40. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka- zapraszamy do zapoznania się z nowym wydaniem czasopisma!
Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie
W 40. numerze magazynu Współczesna Dietetyka nasza specjalistka dr Joanna Jurek dzieli się z nami wiedzą na temat żywności jako źródła dietetycznych neuroprzekaźników, czyli w skrócie jakie produkty warto uwzględnić w diecie w celu utrzymania dobrego nastroju.
Dietetyczka wspomina o neuroprzekaźnikach takich jak: acetylocholina, glutaminian, tryptofan, kwas y-aminomasłowy (GABA), dopamina, serotonina czy histamina. Mówi o ich działaniu oraz źródłach w produktach spożywczych.
Przykładowo zwiększenie poziomu serotoniny w organizmie człowieka może pomóc w łagodzeniu objawów depresyjnych. Co więcej, może przyczynić się do zmniejszenia stanów pobudzenia i agresji.
Źródłami serotoniny w żywności są między innymi:
- owoce: banany, ananas, śliwki, kiwi, truskawki, granat,
- warzywa: papryka, pomidory, szczypiorek, kapusta pekińska, sałaty i inne zielone liściaste warzywa,
- orzechy laskowe,
- pieprz,
- dziki ryż.
Zecydowanie więcej ciekawych informacji na ten, ale również wiele innych tematów przeczytacie w nowym numerze Magazynu
Jeśli jesteście zainteresowani podobnymi kwestiami to zachęcamy do wzięcia udziału w szkoleniu: „Emocje a dieta, czyli o tym jak nastrój wpływa na naszą dietę”. 6 października o godz. 18.00 poprowadzi je dr Joanna Jurek!
Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska
Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl