Newsy

Dieta 3D. Dietetyk Klaudia Wiśniewska w Polskim Radio Czwórka

 
W Radiu Czwórka Czwórka Polskie Radio w audycji STACJA NAUKA po godz. 12:00, nasz dietetyk Klaudia Wiśniewska będzie mówiła na temat DIETY 3D!
Znacie?
Dieta 3D jest to dieta, w której duże znaczenie mają przyprawy używane do potraw.
 
3 odnosi się do 3 kolorów przypraw:
zielonego,
– czerwonego,
żółtego.
 
O tym, czy dieta 3D ma sens i w jaki sposób ją stosować dowiecie się więcej jutro 🙂 Zachęcamy do słuchania!

Nowe 38. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 38. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim jest hipertriglicerydemia, która stanowi jeden z czynników ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Temat ten jest niezwykle istotny, bowiem szacuje się, że zwiększone stężenie triglicerydów w osoczu występuje u co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. W artykule zostały poruszone kwestie zagrożeń, konsekwencji i postępowania dietetycznego w owej chorobie. Zachęcamy również do zapoznanie się z kontynuacją artykułów na temat depresji i żywienia w chorobie Leśniowskiego – Crohna. [...]  Więcej

Dieta w ciąży: fakty i mity. Aktualne zalecenia żywieniowe dla przyszłych mam

Sylwia Leszczyńska, dietetyk: W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się nieznacznie. Patrząc na aktualne normy żywienia w pierwszym trymestrze kobieta powinna dostarczyć o 85 kcal więcej w stosunku do zapotrzebowania energetycznego przed ciążą. To przykładowo tylko 3 morele suszone – lub w drugim 285 kcal i w trzecim trymestrze o 475 kcal.

Warto przy tym pamiętać, że nie chodzi o same kalorie. Zwiększa się również zapotrzebowanie na określone składniki diety w ciąży. W tym białko, a także witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, którego zalecana podaż powinna być większa o 40 proc. w tym okresie.

Dlatego kobiety chcące zoptymalizować dietę często zgłaszają się w tym okresie do dietetyka, aby mieć pewność, że unikną niedoborów pokarmowych i odżywiając się prawidłowo korzystnie wpłyną na przebieg ciąży i rozwój płodu.

Mięso w ciąży

Tak jak wcześniej wspomniałam zapotrzebowanie na żelazo w ciąży zwiększa się o 40 proc., a mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego, czyli tego, które lepiej się przyswaja. Mięso czerwone dostarczy więcej żelaza niż mięso drobiowe. Mięso jest również źródłem białka. Niemniej jednak mięso nie jest jedynym źródłem tych składników i można je zastąpić w diecie wybierając ryby, strączki, jajka. Jednocześnie warto pamiętać, żeby odpowiednio łączyć produkty dla lepszego przyswajania z nich wybranych mikroelementów.

Wegetarianizm w ciąży

Coraz częściej do mojego gabinetu zgłaszają się pacjentki w ciąży stosujące dietę wegetariańską. Pamiętając, że jest to okres szczególny i zwiększa się zapotrzebowanie na określone składniki diety, bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednią podaż z dietą i suplementacją zgodną z rekomendacjami, ale też dopasowaną do rodzaju wegetarianizmu i wyników badań.

Właściwie zaplanowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla kobiet w ciąży. Wątpliwości pośród naukowców budzi stosowanie diety wegańskiej w trakcie ciąży, ponieważ dieta ta jest trudniejsza do zbilansowania. A także wiąże się z większym deficytem składników odżywczych.

W przypadku każdej diety eliminacyjnej, wegetariańskiej, a zwłaszcza podejmując decyzję kontynuacji diety wegańskiej zaleca się być w stałym kontakcie z dietetykiem i lekarzem prowadzącym ciążę, aby uniknąć niedoborów pokarmowych, zaplanować dietę i suplementację.

Kawa w ciąży

Kofeina nie jest substancją obojętną dla rozwijającego się płodu, przenika przez łożysko do płynu owodniowego, a jeszcze niewykształcone narządy, w tym wątroba, nie potrafią dobrze poradzić sobie z rozkładem tej substancji. Uważa się, że dawki wyższe niż 300 mg mogą wpłynąć negatywnie na przebieg ciąży, w tym zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia.

Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny do 200-300 mg. Przykładowo filiżanka czarnej kawy może zawierać od 70 do 140 mg, szklanka czarnej sypanej herbaty 65 mg, 0.33 l coca-coli 45 mg. Źródłem kofeiny jest również kakao, czekolada, a także zielona herbata, co również należałoby wziąć pod uwagę w dziennym bilansie kofeiny.

=&0=&

Nie zaleca się spożycia ryb drapieżnych i długo żyjących, które kumulują najwięcej zanieczyszczeń. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał oświadczenie, aby w trakcie planowania ciąży oraz podczas samej ciąży nie spożywać ryb takich jak tuńczyk, rekin, miecznik, marlin. Ryby te wykazują najwyższe zanieczyszczenie rtęcią. Pozostałe ryby można włączyć w menu 2 razy w tygodniu. Najlepiej mniejsze sztuki, u których potencjalne ryzyko zanieczyszczeń jest niższe. Oczywiście surowe ryby i owoce morza są przeciwskazane w trakcie ciąży.

