątroba, nerki, serce), mleko i produkty mleczne. Dobrym źródłem witaminy B2 są również migdały, szpinak, brokuł czy kasza jaglana.

Lepszymi źródłami witaminy B2 są produkty zbożowe pełnoziarniste w porównaniu do produktów otrzymywanych z białej (jasnej) mąki, wobec tego warto je wybierać!

Zawartość witaminy B2 w wybranych produktach spożywczych (mg/100g):

  • brokuł: 0,7 mg
  • szpinak: 2,4 mg
  • jaja kurze: 0,5 mg
  • migdały: 0,8 mg
  • ser feta: 0,8 mg
  • ser twarogowy półtłusty: 0,5 mg

Zapotrzebowanie na ryboflawinę – jak dużo potrzebujemy witaminy B2?

Każdego dnia powinniśmy dbać o dostarczenie witamin, w tym witaminy B2, do naszego organizmu. Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Według Norm Żywieniowych dla populacji polskiej, zapotrzebowanie na ten komponent wygląda następująco (RDA – Recommendet Daily Amount):

Dzieci:

  • 1-3 lat- 0,5 mg/dzień
  • 4-6 lat- 0,6 mg/dzień
  • 7-8 lat- 0,9 mg/dzień

Chłopcy:

  • 10-12 lat- 1,0 mg/dzień
  • 13-15 lat- 1,3 mg/dzień
  • 16-18 lat- 1,3 mg/ dzień

Dziewczęta

  • 10-12 lat- 1,0 mg/ dzień
  • 13-15 lat- 1,1 mg/dzień
  • 16-18 lat- 1,1 mg/dzień

Mężczyźni powyżej 18 roku życia – 1,3 mg/dzień

Kobiety:

  • powyżej 18 roku życia – 1,1 mg/dzień
  • w ciąży – 1,4 mg/dzień
  • w czasie laktacji – 1,6 mg/ dzień

Skutki niedoboru ryboflawiny

Objawy niedoborów witaminy B2 występują po dłuższym okresie zbyt niskiego jej spożycia.

Do najbardziej powszechnych objawów niedoboru witaminy B2 zaliczamy:

  • Suche, popękane usta i kąciki ust
  • Zapalenie języka
  • Łojotokowe zapalenie skóry
  • Zaczerwienienie, suchość, zapalenie spojówek
  • Ból gardła
  • Zmęczenie
  • Pogorszenie widzenia w ciemności

Co ciekawe, zbyt niski poziom witaminy B2 może negatywnie wpływać na metabolizm żelaza w organizmie. To znaczy, że deficyt ryboflawiny może być przyczyną anemii (niedokrwistości). W związku z tym, jeśli Twoje stężenie hemoglobiny jest na niskim poziomie warto zwrócić uwagę m.in. na spożywanie produktów bogatych w witaminę B2.

Podsumowanie

Podsumowując, ryboflawina to bardzo istotna witamina, której nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie. Odpowiednio zbilansowany jadłospis bogaty m.in. w pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa i nabiał doskonale spełni dzienną zalecaną wartość witaminy B2. Jeśli potrzebujesz wsparcia dietetyka zapisz się na konsultację!

Dietetyk Instytutu Sanvita Oliwia Pietrasińska

Bibliografia:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG
  2. Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  3. Peechakara, Basil V., and Mohit Gupta. “Vitamin B2 (riboflavin).” StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing, 2022.
  4. Powers HJ, Hill MH, Mushtaq S, Dainty JR, Majsak-Newman G, Williams EA. Correcting a marginal riboflavin deficiency improves hematologic status in young women in the United Kingdom (RIBOFEM). Am J Clin Nutr. 2011 Jun.