Newsy, Odżywianie dla zdrowia, Plan żywieniowy - porady dietetyczne

Nie marnuj żywności! – dietetyczka Oliwia Pietrasińska w Radio Plus

Szablon do grafik szkolen wymiary 2

O niemarnowaniu jedzenia – praktyczne wskazówki.

Ostatnio nasza specjalistka Oliwia Pietrasińska w rozmowie w Radio Plus zdradziła tajniki na to jak nie marnować jedzenia po świętach. Mówiła też o tym jak odpowiednio mrozić żywność.

Po pierwsze – planuj! Nie kupuj nadmiarowych ilości, a do sklepu wybieraj się z listą zakupów i nie „na głodnego”. Głodny zawsze kupi więcej!
Jednak, jeśli po świętach/ spotkaniu rodzinnym bądź innej imprezie zostanie Ci zbyt dużo w lodówce – mamy dla Ciebie kilka rad!

  • W lodówce przechowuj produkty na odpowiednich półkach. Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”.
  • Wypróbuj MROŻENIA! Pozwala ono znacznie wydłużyć świeżość potraw i ich przydatność do spożycia. Do mrożenia nadają się mięso, ryby, słodkie wypieki, pieczywo, warzywa czy owoce.

Tylko jak zrobić to poprawnie? Zachowaj kilka zasad!

  1. Sprawdź temperaturę w zamrażalniku. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiednio niskiej (minimum -18°C) i niezmiennej temperatury w zamrażarce: rozmrażana i powtórnie zamrażana żywność może być niebezpieczna dla zdrowia.
  2. Podziel większe porcje na mniejsze – tak aby później mieć jedzenie na przysłowiowy „jeden obiad”. Raz zamrożony produkt, nie nadaje się do ponownego mrożenia.
  3. Oznaczaj produkty nazwą i terminem zamrożenia, np. „pierogi z kapustą – 26.12.2022”
  4. Zamrażaj w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych.
  5. Pilnuj dat mrożenia. Każdy produkt ma swój własny czas, przez który może być zamrożony.

Na przykład:
– Pieczywo, ciasta (bez kremów/ żelatyny): ok. 3 miesiące
– Mięso, ryby, wędliny, pasztety: ok. 3-4 miesiące
–  Pierogi/ uszka: ok. 6 miesięcy
– Owoce i warzywa: ok. 12 miesięcy

  • Podziel się z innymi! Obdaruj swoich gości czy sąsiadów przygotowanymi smakołykami. Możesz również zanieść żywność do wybranej Jadłodzielni niedaleko Twojego domu.

Podsumowując – planuj mądrze, przemyśl i zrób listę zakupów, odpowiednio przechowuj jedzenie, a to, co zostanie – rozdaj lub zamroź i wykorzystaj później 🙂

Dodaj komentarz