„Rola emocji w jedzeniu” – nadchodzące szkolenie
25 listopada 2017 odbędzie się kolejne szkolenie z zakresu psychodietetyki pt: „Rola emocji w jedzeniu”, organizowane przez nasz instytut. Prowadzącą wykładów będzie psycholog, psychodietetyk mgr. Małgorzata Kaczyńska.
O czym będzie nasze szkolenie?
„Badania naukowe potwierdzają codzienne obserwacje, że takie emocje, jak gniew, strach, smutek czy radość mają wpływ na zachowania żywieniowe ludzi. Jeśli w swojej pracy obserwujecie Państwo, że Wasi pacjenci odstępują od realizacji zaleceń dietetycznych i jadłospisu w sytuacjach stresowych lub u osób cierpiących na zaburzenia odżywiania nawrót objawów pojawia się w trudnych momentach życia- jesteście świadkami wpływu emocji na sposób jedzenia.„
Tematy jakie poruszymy to między innymi:
- ABC emocji, czyli – Po co nam emocje? Czym jest samoświadomość dotycząca własnych emocji?
- Związek między myślami, uczuciami i zachowaniami – W jaki sposób myśli wpływają na uczucia i zachowania?
- Głód emocjonalny a głód fizyczny- Jak go rozpoznać i jak rozróżniać?
- Jedzenie emocjonalne (emotional eating)
- Rodzaje emocji mających wpływ na spożywanie pokarmu- Poza żywieniowe funkcje jedzenia
- Jak wspólnie z pacjentem rozpoznać i obalić jego „mitologię żywieniową” i zastąpić ją racjonalnymi przekonaniami
Więcej informacji o szkoleniu, oraz jak się na nie zapisać, znajdziesz pod poniższym linkiem
https://web.facebook.com/events/266089040549916/?fref=ts