Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką.
Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych.
Przy zakupie żywności przedewszystkim prosimy kierować się datą przydatności do spożycia, która widnieje na opakowaniu – najkorzystniej będzie jeśli dany produkt zachowa świeżość na minimum 2-3 tygodnie.
1. NABIAŁ:
- przed wykonaniem zakupów należy upewnić się czy osoba, dla której robicie Państwo zakupy toleruje produkty mleczne i laktozę (w przypadku nietolerancji laktozy należy wybierać produkty bezlaktozowe; zdarza się, że osoby te często tolerują produkty fermentowane – kefiry i maślanki, jednak warto o to dopytać),
- prosimy wybierać nabiał o zawartości tłuszczu do 2% w celu ograniczenia w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych,
- prosimy wybierać przetwory mleczne naturalne (np. mleko UHT, jogurt naturalny, kefir naturalny, maślanka naturalna), najlepiej bez dodatku cukru i mleka w proszku,
- mleko UHT będzie lepszym wyborem, niż mleko świeże, ponieważ przed otwarciem nie musi być przechowywane w lodówce i jest znacznie dłużej przydatne do spożycia, !!! Jeżeli jednak zakupy będą robione regularnie, korzystniejsze odżywczo będzie mleko pasteryzowane.
- dodatkowo dobrym wyborem może być zakupienie twarogu półtłustego,
- w przypadku nietolerancji nabiału zakupić można napoje lub jogurty roślinne (np. sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe lub owsiane).
2. JAJA:
- należy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia oraz na to czy żadne z jaj nie jest pęknięte.
3. MIĘSO, PRZETWORY MIĘSNE I RYBY:
- do zakupu bardziej polecane będzie mięso drobiowe (np. kurczak, indyk),
- spożywanie mięsa czerwonego (wieprzowego i wołowego) powinno być ograniczone do maksymalnie 1-2 porcji w ciągu tygodnia – należy kupować je rzadziej; dodatkowo należy również ograniczyć zakup przetworów mięsnych (pasztetów, parówek) do minimum,
- można wybierać dobre jakościowo szynki drobiowe, rzadziej wieprzowe czy wołowe,
- zaleca się spożywanie 1-2 porcji ryb w ciągu tygodnia; można kupować ryby świeże(do spożycia w ciągu kilku kolejnych dni lub zamrożenia), mrożone oraz puszkowane (najlepiej w sosie własnym). W przypadku zakupu świeżego mięsa można je podzielić na porcję i zamrozić.
4. PRODUKTY ZBOŻOWE:
- spośród produktów zbożowych najlepiej wybierać opcje łatwostrawne: chleb lub bułki graham, naturalne płatki zbożowe (np. owsiane, orkiszowe, jęczmienne czy jaglane), makarony pszenne, ryż biały (paraboiled lub basmati) oraz kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana biała, orkiszowa)
- produkty zbożowe takie jak makaron, ryż i kasza można stosować zamiennie, zachowując taką samą wielkość porcji.
- Aby przedłużyć trwałość chleba także można go zamrozić w postaci kromek i wyjmować odpowiednio wcześniej do posiłku, aby się rozmroził.
5. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH:
- do zakupu szczególnie polecana będzie soczewica, która jest łatwostrawna,
- opcjonalnie kupić można kilka puszek/słoików innych nasion strączkowych (np. ciecierzycy, fasoli),
- dla osób starszych bardziej polecane będą nasiona roślin strączkowych w puszkach lub słoikach, ponieważ nie wymagają obróbki termicznej.
6. TŁUSZCZE:
- do stosowania na zimno (do sałatek) można zakupić: olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwę z oliwek extra virgin, olej lniany, a do stosowania na gorąco (do pieczenia) można zakupić: olej rzepakowy rafinowany, oliwę z oliwek rafinowaną,
- oleje można stosować ze sobą zamiennie,
- oleje do stosowania na zimno należy kupować w butelkach z ciemnego szkła,
- jako dodatek do potraw można stosować dowolne, ulubione orzechy oraz nasiona i pestki – najlepiej kierować się zasadą różnorodności, ponieważ każdy rodzaj orzechów, nasion i pestek zawiera inne, cenne kwasy tłuszczowe w różnych proporcjach.
7. OWOCE I WARZYWA:
- jeśli chodzi o świeże owoce i warzywa to najlepiej wybierać te twarde i mniej dojrzałe (np. twarde jabłka i gruszki, mniej dojrzałe banany, twarde cukinie i papryki),
- można korzystać ze wszelkich warzyw i owoców mrożonych oraz puszkowanych (np. mieszanki warzywne i owocowe, fasolka szparagowa, marchew, groszek, szpinak, kalafior, brokuł, ananas, truskawki, maliny, wiśnie).
- zaleca się ograniczenie dosalania potraw; w zamian można zakupić przyprawy takie jak: zioła prowansalskie, oregano, bazylię, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, cynamon.
Zobacz także: