Już jest – 30. numer Współczesna Dietetyka! A w nim…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. „Rola diety i probiotyków w chorobie uchyłkowej jelita grubego” – czy jest o co walczyć? Oczywiście, że tak! Przestrzeganie zaleceń dotyczących diety i stylu życia zmniejsza ryzyko zapalenia uchyłka o prawie 75%. Które czynniki diety zmniejszają, a które zwiększają ryzyko zapalenia uchyłków? Jakie są strategie dotyczące diety i modyfikacji stylu życia w różnych postaciach choroby uchyłkowej? Czy możemy wspomóc dietoterapię probiotykoterapią? O tym pisze nasz dietetyk Klaudia Wiśniewska, która na co dzień w Instytucie Sanvita pomaga optymalizować diety pacjentów z chorobą uchyłkową jelita grubego oraz innymi schorzeniami przewodu pokarmowego.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. „Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety” – jakie są czynniki związane ze stylem życia, które mają wpływ na ryzyko ich wystąpienia? Czy istotne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała przed poczęciem i odpowiednich jej przyrostów w trakcie ciąży? Jakie składniki powinny zostać uwzględnione w diecie? O tym pisze natomiast nasz dietetyk Zuzanna Szypowska, która na co dzień współpracuje z kobietami ciężarnymi.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zachęcamy również do zapoznania się z innymi artykułami w kategoriach „Ciąża, karmienie, płodność”, „Z gabinetu dietetyka”, „Dietetyka onkologiczna”, „Immunożywienie”, „Warto wiedzieć” i „Dietetyka dziecięca”. 🍋📚
Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska
Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl