Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, który wymaga większego poświęcenia uwagi zdrowiu i odżywianiu, nie tylko ze względu na rozwijające się nowe życie, ale również na utrzymanie w dobrej kondycji przyszłej mamy. Warto przypominać swoim pacjentkom o konsekwencjach związanych z otyłością u ciężarnych i zachęcać je do przygotowania swojego ciała na nadejście dziecka odpowiednio wcześnie. Ten numer szczególnie poświęcimy właśnie tematom związanym z ciążą i porodem. W artykule o przyroście masy ciała w ciąży i jego wpływie na przebieg porodu i powikłania okołoporodowe znajdują się aktualne dane na temat konsekwencji nieprawidłowej masy ciała w tym okresie. Poruszamy także kwestie wpływu żywienia matki na epigenom dziecka oraz omawiamy najważniejsze kwestie dotyczące żywienia po porodzie.
W najnowszym numerze nie brakuje również tematów z zakresu dietetyki sportowej. Tym razem pochylamy się nad problemem RED-S, a psychodietetyk omawia istotę zaburzeń odżywiania u sportowców.
Szczególnej uwadze polecam artykuł na temat żywienia w przypadku migreny. Jest to skomplikowane schorzenie dotyczące osób w różnym wieku, szczególnie kobiet. Istnieje wiele czynników, które mogą przyczyniać się do uporczywego bólu głowy, także czynników żywieniowych. Przyjrzymy się zarówno poszczególnym składnikom pod względem ich wpływu na bóle migrenowe jak i strategiom żywieniowym, które mogłyby łagodzić dolegliwości.
Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca
W dziewiętnastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:
– DIETETYKA SPORTOWA: RED-S. Ryzyko niedoboru energii w sporcie | Izabela Grabowska, dietetyk sportowy, psychodietetyk [link do artykułu]
– PSYCHODIETETYKA: Zaburzenia odżywiania u sportowców | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]
Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas! ▶ www.wspolczesnadietetyka.pl