Odżywianie dla zdrowia

Żywność certyfikowana a zdrowa żywność

Z roku na rok rośnie popyt na wysokiej jakości żywność produkowaną pod kontrolą jednostek certyfikujących, czyli żywność ekologiczną. Zbadań wynika, że prawie co drugi Polak kupuje tzw. zdrową żywność. Jednak czy „zdrowa żywność" to „żywność ekologiczna"? Otóż nie, chociaż na półkach znajdziemy je obok siebie.

Tajemnice witaminy C

Dlaczego witamina C jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania? Jaki jest najlepszy sposób na dostarczanie jej organizmowi?

Dobre tłuszcze

Tłuszcz występuje prawie we wszystkich rodzajach żywności, dlatego bardzo trudno go zupełnie wyeliminować z diety. Ale czy zupełne jego wykluczenie byłoby właściwa?

Cudze chwalicie, swego nie znacie – o jabłkach

Większość owoców, z cytrusami włącznie, dostępnych jest przez cały rok. Zapewnia to korzystną  różnorodność diety, jednocześnie przyczynia się do zmniejszenia popularności jabłek. Warto jednak pamiętać, że jabłka – jako naturalne i świeże owoce  – są dostępne w okresie zimowym. Korzystajmy więc  z ich różnorodności.  

Oczyszczanie z toksyn

Po lecie wielu z nas myśli o oczyszczeniu organizmu, nowej diecie i zachowaniu formy.  Regularne oczyszczanie jest wskazane nie tylko dla urody, ale przede wszystkim dla zdrowia. Substancje trujące otaczają nas przez cały czas i warto wiedzieć, jak nie dopuścić do groźnego ich nagromadzenia w organizmie.

Warzywa w jesiennej diecie

Jakie warzywa są najbardziej wartościowe jesienią? Czy naprawdę chronią przed przeziębieniem? Które wybierać, aby były najbardziej wartościowe o tej porze roku?

Żywność ekologiczna

Czy w wyborze jedzenia można kierować się modą? Tak zwane produkty  ekologiczne są coraz popularniejsze. Jak wybrać te naprawdę zdrowe?

Dieta na dobry humor

Coraz więcej osób w okresie jesienno-zimowym odczuwa spadek nastroju, sumetk czy przygnębienie. Co jeść, aby poprawić samopoczucie?

Dieta dla pięknych włosów i paznokci

Kto z nas nie chciałby mieć piękych, mocnych oraz zdrowych włosów i paznokci? To marzenie wielu osób. Należy jednak pamiętać, że wygląd to nie tylko aspekt estetyczny, ale przede wszystkim odzwierciedlenie kondycji zdrowotnej organizmu.

Lekcja o pieczywie

Graham, pszenne, razowe... Czym się kierować przy wyborze pieczywa? Wyglądem, smakiem, rodzajem? Często z przyzwyczajenia wybieramy białe bułeczki, nie myśląc o walorach zdrowotnych – a to one są najważniejsze.

10 składników dla skóry

Skóra to największy ludzki narząd. Ochrania organizm przed szkodliwymi czynnikami, a jej wygląd świadczy o stanie zdrowia. Aby dobrze spełniała swoje funkcje, należy jej dostarczać odpowiednich składników.

    Koszyk