Newsy, Odporność

Menu na odporność – artykuł w magazynie CZAS na JESIEŃ!

Szablon do grafik szkolen wymiary 23
Jesień to idealny czas, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zmienne warunki atmosferyczne, nadmierna aktywność patogenów chorobotwórczych oraz mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców prowadzą do zwiększonej zachorowalności.

Poprzez prawidłowe odżywianie możemy modulować pracę naszego układu immunologicznego!
Ważną rolę odgrywa tu mikroflora jelitowa, której struktura zależna jest między innymi od diety. Dobroczynne bakterie obecne w jelitach indukują bowiem odpowiedź immunologiczną organizmu na przedostające się do niego patogeny.
Nie możemy także zapomnieć o składnikach odżywczych tj. selen, cynk, czy witamina A, które są oksydantami zapobiegającymi degradacji komórek i wzmacniającymi barierę ochronną organizmu.
Więcej na temat wpływu diety na układ odpornościowy przeczytacie w artykule naszego dietetyka w magazynie „Czas na jesień”. Zachęcamy do lektury!
Wszystkiego o diecie przeciwzapalnej istotnej w tym szczególnym czasie dowiesz się pobierając nasz webinar.