=&1=&

W czasie ciąży bardzo ważna w kontekście przebiegu ciąży, rozwoju płodu, jak również wpływu na zdrowie przyszłego dziecka jest zbilansowana dieta i prawidłowe przyrosty masy ciała. Wiemy, że kobiety w ciąży powinny dodatkowo suplementować kwas foliowy, co dotyczy również okresu planowania ciąży.

W swojej książce „Dieta dla płodności” piszę więcej o tych zaleceniach. Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników zaleca się również suplementację minimum 200 mg DHA u wszystkich ciężarnych, a w wyższych dawkach u kobiet obciążonych ryzykiem porodu przedwczesnego.

Zaleca się również suplementację  jodu, jednak należy to poprzedzić badaniami hormonów tarczycy i w oparciu o wywiad zdrowotny oraz witaminy D. Należy zachować ostrożność w przypadku suplementacji żelaza, która jest dopuszczana tylko w określonych sytuacjach, w zależności od wyniku morfologii, ferrytyny, niedokrwistości z niedoboru żelaza i zależy od tygodnia ciąży, decyduje o tym lekarz prowadzący.

Masa ciała

To ile powinien wynosić prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży zależy od masy ciała jeszcze przed ciążą. Jeśli przedciążowa masa ciała była prawidłowa, to przyszła mama powinna przytyć nie więcej niż 12-13 kg, zginie z niektórymi źródłami maksymalnie do 16 kg w trakcie całej ciąży. Ważne jest też tempo zmiany masy ciała, w pierwszym trymestrze powinno to być 0.5-2 kg, w II i III trymestrze około 0.5 kg tygodniowo.

W przypadku przedciążowej nadwagi przyrost masy ciała nie powinien być większy niż 7-11.5 kg, a otyłości – 5-9  kg. Dbamy o to z pacjentkami, ponieważ dzięki temu jest niższe ryzyko wystąpienia powikłań ciążowych , w tym cukrzycy ciężarnych, a także zmniejszamy ryzyko występowania chorób układu krążenia i zespołu metabolicznego u przyszłego dziecka. Takie interwencje warto już podejmować na etapie planowania ciąży.

Alkohol w ciąży

Planowanie ciąży to już dobry moment, aby zrezygnować z alkoholu. Zdecydowanie w ciąży alkohol, nawet w niedużych dawkach jest przeciwskazany. Spożycie alkoholu w trakcie ciąży może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, zwłaszcza układu nerwowego. Wiele badań wskazuje, że spożywanie alkoholu w ciąży może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Całkowita rezygnacja ze spożywania alkoholu będzie najbardziej właściwym działaniem, aby uniknąć negatywnych skutków. 

Źródło: https://www.ann-zdrowie.pl/baza-newsow/zywienie-w-ciazy-obalamy-mity-wywiad/?fbclid=IwAR16bhQjsDfpSKIn7Moh4tWlPIxKeoScix0yjrIE1DvqXPJSNkj3XPEtL4k

Nowe 37. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 37. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Temat przewodni mówi o wpływie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji. Jest on tym ważniejszy, że według danych WHO depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a aż 42% Polaków zaobserwowało u siebie pogorszenie kondycji psychicznej przez COVID-19. W artykule zostały poruszone kwestie farmakologii, psychoterapii i patofizjologii. Ponadto, dowiecie się jaką rolę odgrywa mikroflora jelitowa, bowiem coraz więcej dowodów wskazuje, że gra ona główne skrzypce w regulacji zachowania i funkcji mózgu.

Zachęcamy także do sięgnięcia po czasopismo, aby wiedzieć więcej o:
• Żywieniu w chorobie Leśniowskiego – Crohna
• Dietetycznym wspomaganiu rekonwalescencji po przebytym COVID-19
• Tłuszczach w diecie
• Selenie – jako składniku szczególnie ważnym w chorobach o podłożu zapalnym
• Osteoporozie – diagnostyce i profilaktyce
• Dietach wegetariańskich i wegańskich u dzieci
• Żywieniu chorych na nowotwór jelita grubego

I wielu innych niezwykle ciekawych zagadnieniach! Serdecznie zapraszamy do lektury nowego 37. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl

Na czym polega dieta propłodnościowa?

Wg. Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność to niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia płciowego utrzymywanego powyżej 12 miesięcy bez stosowania środków zapobiegawczych.
Szacuje się, że w Polsce niepłodność dotyczy 14-20% par. Najczęściej wskazywanymi przyczynami trudności zajścia w ciążę są PCOS, endometrioza, zaburzenia endokrynologiczne. Zaburzenia owulacji w około 40% przypadków utrudniają zajście w ciążę. Badania pokazują, że styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna w znacznym stopniu zmniejszają to ryzyko. W diagnozie niepłodności męskiej najważniejszym parametrem jest jakość nasienia.

