Współczesna dietetyka

Numer dwunasty „Współczesna Dietetyka”

1 page 001

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych. Szacuje się, że co piąta osoba zmienia dietę w wyniku nadwrażliwości pokarmowej stąd potrzeba zwiększenia dostępności do specjalistycznych porad dietetycznych z zakresu dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych i stosowania diet eliminacyjnych.

Dwunasty numer Współczesna Dietetyka zawiera szeroko omawiany podział nadwrażliwości pokarmowych, objawów alergii i nietolerancji, wykorzystanie diety w diagnostyce i leczeniu nadwrażliwości. Osobny artykuł poświęcamy nietolerancji laktozy i alergii na białko mleka krowiego i temu jak dostosować terapię dietetyczną w zależności od diagnozy.

W sierpniowym wydaniu znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– PSYCHODIETETYKA: Dziecko z alergią pokarmową. Wsparcie emocjonalne, redukcja stresu, skuteczna pomoc
w przestrzeganiu zaleceń żywieniowych | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

– Bulimia psychiczna. Aspekt medyczny | Anna Kania-Żak, psychiatra [link do artykułu]

– DIETA W CUKRZYCY: Zespół metaboliczny | Ewa Grabani, dietetyk [link do artykułu]

– NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI: Przegląd produktów bezlaktozowych | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny

Zachęcamy do lektury!
redaktor prowadząca Sylwia Leszczyńska, właściciel Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Dołącz do nas! www.wspolczesnadietetyka.pl