Newsy, Odżywianie dla zdrowia, Smak podróży

Improwizowane gotowanie – Sylwia Leszczyńska w PNS

da1b192c f474 41b2 9aad ef5ca9d94afc 2

Improwizowane gotowanie – nasza specjalistka Sylwia Leszczyńska była gościem w Pytanie na Śniadanie.

Dbanie o siebie i swoje ciało jest przyjemne. A dobre jedzenie jest dbaniem o potrzeby swojego ciała i daje dużo radości, zwłaszcza wtedy, jeśli ciało odpowiada nam zdrowiem i energią.  

Po pierwsze, dbaj o wewnętrzną harmonię – swoją i Bliskich, ponieważ zaobserwowano, że nasz sposób jedzenia pozytywnie wpływa na sposób jedzenia naszych Przyjaciół. Po drugie, odżywiaj swoje ciało korzystnymi składnikami, wybierz wartościowy styl jedzenia, w ten sposób dbasz o siebie i swoich Bliskich.

Niech jedzenie będzie świadomym wyborem, dobieraj dobre składniki w trosce o siebie, czytaj etykiety, wybieraj mało przetworzone produkty.

Kupuj mądrze – szukaj produktów świeżych i sezonowych. Co więcej, jędrna i chrupiąca czerwona papryka dostarczy więcej witaminy C niż długo przechowywana.  Sezonowe produkty obfitują w wyższe zawartości substancji odżywczych.

Pokoloruj swoją dietę. Każda barwa warzyw i owoców niesie ze sobą różne składniki i sposoby działania na organizm.

Białe – por, czosnek, cebula – to świetne wsparcie odporności. Czerwone – papryka, pomidor, rzodkiewka – kochają serce. Zielone – natka pietruszki, brokuły, jarmuż, rzepa, kapusta – poprawią koncentrację. Fioletowe – bakłażan, ciemne winogrona, śliwki, borówki – działają przeciwzapalnie. Żółta luteina w marchwi, dyni, papryce i słodkiej mirabelce czy moreli zadba o oczy i ostrość widzenia. Niech w Twojej diecie zrobi się słonecznie.

Poczuj to – bądź tu i teraz zmysłami. Jedz powoli – delektuj się każdym kęsem. Celebrowanie posiłków pozwoli na zjedzenie takiej ilości jakiej potrzebuje organizm, pozwoli na poczucie sytości, lepsze trawienie i wykorzystanie substancji odżywczych.

Życzymy radosnego czasu wiosennego!

Więcej Sylwia Leszczyńska dla kampanii FoodFeelsGood restaurantweek.pl

Na zakończenie posłuchajcie też o czym mówiliśmy w Pytanie na śniadanie z Marcin Książka u Tomasz Kammel i Izabella Krzan.

Koniecznie zobaczcie: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/59393179/improwizowane-gotowanie-jak-sie-do-tego-zabrac

#wiosna #przyjemności #jedzenie #restaurantweek #restaurantweekpolska #dietetyk #dietetykkliniczny #psychodietetyk #sylwialeszczyńska #dietetykwarszawa #poradniadietetyczna #zdrowie #dieta #dietaplanetarna #świadomość #motywacja #celebracja #szanujęjedzenie #niemarnowanie #dbamosiebie #kolorowo #różnorodnie #kochamwarzywa #jemkolorowo

Dodaj komentarz