Improwizowane gotowanie – Sylwia Leszczyńska w PNŚ
- Home
- Improwizowane gotowanie – Sylwia Leszczyńska w PNŚ
Dbaj o wewnętrzną harmonię – swoją i Bliskich. Zaobserwowano, że nasz sposób jedzenia pozytywnie wpływa na sposób jedzenia naszych Przyjaciół. Odżywiaj więc swoje ciało korzystnymi składnikami, wybierz wartościowy styl jedzenia, w ten sposób dbasz o siebie i swoich Bliskich.
Niech jedzenie będzie świadomym wyborem, dobieraj dobre składniki w trosce o siebie, czytaj etykiety, wybieraj mało przetworzone produkty.
Kupuj mądrze – szukaj produktów świeżych i sezonowych. Jędrna i chrupiąca czerwona papryka dostarczy więcej witaminy C niż długo przechowywana. Sezonowe produkty obfitują w wyższe zawartości substancji odżywczych.
Pokoloruj swoją dietę. Każda barwa warzyw i owoców niesie ze sobą różne składniki i sposoby działania na organizm.
Białe – por, czosnek, cebula – to świetne wsparcie odporności. Czerwone – papryka, pomidor, rzodkiewka – kochają serce. Zielone – natka pietruszki, brokuły, jarmuż, rzepa, kapusta – poprawią koncentrację. Fioletowe – bakłażan, ciemne winogrona, śliwki, borówki – działają przeciwzapalnie. Żółta luteina w marchwi, dyni, papryce i słodkiej mirabelce czy moreli zadba o oczy i ostrość widzenia. Niech w Twojej diecie zrobi się słonecznie.
Poczuj to – bądź tu i teraz zmysłami. Jedz powoli – delektuj się każdym kęsem. Celebrowanie posiłków pozwoli na zjedzenie takiej ilości jakiej potrzebuje organizm, pozwoli na poczucie sytości, lepsze trawienie i wykorzystanie substancji odżywczych.
Życzymy radosnego czasu wiosennego!
Więcej Sylwia Leszczyńska dla kampanii FoodFeelsGood restaurantweek.pl
Posłuchajcie też o czym mówiliśmy w Pytanie na śniadanie z Marcin Książka u Tomasz Kammel i Izabella Krzan.
Koniecznie zobaczcie: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/59393179/improwizowane-gotowanie-jak-sie-do-tego-zabrac