Dieta Planetarna

Dietetyk Oliwia Pietrasińska z Instytutu Sanvita pisze o diecie planetarnej, chcecie poznać model talerza planetarnego zobaczcie aktualny numer Współczesna Dietetyka. 
 

“Globalne wdrożenie diety planetarnej przyniosłoby korzyści zarówno dla populacji ludzi, jak i dla samej planety. Ma być ona bowiem odpowiedzią na wciąż rozwijające się choroby dietozależne, ale także pozwolić uniknąć poważnej degradacji środowiska związanej z produkcją żywności.”
 

Wyjaśniamy czym jest model talerza żywienia planetarnego, jakie są założenia diety planetarnej, jaką rolę w polepszeniu jakości klimatu może mieć dietetyk oraz dodaje ciekawe fakty o diecie roślinnej i jej wpływie na zdrowie i środowisko.
 

Wiemy o tym jak ważna jest dieta planetarna i uwzględniamy jej założenia planując modele żywienia dla naszych pacjentów. Jeśli chcecie zamówić plan żywienia wystarczy umówić się do dietetyka, który pomoże dopasować to co jecie do stylu życia, schorzeń, Waszych preferencji lub od razu zamówić w sklepie program odżywiania zgodnie ze swoimi potrzebami https://sklep.instytutsanvita.pl/pl/c/Jadlospisy/17.

 
 

Nowe 36. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 36. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Tematem przewodnim numeru jest dieta planetarna. Czy za pomocą codziennych wyborów żywieniowych możemy wpływać na stan naszej planety? – na to pytanie na pewno znajdziecie odpowiedź w artykule dietetyk Oliwii Pietrasińskiej współpracującej na co dzień z pacjentami w naszej poradni 🌱

Z uwagi na duże zainteresowanie tematyką zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, w tym wydaniu piszemy również o SIBO.

Poruszamy także takie kwestie jak:
☀️ Dieta podczas wyjazdów – jak zachować potrzebną równowagę?
☀️ Znaczenie białka w codziennej diecie
☀️ Jod jako istotny mikroelement w organizmie
☀️ Dieta dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – czy jest potrzebna?
☀️ Wpływ probiotyków na zdrowie kobiety ciężarnej i prawidłowy rozwój dziecka

I wiele innych! Serdecznie zapraszamy do lektury nowego 36. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl

Dieta dla płodności- Sylwia Leszczyńska

Ruszyła przedsprzedaż nowej książki „Dieta dla płodności”, nowa wiedza i zaktualizowane rekomendacje
 

Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność.
Dieta dla płodności autorstwa •Dieta dla płodności• Sylwia Leszczyńska Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’ to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin.

Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy:
– zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością,
– chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę,
– pragną podarować dziecku zdrowie na starcie,
– chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.

Prawidłowa dieta ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. W ostatnich latach poczyniono wiele obserwacji wskazujących na wpływ dobrze zbilansowanej diety na płodność i rozwój płodu. Książka, która trzymacie Państwo w ręku nie tylko wyjaśni mechanizmy działania prawidłowej diety, ale zawiera również praktyczne wskazówki jak dobierać spożywane posiłki, aby zwiększyć szansę na zajście w ciążę i poprawić zdrowie nienarodzonego jeszcze dziecka. Polecam tę książkę wszystkim parom chcącym przygotować swoje organizmy przed planowaną ciążą, mającym problemy z zajściem w ciążę, jak również tym, którym na sercu leży zdrowie przyszłego potomstwa.

prof. dr hab. n. med. Romuald Dębski

“Dieta dla płodności” w przedsprzedaży w empik z rabatem 25%
LINK DO ZAKUPU

Nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

 
Od dzisiaj w sprzedaży nowe 35. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Tematem przewodnim numeru są zaburzenia odżywiania, które z roku na rok stają się coraz bardziej powszechne. Izolacja społeczna w trakcie pandemii miała duży wpływ na psychikę, zwłaszcza dzieci. Nie można pomijać tego tematu, dlatego zachęcamy do zapoznania się z magazynem.
 

Znajdziecie też wiele innych ciekawych artykułów, między innymi:

Wygraj zdrowie! – gamifikacja w gabinecie dietetyka
– Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto
– Ziarno pełne zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety?
– Żywienie chorych na nowotwory żołądka
– Insulinooporność – czy istnieje idealny model żywieniowy?
– Sport a dieta bez mięsa
 

I wiele innych! W ciepłe, długie wieczory serdecznie zapraszamy do lektury nowego 35. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!
 

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Szkolenie WyGRAJ zdrowie

WyGRAJ zdrowie!

Jeśli szukasz nowych narzędzi pracy, wspierających proces zmiany, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję – skieruj swoją uwagę w stronę świata gier. Ich projektanci opanowali do perfekcji sposoby generowania w pełni satysfakcjonujących i wzbudzających wysokie poziomy zaangażowania doświadczeń. Jak skorzystać z ich wiedzy, łącząc potencjalne korzyści płynące z gier z procesem kształtowania lub zmiany nawyków zdrowotnych, tak, aby były one atrakcyjne i efektywne? Sprawdź to razem z nami!

    Koszyk