Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Ceniony za swoją uniwersalność, idealnie komponuje się w daniach mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich w postaci sosów. Z pewnością sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Substancje odżywcze zawarte w pomidorze
Z żywieniowego punktu widzenia, pomidory są bogate w wiele witamin i minerałów oraz substancji biologicznie czynnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. W 100g tej rośliny znajduje się ok. 20 kcal, 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczów oraz 1,2 g błonnika.
Co jeszcze znajdziemy w tym warzywie?
W warzywie tym znajdziemy:
– potas- odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu oraz obniżenie ciśnienia krwi
– witamina A- spożycie jednego pomidora (180 g) dostarcza 25% RDA na wit. A dla dorosłej kobiety i prawie 20% dla dorosłego mężczyzny. Witamina ta wzmacnia układ immunologiczny oraz wpływa na procesy widzenia
– likopen- jasnoczerowny karoten, który zapobiega takim chorobom jak: zespół metaboliczny, usuwa wolne rodniki z organizmu
– witamina C- posiada zdolności antyoksydacyjne, zapobiega występowaniu szkorbutu, bierze udział w syntezie kolagenu.
Pomidor, czy papryka?
Poniżej znajduje się tabela, przedstawiająca zawartość wybranych substancji odżywczych, w przeliczeniu na 100g pomidora oraz papryki czerwonej.
Pomidor (100 g) | Papryka czerwona (100 g) | |
Wartość energetyczna | 20 kcal | 32 kcal |
Białko | 1 g | 1 g |
Tłuszcze | 0 g | 0,5 g |
Węglowodany | 4 g | 6,6 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g | 2 g |
Wit. C | 23 mg | 144 mg |
Wit. A | 107 ug | 528 ug |
Beta-karoten | 640 ug | 3165 ug |
Wapń | 9 mg | 13 mg |
Żelazo | 0,5 mg | 0,6 mg |
Magnez | 8 mg | 11 mg |
Potas | 280 mg | 255 mg |
Zauważyć można, że pomidor cechuje się mniejszą gęstością odżywczą niż papryka, która w znacznym stopniu wygrywa zawartością wit. C, wit. A oraz beta-karotenu, jednak pomidor ma niższą kaloryczność, wyższą zawartość potasu i likopenu. Po pierwsze, według badań picie 200 ml soku pomidorowego dziennie przez 8 tygodni 2 razy w ciągu dnia, w przypadku kobiet w średnim wieku, może doprowadzić do zmniejszenia objawów związanych z menopauzą: uderzenia gorąca, rozdrażnienie. Po drugie wpływa on na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowanie
Podsumowując, bez wątpienia warto włączyć pomidora do swojego codziennego jadłospisu ze względu na fakt dużej zawartości antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, mogą pomóc w walce z takimi chorobami jak np.: choroby układu sercowo-naczyniowego, co więcej ich duże walory smakowe sprawiają, że sprawdzą się one w każdym daniu- w postaci sosu, soku lub zupy.
Autor: Marta Woźniak
Dietetyk Instytutu Sanvita
Godziny przyjęć:
Piątek: 12.00 – 18.00
Sprawdź także:
Erytrytol, czy ksylitol
Menopauza i dieta w okresie okołomenopauzalnym
Bibliografia
- Van Eck J, Kirk DD, Walmsley AM. Tomato (Lycopersicum esculentum). Methods Mol Biol. 2006;343:459-73. doi: 10.1385/1-59745-130-4:459.
- Li N, Wu X, Zhuang W, Xia L, Chen Y, Wu C, Rao Z, Du L, Zhao R, Yi M, Wan Q, Zhou Y. Tomato and lycopene and multiple health outcomes: Umbrella review. Food Chem. 2021 May 1;343:128396.
- Belter A, Giel-Pietraszuk M, Oziewicz S, Chomczyński P, Barciszewski J. Likopen–wystepowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie [Lycopene–occurrence, properties and applications]. Postepy Biochem. 2011;57(4):372-80.
- Gwóźdź, Ewelina, and Piotr Gębczyński. „Owoce pomidora źródłem karotenoidów.” Medycyna Rodzinna 20 (2017): 211-214.
- Hirose A, Terauchi M, Tamura M, Akiyoshi M, Owa Y, Kato K, Kubota T. Tomato juice intake increases resting energy expenditure and improves hypertriglyceridemia in middle-aged women: an open-label, single-arm study. Nutr J. 2015 Apr 8;14:34
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.